Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, την ώρα που κλείνει συμφωνίες με Ισπανία και Νότια Κορέα Του ΧΡΗ...
Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία, την ώρα που κλείνει συμφωνίες με Ισπανία και Νότια Κορέα
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 21/11/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Την Πέμπτη, στο Συνέδριο του ΝΑΤΟ για τη Βιομηχανία, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε την ανάγκη προμήθειας συστημάτων από βιομηχανίες των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας οι οποίες τηρούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, διατηρώντας τη συμβατότητα με τα νατοϊκά εξοπλιστικά συστήματα.
Για πολλούς αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι εδώ και δύο χρόνια, από τις 27 Αυγούστου του 2019, η Τουρκία ψάχνει να βρει την ιδανική αφορμή για τον πλήρη εναγκαλισμό της με τη Ρωσία.
Η επίσκεψη
Ήταν τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του σε έκθεση αμυντικών εξοπλισμών στη Μόσχα, εξέτασε, υπό την καθοδήγηση του Πούτιν, το Su-57, το δικινητήριο Stealth ρωσικό μαχητικό, ρωτώντας δημοσίως τον Ρώσο Πρόεδρο, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «αυτό να το αγοράσουμε;»...
Κι αν για όλους θεωρείτο δεδομένη η άρνηση των ΗΠΑ για τα νέα F-16, στην Τουρκία φαίνεται ότι αποτελεί την τέλεια αφορμή για την αγορά ρωσικών μαχητικών, όπως έγινε και με τους S-400 λόγω της άρνησης παραχώρησης δικαιώματος από τις ΗΠΑ για την παραγωγή τους από την τουρκική βιομηχανία.
Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, είπε ευθέως ότι η άρνηση των ΗΠΑ φέρνει άλλες λύσεις. Βάσει των δημόσιων τοποθετήσεων Τούρκων αξιωματούχων, αυτή τη στιγμή η αεροπορία τους έχει ανάγκη από 40 μαχητικά νέας γενιάς. Κι αυτό διότι ο τουρκικός αεροπορικός στόλος γερνά επικίνδυνα, τη στιγμή που στην Ελλάδα πνέει άνεμος ανανέωσης και εκσυγχρονισμού.
Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προβεί στην αγορά 40 με 50 ρωσικών μαχητικών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ταυτόχρονη μεταφορά τεχνογνωσίας κινητήρων που χρειάζεται για την ανάπτυξη του νέου μεγαλεπήβολου εγχειρήματος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας την ανάπτυξη του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους με κωδικό TF-Χ.
Εκτός από το πανάκριβο Su-57, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να εξετάζει ακόμη δύο λύσεις το Su-35, αλλά και το νέο μαχητικό, το μονοκινητήριο «φτηνό F-35» με τον κωδικό «Checlmate».
Η «ρωσοποίηση» της τουρκικής άμυνας θεωρείται από πολλούς δεδομένη, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ανακοινώνει προ ημερών την αγορά και δεύτερης συστοιχίας S-400, ταυτόχρονα με την είσοδο στη συμπαραγωγή μέρους του πυραυλικού συστήματος.
Όμως αυτόματα, με αυτές τις κινήσεις η Άγκυρα φλερτάρει με την πλήρη ρήξη με το ΝΑΤΟ, αφού οι S-400 δεν αναγνωρίζουν ως συμμαχικά τα ιπτάμενα μέσα των χωρών εκτός Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενώ ούτε τα ρωσικά μαχητικά έχουν συμβατότητα με τα νατοϊκά πρότυπα.
«Άνοιγμα»
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έχει ρίξει το βάρος σε μια χώρα με την οποία η Τουρκία διατηρεί σταθερούς δεσμούς εδώ και 15 χρόνια. Η Ισπανία, εκτός από το μεγάλο άνοιγμά της -άνω των 70 δισ. ευρώ- στην τουρκική οικονομία, ήδη έχει αναπτύξει στενή αμυντική συνεργασία με την Άγκυρα.
Τα ισπανικά κρατικά ναυπηγεία της Navantia έχουν παραχωρήσει στην Τουρκία τα σχέδια του μίνι αεροπλανοφόρου «Juan Carlos», που ναυπηγείται με το όνομα «Anadolu» και θα χρησιμοποιηθεί για τα τουρκικά drones.
Για κάποιους η Ισπανία κάνει απλά μπίζνες. Κατ' άλλους προσπαθεί να δημιουργήσει έναν δεύτερο πόλο στη Μεσόγειο, ως αντίβαρο στον άξονα Γαλλίας - Ιταλίας - Ελλάδας.
Κινήσεις
Η Άγκυρα ψάχνει να βρει κινητήρες και για το εγχώριας ανάπτυξης άρμα της το ALTAY. Η άρνηση της Γερμανίας για παραχώρηση τεχνογνωσίας και κινητήρων, μετά τα γεγονότα του Έβρου και του «Oruc Reis», ανάγκασε την Τουρκία να ψάχνει στην παγκόσμια αγορά για προμηθευτή. Και κατέληξε στη Νότια Κορέα, από την οποία αγόρασε και το σχέδιο του ALTAY, πριν από πολλά χρόνια.
Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε τη συμφωνία μέσω Twitter, δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Διαχείρισης Αμυντικών Προγραμμάτων, Kang Eun-ho.
Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι υπεγράφη διακρατική συμφωνία για την προμήθεια κινητήρων και κιβωτίων μετάδοσης.
Μια συμφωνία, ωστόσο, που δεν βλέπει με καλό μάτι η Ουάσιγκτον, η οποία μπορεί να πιέσει τη Σεούλ να υπαναχωρήσει, δεδομένου ότι είναι η εγγυήτρια δύναμη για την ασφάλεια της ασιατικής χώρας.staratalogia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.