Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οργασμός στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις- Δημιουργούνται νέες υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις

Καλό θα ήταν για τους Τούρκους να μην δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους απέναντι στους Καταδρομείς μας, αφού στην τελευταία "συνάντησή του...







Καλό θα ήταν για τους Τούρκους να μην δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους απέναντι στους Καταδρομείς μας, αφού στην τελευταία "συνάντησή τους" στην αιματοβαμένη Κύπρο, οι Τούρκοι Καταδρομείς της 1ης και 2ης Ταξιαρχίας το πλήρωσαν πολύ ακριβά στη διάβαση του Αγίου Ιλαρίωνα και πέριξ αυτής

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται μια επανάσταση στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που συστήθηκε προσφάτως χάρη στις γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αποτελεί την επόμενη μέρα των Ειδικών Δυνάμεων και σηματοδοτεί την πλήρη αναβάθμιση του Σώματος γυρίζοντας σελίδα για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού

Η νέα αυτή Διοίκηση που δημιουργείται συγκεντρώνει ότι εκλεκτότερο από τις Ειδικές Δυνάμεις και των τριών Κλάδων, υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε σκέλος επιχειρήσεων.

Η ΔΕΠ είναι μία αυτόνομη Διοίκηση με Διοικητή τον Αντιστράτηγο Γιώργο Τσιτσικώστα, που ασκεί τη διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι χωρισμένη στα εξής τμήματα:

– Μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.

– Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που παύει πλέον να υφίσταται, καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ). Διοικητής αυτής ο Υποστράτηγος Μαυραγάνης Προκόπιος.

– Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Η εκπαίδευση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων είναι σκληρή και επίπονη, έχοντας πάντα ως δόγμα, "πολύς ιδρώτας στην εκπαίδευση-λιγότερο αίμα στον πόλεμο".

Η πιστοποίηση του ΕΤΑ από το ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά πριν λίγες ημέρες ελληνική μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων αξιολογήθηκε από το ΝΑΤΟ και έλαβε πιστοποίηση για ανάληψη Ειδικών Επιχειρήσεων, μετά την σχετική διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε το ΕΤΑ.

Συγκεκριμένα από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η αξιολόγηση του ΕΤΑ από το Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων ΝΑΤΟ (NSHQ) ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συγκροτήσεως Σύνθετης Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (C-SOCC) από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κάθε SOCC απαρτίζεται από μέχρι 6 Τακτικές Διοικήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOTG) οι οποίες μπορεί να είναι Χερσαίες (SOLTG) ή και συνδυασμός με Ναυτικές (SOMTG) και απαραιτήτως μία Αεροπορική Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOATG).

Καθώς η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ηγηθεί της C-SOCC ως Έθνος Πλαίσιο (Framework Nation) οφείλει να επανδρώσει τις κρίσιμες θέσεις κλειδιά στο Επιτελείο της C-SOCC και τουλάχιστον μία SOTG και ένα Αεροπορικό Τακτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOATU).

Εν τούτοις, οι αποφάσεις της ηγεσίας προβλέπουν την διάθεση μίας SOLTG, μίας SOMTG και μίας SOATG, πιστοποιούμενες σταδιακώς.

Μετά το ΕΤΑ, πρόκειται να ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία πιστοποίησης των υπολοίπων συστατικών δυνάμεων που θα διαθέσει η Ελλάδα, ώστε το 2025 να είναι διαθέσιμη η C-SOCC στην Συμμαχία.

Η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων των Ειδικών Δυνάμεων

Τα παραπάνω έχουν σημάνει συναγερμό για τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας μας, αλλά και έναν κυριολεκτικό οργασμό αναβάθμισης των κτιριακών εγκατστάσεων και μέσων εκπαίδευσης τους , προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα άριστα τόσο στην Εθνική τους αποστολή όσο και στις συμμαχικές απαιτήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.