Η Τουρκία παραμένει κολλημένη στα «δύο κράτη» ως μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Γεγονός που αποτρέπει τη δημιουργία προοπτικών επαν...
Η Τουρκία παραμένει κολλημένη στα «δύο κράτη» ως μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Γεγονός που αποτρέπει τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, εκτός εάν –όπως διαμηνύει η Άγκυρα– ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα.
Σχεδόν επί καθημερινής βάσεως η τουρκική κυβέρνηση φροντίζει μέσα από τοποθετήσεις υπουργών της να στέλνει το μήνυμα προς τα κατεχόμενα, αλλά και ευρύτερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον διεθνή παράγοντα πως για την Τουρκία η μόνη αποδεκτή λύση στο Κυπριακό είναι αυτή των δύο κρατών.
Σύμφωνα με το CNN Turk (πηγή ΓΤΠ) αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, ο Ακάρ ανέφερε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για στρατικοποίηση είναι ανώφελες. Εμείς δίνουμε σημασία στη σημαντικότητα του διαλόγου και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτό που έχει ανάγκη. Εμείς λέμε ότι αυτό που θέλουμε είναι την ειρήνη. Σε κάθε ευκαιρία μιλούμε για ειρήνη. Έχω διαβιβάσει και στον ομόλογό μου στην Ελλάδα ποιες είναι οι προσδοκίες μας. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Τασσόμαστε επίσης υπέρ του να μπορέσουν να ζήσουν οι λαοί των δύο χωρών σε ευημερία. Δίνουμε σημασία στο διάλογο και λέμε ότι αυτή η περιοχή είναι αυτά που χρειάζεται. Λέμε επίσης ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το ΝΑΤΟ».
Στο μεταξύ, τ/κ ΜΜΕ αναμεταδίδουν δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ πως δεν πρόκειται να χαραμίσουν άλλα 53 χρόνια συζητώντας για την ομοσπονδία και υποστήριξε ότι στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε ξένες χώρες η ιδέα της λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, βρίσκει στήριξη. Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για αναγνώριση και απήχηση του ψευδοκράτους στο εξωτερικό, το ψευδοκράτος έχει κερδίσει καθεστώς μέλους σε αρκετές διεθνείς οργανώσεις και έχει ανοίξει γραφεία αντιπροσωπείας σε πολλές χώρες,
«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του. Εμείς διαπραγματευτήκαμε την ομοσπονδία για 53 χρόνια, τελευταία στο Κραν Μοντάνα είπαμε ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά την ομοσπονδία. Αυτό, κάποτε εγώ το είπα, κάποτε ο Ακιντζί. Πιο μετά μπορεί αυτοί να αλλάξαν την άποψή τους, αλλά εμείς όχι».
Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι εδώ και 53 χρόνια δεν θέλει λύση ομοσπονδίας γιατί δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με την τ/κ πλευρά. «Εάν ήθελαν δεν θα είχαν χαλάσει τη συμφωνία του 1960. Επειδή βλέπουν τον τ/κ λαό ως μειονότητα. Κι εμείς λέμε πλέον ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα».
Όσον αφορά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ακόμα και τα συντάγματα αλλάζουν. Δεν έχει νόημα να επιβάλλουμε κάτι που δεν θα συμβεί, αυτός είναι ο λόγος της κριτικής μας στον ΟΗΕ. Δεν έγινε για 53 χρόνια, υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα;».
Ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν παραπέμποντας σε ομιλία του Ερσίν Τατάρ προ ημερών στο φόρουμ του Τουρκικού Συμβουλίου, είπε (πηγή ΓΤΠ) ότι έδωσε το μήνυμα ότι το ψευδοκράτος «είναι το κάστρο του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, προχθές ο κ. Αλτούν είπε ότι δόθηκε το μήνυμα στη διεθνή πλατφόρμα ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.