«Χαλαρώνουν» έναν σχεδόν μήνα μετά οι περιορισμοί για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα. Τα μέτρα που είχαν τεθεί σε...
«Χαλαρώνουν» έναν σχεδόν μήνα μετά οι περιορισμοί για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα. Τα μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, αναπροσαρμόζονται από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022, στις 06:00 και, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη:
- παραμένουν οι περιορισμοί στους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα (χωρητικότητα στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα), ενώ την επόμενοι εβδομάδα θα επανεξεταστούν.
Η αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού, η ηπιότερη νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον -που πλέον κυριαρχεί και στις νέες νοσηλείες- συγκριτικά με τη Δέλτα και η επιτάχυνση των εξιτηρίων αποτέλεσαν τα εχέγγυα για την απόφαση χαλάρωσης των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη αλλά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 5% την τελευταία εβδομάδα και πραγματοποιήθηκαν 15% λιγότερες εισαγωγές, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με στοιχεία του protothema.gr και ygeiamou.gr, οι ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας ανέρχονται σε 4.670, με έναν σχεδόν στους πέντε να νοσηλεύεται σε Μονάδα (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).
Η μείωση στους επιδημιολογικούς δείκτες και τους περιορισμούς δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως το τέλος του κορωνοϊού, διευκρίνισαν οι ειδικοί. «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό», επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι νέοι θάνατοι. Με τους 112 που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το σύνολο νεκρών ξεπέρασε τις 23.000 από την αρχή της πανδημίας.
Ζήτημα εβδομάδων η μείωση στους σκληρούς δείκτες
Σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς -633 σήμερα- θα μειωθούν στους 550 με 600 με παράλληλη μείωση στους θανάτους. Προς το παρόν, τόσο οι νέες διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν νοσήσει πριν και τα Χριστούγεννα, ανέφερε.
Συνολικά οι θάνατοι από κορωνοϊό έφτασαν τους 23.083. Στην παρούσα φάση, οι ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους είναι επί το πλείστον υπερήλικες, με πολλές συνοσηρότητες, ανεμβολίαστοι είτε χωρίς την ενισχυτική δόση εμβολίου.
Ειδικότερα, το 75% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, παρά το ότι αποτελούν μόλις το 7,5% των κρουσμάτων. Επεξηγώντας τα ως άνω ο κ. Μαγιορκίνης, τόνισε πως η επαφή με τον ιό θα αποβεί θανατηφόρα για έναν στους πέντε με έναν στους 10 συνεπώς θα πρέπει να άμεσα να δρομολογήσουν τον εμβολιασμό τους, είτε πρόκειται για την αρχική θωράκιση είτε για την ενισχυτική δόση. «Το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες», κατέληξε.
Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 και δη η ενισχυτική δόση, δεν θα θωρακίσει μόνο τις ευάλωτες ομάδες αλλά και τον γενικό πληθυσμό, εξασφαλίζοντας υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και εισαγωγή σε νοσοκομείο κατά 90% και κατά 60%-70% έναντι των επίμονων συμπτωμάτων της μακράς Covid (Long Covid).
Στο πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον εισέρχεται πιθανώς η χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η εικόνα της παραλλαγής από χώρες με επιβράδυνση και επιπέδωση της επιδημίας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, υποδεικνύει ότι περνάμε αργά στο μεταπανδημικό στάδιο.
Η κυριαρχία της Όμικρον στη διασπορά -στο 85,47% το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης- επεκτείνεται πλέον και στις νέες νοσηλείες. Οκτώ στους δέκα ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι κρούσματα με το εν λόγω στέλεχος.
Ωστόσο, «η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα», διευκρίνε η κ. Παπαευαγγέλου και υπενθύμισε πως, ακόμη και αν μεταβούμε στην επόμενη φάση σταθεροποίησης όπου θα συμβιώνουμε με τον ιό, ο εμβολιασμός θα παραμένει το όπλο αποτροπής του κινδύνου σε περίπτωση μόλυνσης.
Η επιδημία συνεπώς υποχωρεί, στη χώρα ωστόσο υπάρχουν 150.000 ενεργά κρούσματα και, σήμερα, ανακοινώθηκαν 19.712 νέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.