Εδώ και λίγα χρόνια είχε γίνει γνωστό ότι οι Τούρκοι είχαν ανακαλύψει την χαμένη 10η πριγκιπόνησο, που βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από τη...
Εδώ και λίγα χρόνια είχε γίνει γνωστό ότι οι Τούρκοι είχαν ανακαλύψει την χαμένη 10η πριγκιπόνησο, που βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, απέναντι από την ασιατική ακτή της ευρύτερης περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης.
Τώρα έρχονται οι σεισμολόγοι και λένε πως το γεωλογικό φαινόμενο που ανέβασε την χαμένη πριγκιπόνησο Βόρδωνες προς την επιφάνεια της θάλασσας, απειλεί με τρομακτικό σεισμό την ίδια την Πόλη...
Η νήσος αυτή που η ιστορική της ονομασία είναι Βόρδωνες, βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από την ακτή στην περιοχή του Μποσταντζή και είναι μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι έκπληκτοι Τούρκοι αφού εξακρίβωσαν την ιστορικότητα της χαμένης νήσου, ανέφεραν ότι το νησί αυτό ήταν πολύ γνωστό στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ερώτημα βέβαια τους δημιουργήθηκε για την περίοδο που επιλέχτηκε από την φύση για την ανάδυση αυτής της χαμένης νήσου και τι συμβολίζει αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους τους Τούρκους, στην νήσο αυτή την περίοδο που στην Κωνσταντινούπολη ήταν πατριάρχης ο Ιγνάτιος, (μιλάμε για την περίοδο της διαμάχης Ιγνατίου και Μέγα Φωτίου), ο όποιος έζησε στο διάστημα 797-877, πάνω στο νησάκι αυτό υπήρχε μεγάλο μοναστήρι που φιλοξενούσε αρκετούς μοναχούς από την γύρω περιοχή.
Η ιστορική αυτή μονή της νήσου συνδέεται με τον μεγάλο πατριάρχη της ορθοδοξίας, τον Φώτιο, ο οποίος λέγετε ότι είχε εξοριστεί στην νήσο αυτή. Το μοναστήρι της νήσου Βόρδωνες, σύμφωνα με τον Ιταλό ερευνητή, Alessandro Ricci, του πανεπιστημίου του Σαλέρνο που συνεργάζεται με τους Τούρκους, κτίστηκε την περίοδο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει τότε μεταξύ του Ιγνατίου και του Φωτίου, την περίοδο της αρχής της μεγάλου σχίσματος και της παπικής αποστασίας. Σύμφωνα με τους βυζαντινούς ιστορικούς στους Βόρδωνες υπήρχε το βυζαντινό μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών, στο οποίο σύμφωνα με μία εκδοχή είχε ταφεί ο Πατριάρχης Φώτιος Α΄ ενώ απέναντι στην περιοχή του Küçükyalı βρίσκονταν το μοναστήρι του Σταυρού.
Οι Τούρκοι προσθέτουν επίσης ότι και κατά την περίοδο του δέκατου ένατου αιώνα γίνονταν αναφορές για την χαμένη νήσο σαν ένας βράχος κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο βράχος αυτός ήταν πολύ γνωστός στους ψαράδες της περιοχής με την ονομασία, «του Μποσταντζή ο ύφαλος». Μάλιστα ο τοπικός αθλητικός σύλλογος είχε οργανώσει στο παρελθόν καταδύσεις για την εξερεύνηση της χαμένης βυζαντινής νήσου βγάζοντας και κάποιες φωτογραφίες από τα χαλάσματα πιθανόν της χαμένης ιστορικής μονής.
Να πούμε σημεία των καιρών για τους Τούρκους και την σύγχρονη Τουρκία ;
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.