Πόσο επικίνδυνη θεωρείται η πτώση - Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου...
Πόσο επικίνδυνη θεωρείται η πτώση - Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό - Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου θεωρείται μικρότερο από τα κινεζικά συντρίμμια
«O κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί»...Τμήμα ρωσικού πυραύλου παρακολουθούν οι ειδικοί του διαστήματος, το οποίο, μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται να πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TAS, ο πύραυλος βαρέων μεταφορών Angara-A5 εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική περιοχή Αρχανγκέλσκ της Ρωσίας τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου. Κατά την εκτόξευση δοκιμάστηκε μια νέα ανώτερη βαθμίδα πυραύλου, γνωστή ως ενισχυτής Persei.
Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου ταξίδευε με ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (4,7 μίλια ανά δευτερόλεπτο) και το γεωγραφικό πλάτος επανεισόδου του ήταν πιθανό να είναι μεταξύ 63 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, δήλωσε ο ίδιος.
Πόσο επικίνδυνη είναι η πτώση;
Όπως εξήγησε ο ειδικός, «ο κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί», παρότι οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές. Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου θεωρείται μικρότερο από τα κινεζικά συντρίμμια, καθώς ζυγίζει περίπου 4 τόνους χωρίς καύσιμα, σε σύγκριση με περίπου 20 τόνους για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, δήλωσε ο Krag.
Ο εκτοξευτής Persei είχε μήκος περίπου 10 μέτρα (33 πόδια) σε σύγκριση με τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B μήκους 32 μέτρων (105 πόδια), δήλωσε ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής - Harvard & Smithsonian. Ενώ ζύγιζε λιγότερο, μετέφερε περίπου 16 τόνους προωθητικού υλικού στο σκάφος, είπε.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos δήλωσε στο CNN ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν σχολίασε την κατάσταση. Μέχρι στιγμής, η βέλτιστη διεθνής πρακτική για τα διαστημικά συντρίμμια πυραύλων ή διαστημοπλοίων είναι η ελεγχόμενη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η πτώση σε ακατοίκητες περιοχές, σύμφωνα με τον Krag ο οποίος προσθέτει ότι, κατά μέσο όρο, στη γήινη ατμόσφαιρα ετησίως εισέρχονται 100 – 200 τόνοι διαστημικών συντριμμιών. Η μοναδική φορά που αυτά προκάλεσαν τραυματισμό ανθρώπου, ήταν το 1997, στο Τέξας όταν, μία γυναίκα ονόματι Lottie Williams χτυπήθηκε από τα θραύσματα χωρίς, όμως, να απειληθεί η ζωή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.