Με την αλματώδη βελτίωση της τεχνολογίας, μπήκε σε λειτουργία η χρήση των Drones. Αυτό που είναι όμως αυξανόμενο, είναι η χρήση τους ως οπλ...
Με την αλματώδη βελτίωση της τεχνολογίας, μπήκε σε λειτουργία η χρήση των Drones.
Αυτό που είναι όμως αυξανόμενο, είναι η χρήση τους ως οπλικά συστήματα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών.
Η αυξανόμενη χρήση των αεροσκαφών στη μάχη, έχει περιγραφεί ως «η πιο ανησυχητική τακτική ανάπτυξη», από τότε που η χρήση τους έγινε διαδεδομένη στο Ιράκ.
Μικρά, φθηνά UAV χρησιμοποιούνται ήδη για την επιτήρηση, τη διακοπή του εναέριου χώρου και την πτώση μικρών εκρηκτικών, αλλά στο εγγύς μέλλον σμήνη ρομπότ οχημάτων, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα τόσο στο πεδίο της μάχης, όσο και γύρω από πολιτικούς χώρους όπως αεροδρόμια ή αθλητικούς χώρους.
Ένα από τα πιο πρόσφατα ονομάζεται Λεωνίδας, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Epirus των ΗΠΑ . Χρησιμοποιεί μικροκύματα υψηλής ισχύος (HPM), για να κατακλύσει τα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ημιαγωγούς Gallium Nitride, για να παράγει ακραία επίπεδα πυκνότητας ισχύος κατά την ενεργοποίηση του HPM.
Οι χειριστές, μπορούν να περιορίσουν τη δέσμη για να στοχεύσουν μεμονωμένα drone ή να καταργήσουν πολλές απειλές, σε ένα ευρύτερο πεδίο.
Η εταιρεία Epirus, διοργάνωσε εκδήλωση επίδειξης, για κυβερνητικούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτό το έτος και η συσκευή, απενεργοποίησε και τα 66 αεροσκάφη που στάλθηκαν για να συρρέουν γύρω της.
«Οι υπερσύγχρονες δυνατότητες ψηφιακής διαμόρφωσης δέσμης, μας επιτρέπουν στους χειριστές να κατευθύνουν με ασφάλεια τη δέσμη HPM στο στόχο, για να απενεργοποιήσουν τις απειλές του εχθρού και τίποτα άλλο», λέει ο Leigh Madden, Διευθύνων Σύμβουλος της Epirus.
Σε αντίθεση με ορισμένα κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα, ο Λεωνίδας είναι αρκετά μικρός για να τοποθετηθεί σε φορτηγό ή σκάφος και οι δυνατότητές του για γρήγορη στόχευση, το καθιστούν πρακτικό σε κινητικά πεδία μάχης.
Η εταιρεία Epirus, βρίσκεται επίσης στα τελευταία στάδια ανάπτυξης για ακόμη πιο συμπαγή και φορητά συστήματα, και η τεχνολογία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κάποιο είδος μικροβόλου πιστολιού.
«Ο Λεωνίδας έχει φέρει επανάσταση, σε αυτό που είναι γνωστό ως παράγοντας Μέγεθος, Βάρος και Ισχύς ( SWaP ) και είναι δραματικά μικρότερο σε μέγεθος, από τα ανταγωνιστικά συστήματα», λέει ο Madden.
«Καθώς συνεχίζουμε να οδηγούμε την καινοτομία, τα συστήματά μας θα μειώσουν το μέγεθος και θα αυξήσουν την πυκνότητα ισχύος»
Μπορεί επίσης να απαιτούνται όπλα κατά των αεροσκαφών, πέρα από το πεδίο της μάχης. Καθώς τα UAV γίνονται φθηνότερα και διαδεδομένα, το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο βλάβης τους σε πολιτικούς χώρους.
Τον Δεκέμβριο του 2018, το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, έκλεισε για δύο ημέρες αφού αναφέρθηκαν μυστηριώδη (και ποτέ δεν βρέθηκαν), αεροσκάφη στον ουρανό γύρω από τους διαδρόμους.
Φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει ένα επιβατικό αεροσκάφος, ο στρατός αναπτύχθηκε και ακυρώθηκαν περισσότερες από 1.000 πτήσεις.
Τα τελευταία χρόνια, τα κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί, κατά των ανθρώπινων στόχων.
Παρόμοιες αναφορές, έχουν δείξει ότι ο κινεζικός στρατός, χρησιμοποίησε ένα όπλο μικροκυμάτων κατά των ινδικών στρατευμάτων το 2020 και ότι μια παρόμοια συσκευή, μπορεί να στόχευε αμάχους των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον το ίδιο έτος.
Ενώ καμία από αυτές τις αναφορές δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά, μια υπόθεση που λειτουργεί είναι, ότι δέσμες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού στο δέρμα ενός ανθρώπινου στόχου, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.
Τα αποτελέσματα δεν πιστεύεται ότι είναι μακροχρόνια, αλλά είναι δυνητικά ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θέση έναν στόχο εκτός, χωρίς τη χρήση θανατηφόρου δύναμης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα όπλα, δεν περιέχουν πυρηνικά συστατικά, ούτε παράγουν επιβλαβείς ακτινοβολίες.
Η ακτινοβολία που παράγεται, είναι παρόμοια με εκείνη των κυμάτων κινητού τηλεφώνου ή της μονάδας μικροκυμάτων πάγκου. pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.