Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι θα τους ξεσκίσουμε... Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Rafale: Αναχαιτίσεις, αερομαχίες και μακρά πλήγματα (Γράφημα)

Στις δυνατότητες του αεροσκάφους, η κάσκα του χειριστή τού επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τ...








Στις δυνατότητες του αεροσκάφους, η κάσκα του χειριστή τού επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους

Του Βασίλη Νέδου

Η έκδοση Rafale F3R είναι η πιο σύγχρονη του αεροσκάφους, που βγαίνει αυτή τη στιγμή από τη γραμμή παραγωγής της γαλλικής Dassault.

Διαθέτει σύστημα σύζευξης Link-16, καθώς επίσης ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας Electronic Warfare Suite – SPECTRA και ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Active Electronically Scanning Antenna (AESA). Διαθέτει ηλεκτροοπτικό αισθητήρα Front Sector Optronics (FSO), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον ιπτάμενο, χωρίς να ανιχνεύεται, να αποκαλύψει στόχους σε μεγάλη απόσταση. Για αποστολές κρούσης χρησιμοποιεί Scalp EG και Exocet και για αποστολές αέρος-αέρος Mica FR/IR και Meteor.
Πτήση «super-cruise»

Το δικινητήριο Rafale (ένα ακόμα στη μακρά παράδοση δικινητήριων της Π.Α.) είναι ικανό για πτήση «super-cruise», δηλαδή να πετάει υπερηχητικά δίχως την ανάγκη μετάκαυσης. Μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φθάσει είναι 1,6 Mach. Τα όπλα, το ραντάρ και το σύστημα αυτοπροστασίας του Rafale βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής τεχνολογίας.

Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα, ωστόσο η πραγματική απόδειξη φονικότητάς του είναι ότι από τη στιγμή που θα εγκλωβίσει στόχο σε απόσταση έως και 60 χιλιόμετρα, τότε αυτός είναι αδύνατο να ξεφύγει (η λεγόμενη «no escape zone»).

Ο Meteor είναι ιδανικός για πλήγματα κατά αεροσκαφών που επιχειρούν στη ζώνη υποστήριξης των αντίπαλων μαχητικών. Για παράδειγμα, μπορεί να πλήξει από απόσταση ιπτάμενα τάνκερ, ή κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν πολύ μακριά από την πρώτη γραμμή.


Ο Scalp EG


“Στις δυνατότητες του αεροσκάφους, η κάσκα του χειριστή τού επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους.”

Υποστρατηγικών δυνατοτήτων είναι ο αέρος-εδάφους πύραυλος Scalp EG, που θα φέρει το δελταπτέρυγο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Εναλλακτικά μπορεί να εκτοξεύσει και Exocet, μεγάλος αριθμός των οποίων ήδη υπήρχε στο οπλοστάσιο της Π.Α. Φέρει επίσης βλήματα μεγίστης ακριβείας αέρος-εδάφους Aasm. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ ορισμένες εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών ο τύπος Aasm είναι το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστρέψει το καλοκαίρι του 202, την αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια στη Λιβύη, όπου οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει οπλικά συστήματα.

Η κάσκα του χειριστή ενός Rafale του επιτρέπει να εγκλωβίζει στόχους, απλώς στρέφοντας το κεφάλι προς την κατεύθυνσή τους. Ηδη χρησιμοποιούνται αυτές οι κάσκες στα πιο προηγμένα F-16 της Π.Α., αν και με λιγότερο θεαματικά αποτελέσματα. Το σύστημα αυτοπροστασίας Electronic Warfare Suite – SPECTRA που διαθέτουν τα Rafale είναι ίσως το πλέον προηγμένο τεχνολογικά σύστημα του αεροσκάφους. Πρόκειται πρακτικά για ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο έχει δυνατότητα «jamming» αλλά και ανάλυση εισερχομένων εκπομπών. Εν ολίγοις, δίνει στον χειριστή τη δυνατότητα να αντιληφθεί εάν το αεροσκάφος του έχει εγκλωβιστεί.

Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα. Συνολικά μπορεί να μεταφέρει έως 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων, ενώ, όπως και τα Μιράζ, μπορεί να ανεφοδιαστεί κατά τη διάρκεια πτήσης.
Η κρίσιμη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία

Μόλις ένα χρόνο μετά την παραγγελία για 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, τα πρώτα έξι αναμένεται να προσγειωθούν σήμερα (σ.σ. χθές)  στην Τανάγρα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να παρευρίσκεται στην τελετή παραλαβής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Le Monde στην Αθήνα, Μαρίνα Ράφενμπεργκ. Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών εκτιμάται στα 3,3 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να σχεδιάζει την απόκτηση τριών φρεγατών Belhara από τον γαλλικό όμιλο ναυπηγείων Naval Group, έναντι 3 με 5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά πέντε κορβετών Gowind από τη Naval Group.

«Η θέση της Ελλάδας έχει αλλάξει στα μάτια των διεθνών της εταίρων. Η χώρα ξεπέρασε την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό σοκ και έπαψε να εκλιπαρεί για κεφάλαια. Αντίθετα, έγινε πάλι σημαντικός εταίρος για αμυντικά προγράμματα και συμβόλαια. Μην ξεχνάτε ότι όταν ο πρόεδρος Μακρόν ταξιδεύει στην Ελλάδα, συνοδεύεται από σημαντικούς επιχειρηματίες», είπε η Ντοροτέ Σμιτ, επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας και Μέσης Ανατολής του ινστιτούτου IFRI.

Ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας έφθασε το 2021 τα 5,5 δισ. ευρώ, αύξηση 41% σε σύγκριση με το 2020. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζει, όμως, ότι οι επενδύσεις αυτές είναι αναγκαίες. Την ίδια στιγμή, η γαλλοελληνική προσέγγιση εκνευρίζει την Άγκυρα.

Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι δύο πιο ένθερμοι υποστηρικτές της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Για τη Γαλλία, η παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύει τις φιλοδοξίες της αυτές, ενώ για την Ελλάδα, τέτοιες διπλωματικές συμφωνίες έχουν καταστεί αναγκαίες για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 19 Ιανουαρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.