Page Nav

HIDE
Wednesday, April 23

Pages

Classic Header

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ... Αποκαλυπτική έκθεση τουρκικού think tank: Ανεβάζει στην 5η θέση στην λίστα των απειλών για την Τουρκία, την Ελλάδα το 2022

Οι ρητορικές Τσαβούσογλου και Ακάρ «δένουν» το Χάρι Τρούμαν στη Σούδα Η συνεχιζόμενη εμπρηστική ρητορική Τσαβούσογλου και Ακάρ είχαν όπως φ...







Οι ρητορικές Τσαβούσογλου και Ακάρ «δένουν» το Χάρι Τρούμαν στη Σούδα

Η συνεχιζόμενη εμπρηστική ρητορική Τσαβούσογλου και Ακάρ είχαν όπως φαίνεται τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε το Πενταπόσταγμα οι ΗΠΑ θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτούν κινήσεις στο τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ έδωσαν εντολή στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» τελικά να δέσει στη Σούδα, ενώ ένα αντιτορπιλικό του 6ου στόλου επισκέφτηκε ήδη τον Πειραιά.

Να θυμίσουμε πως Ανώτατη στρατιωτική πηγή στην Αθήνα είχε δηλώσει στο Πενταπόσταγμα σε ένα από τα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Τύπου με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα καθιερωμένα χρόνια πολλά, πως οι ΗΠΑ πέρα από δύο πανίσχυρα αντιτορπιλικά που βρίσκονται ακροβολισμένα σε Κύπρο και Ακσάζ, εξέταζαν ακόμα το που θα στείλουν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν με τον ελλιμενισμό του στη Σούδα να μην είναι σίγουρος 100% καθώς η Ουάσιγκτον δεν ήθελε να πιέσει κι άλλο την Άγκυρα.

Κινήσεις σαν αυτή προκαλούν «σεισμό» στην Άγκυρα. Είναι σχεδόν γροθιά στο στομάχι του τουρκικού βαθέως κράτους, ειδικά όταν το αναγκάζουν να παραδεχτεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να κινηθούν ακόμα και εναντίον τους σε περίπτωση που υπάρχει κόντρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των κοιτασμάτων.

Μια τέτοια παραδοχή έρχεται από το πλέον φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας, το SETA, το οποίο στην ετήσια έκθεσή του για τις προσδοκίες της Άγκυρας το 2022, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εκτός της εξίσωσης για όσο δεν θα υπάρξει σοβαρή εξέλιξη. Ωστόσο εάν η Τουρκία βρει κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό θα προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή ειδικά με την αντίδραση της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πολιτικές που αντίκεινται στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Γενικά στην εν λόγο έκθεση φαίνεται πως ενώ η Άγκυρα θέλει να υποδύεται την περιφερειακή δύναμη και να κοιτάζει από ψηλά την Αθήνα εντούτοις το πλέον φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας και οι επιστήμονες σε αυτό δεν μπορούν να κρυφτούν από το γεγονός πως οι διπλωματικοί ελιγμοί της Ελλάδας έχουν αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για της επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστική η παράγραφος στην έκθεση που αναφέρεις: «Σύμφωνα με το SETA Security Radar Survey, η Ελλάδα θεωρείται η έκτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία το 2021 και αναμένεται να γίνει πέμπτη για το 2022.»

Στα μάτια των αναλυτών στρατηγικής δηλαδή της Τουρκίας η Ελλάδα ανεβαίνει στα «σκαλιά» των απειλών κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις της Αθήνας.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.



Ιερώνυμος για Εθνική Πινακοθήκη: Μας υποβιβάζει να μιλάμε γι...

Σοβαρό επεισόδιο στη Σαντορίνη: Ηλικιωμένος άνοιξε πυρ εναντ...

Τον Ιούνιο η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας Belharra «ΦΟΡΜΙΩ...

Η απάντηση του Παύλου Ντε Γκρες για την προσφώνηση «πρίγκιπα...

Άμα σας λέμε ότι είναι για τα πανηγύρια... Ο Βουλγαράκης τρα...

Κοιμούνται όρθιες οι Αρχές; Τουρκική προπαγάνδα σε μαθητές τ...

Ο γαμπρός του Ερντογάν αγοράζει ιταλική αεροδιαστημική εταιρ...

Ηλικιωμένη ανασύρθηκε νεκρή από τη Λίμνη Παμβώτιδα

Η Γερμανία δεσμεύεται για επιπλέον 300 εκατ. ευρώ βοήθειας γ...

Το ξέρετε; Τι σημαίνει η φράση «από την Σκύλλα στην Χάρυβδη»...

Έκλεισε δημοτικό σχολείο στη Ρόδο – Εντοπίστηκε αμίαντος σε ...

Συγκλονίζει ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα: «Σε 15 μέρες κλείν...

Βρε ουστ! Το κόλπο Τσίπρα με τις παρουσιάσεις βιβλίων, για ν...

Λύσσαξαν οι μογγόλοι: Η Κύπρος παρέλαβε τη δεύτερη παρτίδα τ...

Άνευ όρων άρση των κυρώσεων της ΕΕ στους τζιχαντιστές της Συ...

Aνακάλυψη στο Παγγαίο: Εντοπίστηκε νέο σπήλαιο - Εντυπωσιάζο...

Ε, ρε φτώχεια καταραμένη! Τραγουδίστρια στη Λάρισα αποκρούει...

Πλέον έχουμε... «Γαλάζια Πατρίδα» και στον ουρανό! Άμα έχεις...

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν διαμορφώνει τις απόψεις στην Ουάσιγκτον...

Τι λες ρε νούμερο; «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» ...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Εθνική Πινακοθήκη: «Η ευθύνη είν...

Παύλος Ντε Γκρες: «Θα κάνουμε όλοι τη στρατιωτική θητεία που...

Μήνυση κατά των πρώην άχρηστων υπουργών Κώστα Αχ. Καραμανλή ...

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Βρετανία έστειλε προσφορά στην Τουρκία για τ...

Κινδυνεύει με κλείσιμο το μικρότερο σχολείο της Ευρώπης: Απο...