Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πτολεμαϊδα, η πόλη στην οποία έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα... Τον Ιανουάριο του 1963

Τέτοιες μέρες, πριν 49 χρόνια, καταγραφόταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβη ούτε στο Νευροκό...









Τέτοιες μέρες, πριν 49 χρόνια, καταγραφόταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό δεν συνέβη ούτε στο Νευροκόπι Δράμας (την περιοχή με τη χαμηλότερη μέση θερμοκρασία σχεδόν κάθε χειμώνα), ούτε στο Νυμφαίο Φλώρινας ή σε κάποια από τις άλλες γνωστές «mini Σιβηρίες» της χώρας μας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, μετρήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1963 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Στην πόλη που αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, το θερμόμετρο έδειξε -27,8 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Προφανώς η Πτολεμαϊδα είναι μία πόλη στην οποία καταγράφονται ούτως ή άλλως χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως δεν είναι τυχαίο ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία στη χώρα καταγράφηκε εκείνη τη χρονιά.

Ο χειμώνας των Πάγων

Ο χειμώνας 1962-1963 έχει μείνει στην ιστορία ως «ο χειμώνας των Πάγων». Για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχει καταγραφεί ως ο βαρύτερος χειμώνας του 20ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο πως οι τρεις από τις δέκα χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί ποτέ στην Ελλάδα είναι από εκείνον τον χειμώνα. Την μέρα που το θερμόμετρο στην Πτολεμαΐδα κατέγραφε το απόλυτο ρεκόρ ψύχους στις Σέρρες η θερμοκρασία ήταν -23 °C, ενώ μία μέρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη -14°C.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας δύσκολης περιόδου καθώς λίγο νωρίτερα, τον Δεκέμβρη του 1962, το χιόνι στον δρόμο Καστοριάς-Φλώρινας είχε φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα. Στην Αθήνα σημειώθηκαν πάρα πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, το ίδιο και στην Πάτρα, ενώ σε κάποια περίοδο του χειμώνα ο ποταμός Έβρος πάγωσε ολοκληρωτικά. Σε τέτοιες συνθήκες, ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν και ανθρώπινες απώλειες από το ψύχος.

Και αν αυτά συνέβησαν στη μεσογειακή Ελλάδα, ήταν δεδομένο πως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη τα πράγματα θα ήταν αρκετά χειρότερα. Στη Μεγάλη Βρετανία εκείνος ο χειμώνας έχει εντυπωθεί στη συλλογική μνήμη ως The Big Freeze. Xαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη μέρα του 1963 στην οποία δεν υπήρχε πάγος στους δρόμους ήταν η 6η Μαρτίου. Mεγάλες χιονοπτώσεις υπήρξαν και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν τον θάνατο μεγάλου αριθμού ψαριών στη Βόρεια Θάλασσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.