Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μάχη για Κορβέτες/Φρεγάτες στο ΠΝ: 5 Gowind από Γαλλία, 10 πλοία από ΗΠΑ, 8 ή 9 από Ηνωμένο Βασίλειο, με Ελευσίνα & ΟΝΕΧ οι Ιταλοί

Τελικά το “συμπληρωματικό” πρόγραμμα των 2 με 2,5 δις ευρώ, δεν φαίνεται να είναι ένα “ευκολάκι” συμβόλαιο για τη Naval Group, συμπληρωματι...









Τελικά το “συμπληρωματικό” πρόγραμμα των 2 με 2,5 δις ευρώ, δεν φαίνεται να είναι ένα “ευκολάκι” συμβόλαιο για τη Naval Group, συμπληρωματικό των 3,27 δις που στοίχισαν οι πρώτες 3 FDI HN. Ενώ λοιπόν, θεωρητικά πάντα, οι Γάλλοι προηγούνταν, εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, ο ανταγωνισμός δεν φαίνεται να “σκορπίζει”, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων. Οι Γάλλοι βρίσκονται απέναντι σε σκληρούς κι αποφασισμένους ανταγωνιστές, κι αυτή τη φορά δεν έχουν ίσως την πολιτική αβάντα μιας ακόμη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας. Η συμφωνία υπογράφτηκε, πάμε παρακάτω!

Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, και κρίνοντας το σθένος των διεκδικητών, οι περισσότερες εταιρείες, ξέροντας το τι έχουν προσφέρει (στην πρώτη φάση, όπου κέρδισαν οι FDI), και σε τις τιμές, και διαβάζοντας στη Διαύγεια τις λεπτομέρειες της σύμβασης των FDI (πλοία μη ικανά για πόλεμο πριν το 2028 ή και πιο μετά, ελλείψει του ECM αλλά και του CIWS) συνειδητοποιούν πως η επιλογή των FDI έγινε από ένα συνδυασμό μιας Eπιλογής/Προτίμησης του ΠΝ για τους ASTER 30, αλλά και της προσφοράς μια Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής από πλευράς Γαλλίας (με δώρο 3 φρεγάτες) σε πολιτικό επίπεδο. Έτσι, DAMEN, Fincantieri, LM, Babcock, βλέπουν τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού σαν τον ίδιο διαγωνισμό, απλά αντί για 5,5 δις στο “τραπέζι” έχουν μείνει τα 2,3 δις. Συγχωρέστε μας για την ποιητική/συγγραφική αδεία, προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε το κλίμα.

Απλά, οι εταιρείες γνωρίζοντας πως το ΠΝ έκανε “εκπτώσεις” στους Γάλλους, που αυτές δεν είχαν ευκαιρία ή και τη δυνατότητα να προσφέρουν, (STRALES, ECM, counter UAV capabilities, πίεση για πολλά “κελιά”, υψηλές επιδόσεις, κατασκευή υποχρεωτικά στην Ελλάδα, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ200ΗΝ σε παρόμοια διαμόρφωση, μη ενσωμάτωση UAV), συνειδητοποιούν πως μιας και η αντιμετώπιση δεν ήταν η ίδια σε όλους, υπήρξε από “πίσω” κάτι άλλο. Κι αυτό είναι, όπως ξεκαθαρίσαμε, οι ASTER 30 αλλά και η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής. Βέβαια υπάρχει και η Bergamini, φθηνότερη της FDI, δοκιμασμένη, με ASTER 30. Αλλά οι Γάλλοι υποσχέθηκαν πως θα φτάσουν τους ASTER 30 στους 32 (μένει να το δούμε να γίνεται το 2026) και φυσικά, τη Συμφωνία Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής.

Οι Γάλλοι, έχοντας ήδη ένα ώριμο κι εμπορικό σχέδιο στα χέρια τους, την Gowind, φρόντισαν να το “πουλήσουν” αρκετά καλά στο ΠΝ, βασιζόμενοι κυρίως στο ίδιο CMS, SETIS. Επίσης, προέβαλαν τον κοινό οπλισμό, αν και ουσιαστικά μιλάνε μόνο για τους MM40 Exocet Blk3c. Βέβαια, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η MBDA δήλωσε μη δυνατότητα παράδοσης περισσότερων ΜΜ40 και για τις ελληνικές Gowind πριν το τέλος της δεκαετίας (με αποτέλεσμα μάλλον πολλά εγκεφαλικά στο Λοριάν). Τελικά, κάποια λύση πρέπει να βρέθηκε, με σκληρή παρέμβαση της Naval Group. Θυμίζουμε πως η Naval Group βρήκε και διαθέσιμους ASTER 30 για γρήγορη παράδοση στο ΠΝ, από τις παραγγελίες του Marine Nationale. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.