Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

G3A3: Το «θρυλικό» τυφέκιο που για 40 χρόνια είναι η συντροφιά του Έλληνα στρατιώτη

newsbomb.gr_Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε αποκαλύψει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος εξ...









newsbomb.gr_Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε αποκαλύψει το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συντήρηση και αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού αλλά και για την αγορά νέου και σύγχρονου έτσι ώστε να δώσει ακόμα περισσότερα εφόδια στις Ένοπλες Δυνάμεις για να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επαγγελματισμού με το οποίο όλο αυτό το διάστημα αντιτάσσουν το ανάστημά τους απέναντι σε πάσης φύσεως απειλή.

Ήδη έχουν «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς, μετά τις συνεχείς επαφές του υπουργού κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, προγράμματα για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων. 

Σε αυτά εντάσσεται και η ανοικτή συζήτηση για την προμήθεια νέου «εθνικού τυφεκίου», το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το θρυλικό G3A3/A4. 

Το όπλο του των στρατιωτών του πεζικού και όχι μόνο, το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αποτελεί τη συντροφιά του Έλληνα στρατιώτη και που η πλειοψηφία των ανδρών της χώρας πλέον έχει κρατήσει στα χέρια της σε κάθε γωνιά της επικράτειας.

Μάλιστα, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και είναι πιθανό σύντομα να υπάρξουν νέα για τον αντικαταστάτη του ιστορικού «εθνικού τυφεκίου».

Το G3A3/A4, ωστόσο, θα μείνει σίγουρα «ζωντανό» μέσα από τις αναμνήσεις όσων έχουν στρατευθεί και το είχαν συντροφιά τους για τους μήνες που πέρασαν στα «χακί».

Έλληνες στρατιώτες με το G3/A3 ανά χείρας εν ώρα εκπαίδευσηςArmy.gr


Αυτό είναι το G3

Το G3 είναι τυφέκιο μάχης διαμετρήματος 7.62mm, το οποίο λειτουργεί με το σύστημα της επιβραδυνόμενης οπισθοδρόμησης. Είναι τυφέκιο κλειστού τύπου κλείστρου και συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου. 

Στον Ελληνικό Στρατό είναι το ατομικό τυφέκιο του στρατιώτη. Αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία Heckler & Koch σε συνεργασία με την ισπανική κρατική CETME (Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales).

Συνηθέστερες παραλλαγές/μοντέλα του είναι τα G3A3, G3A4 και G3A3ZF (ελεύθερου σκοπευτή). Φέρει πλαστικό χειροφυλακτήρα και το μεν G3A3 πλαστικό κοντάκιο, το δε G3A4 μεταλλικό πτυσσόμενο κοντάκιο. Στο αριστερό μέρος του όπλου βρίσκεται ο μοχλός οπλίσεως, καθώς και ο μοχλός πυρός και ασφαλείας, ενώ ο αναστολέας του γεμιστήρα βρίσκεται μεταξύ του γεμιστήρα και του χειροφυλακτήρα της σκανδάλης.

Το όπλο φέρει αφαιρούμενο δίποδα και φλογοκρύπτη, ο οποίος χρησιμοποιείται και για την εκτόξευση οπλοβομβίδων με την χρήση προωθητικού φυσιγγίου. Ο μηχανισμός σκόπευσης, που διατίθεται μαζί με τις οπλοβομβίδες, είναι μίας χρήσης και τοποθετείται είτε στα πτερύγια της βομβίδας είτε στον κορμό της. Το G3A3ZF δεν έχει καμία διαφορά από το G3A3 πέρα από τη διόπτρα Steiner 4×24, η οποία προσαρμόζεται σε STANAG βάση. Στο αριστερό μέρος του όπλου, στην υποδοχή του γεμιστήρα, αναγράφεται G3 καθώς και ο αριθμός μητρώου του όπλου και το έτος κατασκευής του.Επάνω: G3/A4, κάτω: G3/A3Wikipedia

Χαρακτηριστικά
Βάρος: 4,250 χιλ
Μήκος: 1,02μ
Διαμέτρημα: 7.62 χιλ
Μέγιστο βεληνεκές: 3,700μ
Χώρα Προέλευσης: Γερμανία
Χώρα Κατασκευής: Ελλάς
Τα βασικά του εξαρτήματα
Σκελετός και κάννη
Συγκρότημα κλείστρου
Πιστολοειδής λαβή και μηχανισμός σκανδάλης
Κοντάκιο με επανατατικό ελατήριο
Χειροφυλακτήρας
Φλογοκρύπτη
Δίποδας και ξιφολόγχη
Γεμιστήρας 20 φυσιγγίων
Πυρομαχικά

Το G3 δέχεται γεμιστήρα των 20 φυσιγγίων φτιαγμένο από χάλυβα ή αλουμίνιο και τα φυσίγγια που χρησιμοποιεί είναι τα εξής:
κοινά (ΒΑLL)
τροχιοδεικτικά (ΤRAC)
διατρητικά (ΑR)
εμπρηστικά (ΙΝC)
αβολίδωτα με την χρήση ειδικού πώματος στην κάννη
Διόπτρες

Οι διόπτρες που χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό Στρατό για την έκδοση του HK G3 είναι οι παρακάτω:

Διόπτρα ελεύθερου σκοπευτή Steiner 4x24
Διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης ECON Optics 33 – 80
Το G3A3/A4 στον Ελληνικό Στρατό

Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη Δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή, από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ, σήμερα ΕΑΣ), των τυφεκίων G3A3 και G3A4. Οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αρχικά χορηγήθηκαν στην πλειονότητα των μονάδων, με εξαίρεση αυτές των Ειδικών Δυνάμεων και του Δ΄ Σ.Σ., οι οποίες συνέχισαν να χρησιμοποιούν τυφέκια FN, καθώς και κάποιες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας και του Εσωτερικού, οι οποίες έφεραν αμερικανικό οπλισμό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αντικαταστάθηκε και ο οπλισμός του Δ΄ Σ.Σ. από τυφέκια G3.

Σήμερα τα G3 χρησιμοποιούνται από όλες σχεδόν τις μονάδες των Σωμάτων και του Εσωτερικού που χρησιμοποιούν τυφέκια FN. Το G3A3 φέρεται από τους στρατιώτες και το G3A4 από τους Υπαξιωματικούς και (από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα) τους κατώτερους Αξιωματικούς και σε στρατιώτες που έχουν ειδικότητα πλήρωμα άρματος (πυροβολητές, οδηγοί, γεμιστές, αρχηγοί).
Το G3A3 σε δίποδο έτοιμο για βολή

Το G3 σε άλλες χώρες – Χρήση και κατασκευή

Το G3 (Gewehr 3) αποτελεί τροποποίηση του ισπανικού τυφεκίου CETME. Η παραγωγή του ξεκίνησε αρχικά το 1941 από τη γερμανική κρατική βιομηχανία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από τη Heckler und Koch, καθώς και από βιομηχανίες της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας και πολλών ακόμη χωρών οι οποίες παράγουν το όπλο κατόπιν αδείας.

Οι χώρες που χρησιμοποιούν το G3 ξεπερνούν τις 60. Οι τύποι του G3 που έχουν κατασκευαστεί είναι οι εξής: G3, G3A1, G3A2,G3A3, G3A3ZF, G3A4, GESG/1. Το τυφέκιο Α4 φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο, το A3ZF φέρει διόπτρα και προορίζεται για ελεύθερους σκοπευτές και το GESG/1 κατασκευάστηκε για χρήση από τους ελεύθερους σκοπευτές της γερμανικής αστυνομίας. Οι διαφορές μεταξύ των άλλων τύπων είναι μικρές.

* Με πληροφορίες από Wikipedia, Army.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.