Το 1915 είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα για την πολεμική προσπάθεια των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ. Όλες τους οι επιθέσεις στο Δυτικό Μέτωπο είχαν αποκ...
Το 1915 είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα για την πολεμική προσπάθεια των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ. Όλες τους οι επιθέσεις στο Δυτικό Μέτωπο είχαν αποκρουστεί με μεγάλες απώλειες και η εκστρατεία των Δαρδανελίων είχε επίσης αποτύχει οικτρά. Ακόμα χειρότερα, τον Φεβρουάριο του 1916, οι Γερμανοί είχαν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Βερντέν και πίεζαν ασφυκτικά τους Γάλλους.
Εντός αυτού του πλαισίου εντάσσεται η μεγάλη βρετανική επίθεση στο μέτωπο του ποταμού Σομ την 1η Ιουλίου 1916. Τα σχέδια για την επίθεση είχαν αρχίσει να καταστρώνονται στα τέλη του 1915. Σύμφωνα με αυτά προβλεπόταν κοινή επίθεση Βρετανών και Γάλλων στο μέτωπο βορείως (οι Βρετανοί) και νοτίως (οι Γάλλοι) της κοίτης του ποταμού Σομ.
Σχεδίαση
Η μάχη του Βερντέν όμως διατάραξε τον συμμαχικό σχεδιασμό. Οι γαλλικές δυνάμεις έσπευσαν να ενισχύσουν τον απειλούμενο τομέα του Βερντέν. Μοιραία λοιπόν το βάρος έπεφτε στους Βρετανούς. Τον Απρίλιο του 1916 ο Βρετανός αρχιστράτηγος Στρατάρχης Χέιγκ έλαβε την έγκριση της κυβέρνησης του για την εκτόξευση της επίθεσης στον Σομ.
Υποβοηθητικά της κύριας επίθεσης θα δρούσε επίσης και η Βρετανική 3η Στρατιά στο βόρειο άκρο του μετώπου εφόδου. Οι Βρετανοί επρόκειτο να επιτεθούν στον αναπτύγματος 20 χλμ. περίπου τομέα του μετώπου από το χωριό Γκομεκούρτ στον Βορρά, ως το χωριό Μαρικούρτ στον Νότο. Βάσει του σχεδιασμού του Βρετανού αρχιστρατήγου, τα βρετανικά στρατεύματα ήταν σε θέση να επιτύχουν την πλήρη διάσπαση του γερμανικού μετώπου. Μόλις αυτό επιτυγχάνονταν το βρετανικό ιππικό θα εφορμούσε να εκμεταλλευτεί το ρήγμα!
Αντίθετα με τον Χέιγκ ο διοικητής της 4ης Στρατιάς στρατηγός Ρόλινσον θεωρούσε υπεραισιόδοξες τις προσδοκίες του αρχηγού του. Γνώριζε πως οι Γερμανοί είχαν οργανώσει τρεις γραμμές άμυνας στην περιοχή, η καθεμιά των οποίων αποτελείτο από επάλληλες σειρές χαρακωμάτων και σκυρόδετων πολυβολείων.
Τα γερμανικά τμήματα πεζικού ήταν δε εγκατεστημένα σε ειδικά διαμορφωμένα αμπρί, σκαμμένα σε βάθος 10 μέτρων στο έδαφος. Ακόμα και η ισχυρότερη λοιπόν προπαρασκευή πυροβολικού, την οποία υποσχέθηκε ο Χέιγκ, δεν θα προκαλούσε στους Γερμανούς τόσες απώλειες ώστε το βρετανικό πεζικό να εκτελέσει «περίπατο».
Με εισήγηση του Ρόλινσον το βρετανικό πυροβολικό θα βομβάρδιζε τις γερμανικές θέσεις επί πέντε συνεχόμενα μερόνυχτα έτσι ώστε: «να μην δώσουμε στον εχθρό την ευκαιρία να κοιμηθεί ή να μεταφέρει εύκολα τρόφιμα και πυρομαχικά». Βάσει του σχεδίου πυρός του βρετανικού πυροβολικού τη ώρα Χ – την ώρα εκδήλωσης της εφόδου του πεζικού – θα αίρονταν τα πυρά κατά της πρώτης γερμανικής γραμμής άμυνας και θα άρχιζε να προσβάλλεται η δεύτερη.
Μόλις το πεζικό κυρίευε την δεύτερη θα προσβαλλόταν η τρίτη. Με τον τρόπο αυτό υπολόγιζε ο Χέιγκ να διασπάσει εντελώς το εχθρικό μέτωπο. Κατόπιν τούτου το ιππικό του θα επιτίθεντο εκατέρωθεν των χειλών του επιτευχθέντος ρήγματος έχοντας ως τελικούς αντικειμενικούς σκοπούς το Αρράς και τη Μπαπόμ. Όλο τον Απρίλιο και τον Μάιο οι Βρετανοί προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την επίθεση.
Προετοιμασία
Δρόμοι προς το μέτωπο ανοίχτηκαν, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά ανδρών και εφοδίων στην ζώνη των πρόσω, κατασκευάστηκαν αμπρί και στέγαστρα για τα στρατεύματα, σιδηροτροχιές για τα τρενάκια μεταφοράς πυρομαχικών ως τις θέσεις του πυροβολικού, εγκαταστάθηκαν τηλεφωνικές γραμμές μήκους 12.000 χλμ. και 200 χλμ. υδραγωγών για την παροχή νερού στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής και τέλος συγκεντρώθηκαν 1.537 πυροβόλα και οβιδοβόλα τα οποία θα βομβάρδιζαν τις εχθρικές θέσεις.
Κάθε πυροβόλα είχε απόθεμα βλημάτων της τάξης των 3.000 περίπου βολών. Για την προστασία από τα αδιάκριτα μάτια όλων αυτών των τεραστίων προετοιμασιών επιστρατεύτηκε το Βασιλικό Ιπτάμενο Σώμα (RFC), το οποίο και κατόρθωσε να εκτοπίσει από τους άνω του Σομ ουρανούς τα γερμανικά αεροσκάφη. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί είδαν τις βρετανικές προετοιμασίες από τα στατικά αερόστατα παρατήρησης που διέθεταν και προετοιμάστηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν.
Ο αρχικός σχεδιασμός του Χέιγκ προέβλεπε τον βομβαρδισμό των γερμανικών θέσεων από τις 24 ως τις 28 Ιουνίου. Λίγο πριν την έφοδο του πεζικού, στις 29 Ιουνίου, θα βαλλόταν το τελικό μπαράζ. Η έναρξη της επίθεσης όμως μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου και μαζί της επεκτάθηκε ο χρόνος της προπαρασκευαστικής βολής του πυροβολικού. Τα βρετανικά πυροβόλα θα έβαλαν για επτά τελικά συνεχόμενα μερόνυχτα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr
https://www.history-point.gr/1916-to-aimatovammeno-pedio-toy-som-agria-sfagi-gia-liga-metra-gis-vid
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.