Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Από αυτή την Πέμπτη... Καλοσωρίζουμε στην Οικογένεια του «Στόχου» τον Χρήστο Σκαλούμπακα και τις «Εθνωφελείς» παρεμβάσεις του

O Χρήστος Παν. Σκαλούμπακας (αναλυτικό βιογραφικό στο λήμμα https://tinyurl.com/d3v32rs2 στην metapedia.org), Μεταλλειολόγος Μηχανικός του Ε...



O Χρήστος Παν. Σκαλούμπακας (αναλυτικό βιογραφικό στο λήμμα https://tinyurl.com/d3v32rs2 στην metapedia.org), Μεταλλειολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό στην Μηχανική Πετρελαίου στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1954 στη Λάρισα και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με  την νηπιαγωγό Καλλιόπη Γκρέτση με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.


Από αυτή την Πέμπτη και κάθε Πέμπτη στον "Στόχο"

Είναι ο πρωτότοκος γιος του Στρατηγού Παναγιώτη Σκαλούμπακα (1918-2010) και της Αλτάνης Παπαλέξη (1925-2018).  Ακολούθησε την οικογένεια του αξιωματικού πατέρα του στις συχνές μεταθέσεις του ανά την Ελληνική επικράτεια και στην σχολική του διαδρομή του παρακολούθησε μαθήματα σε τρία δημοτικά σχολεία διαφορετικών πόλεων και σε τρία γυμνάσια επίσης διαφορετικών πόλεων. 

Ο Χρήστος Σκαλούμπακας, ο πρωτότοκος γιος του αείμνηστου Στρατηγού Παναγιώτη Σκαλούμπακα, γαλουχήθηκε με εθνικές αξίες από τον πατέρα του, έναν ακέραιο στρατιωτικό και άνθρωπο που σημάδεψε την εποχή του με τις γνώσεις του (ιδιαίτερα για την απάνθρωπη ιδεολογία του κομμουνισμού), με την Αρχηγεία του στον Γ' Κλάδο της Κ.Υ.Π., την συγγραφική του δουλειά με τα τρία βιβλία του που δίδαξε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων [Σ.Σ.Ε.] την περίοδο 1959-60, την άψογη από πάσης απόψεως και εθνωφελή Διοίκηση του σε πολλές Στρατιωτικές Μονάδες μεταξύ τους και της Μακρονήσου αλλά και τη γενικότερη προσφορά του στο Ελληνικό Έθνος. Ο Χρήστος από πολύ μικρή ηλικία έως τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια, όταν ο πατέρας του ήταν εν ενεργεία αξιωματικός, τον θυμάται να απευθύνεται από το μικρόφωνο σε ποικίλα ακροατήρια κάνοντας αναφορές σε Εθνικά θέματα ενώ κατέγραφε τις ομιλίες του σε μαγνητοταινίες.


 Ο Στρατηγός Σκαλούμπακας δεν ήταν «στην παρέα του Παπαδόπουλου», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στην ταινία «Μακρονησος» (άλλωστε ήταν δύο τάξεις αρχαιότερος του Παπαδόπουλου), διότι ήταν «δάσκαλος, ωμός και αφοσιωμένος στην πατρίδα, μην έχοντας πολιτικές φιλοδοξίες», όπως αναφέρει στην ίδια ταινία το 2008. Ο Χρήστος διατηρεί ζωντανή στη μνήμη του την εικόνα του πατέρα του, τα χρόνια του Εθνικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, μετά την πρόωρη αποστρατεία του τον Ιανουάριο του 1969 όταν ακόμη διέμεναν στην Αθήνα, να επικοινωνεί συχνά με συναδέλφους του που ήταν κυβερνητικά στελέχη και να καθοδηγεί αλλά και να διαμαρτύρεται συχνά για αβλεψίες ή λάθη που υπέπιπταν στην αντίληψη του.

Ο Χρήστος δεν ξεχνάει ποτέ την φράση που είχε πει η μητέρα του, επιστρέφοντας σπίτι, από το νεκροταφείο που είχε ταφεί ο πατέρας του με Στρατιωτικές Τιμές, ανήμερα την ημέρα των Θεοφανείων του 2010, γνωρίζοντας ότι ο Στρατηγός ήταν λάτρης του ωραίου φύλου: «Δεν ζήλεψα καμία γυναίκα! Μία ήταν η ερωμένη που φοβόμουν πάντα με τον μπαμπά σας και αυτή ήταν η Ελληνική σημαία!»

Ο Χρήστος Σκαλούμπακας είχε κλίση στις Θετικές Επιστήμες και το 1972 εισήλθε με την πρώτη στην Σχολή Χημικών Μηχανικών-Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. Τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 με την επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο και την Μεταπολίτευση με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον βρήκαν στην θερινή πρακτική μεταλλευτική άσκηση στα μεταλλεία επιφανειακής εκμεταλλεύσεως βωξίτη της εταιρείας ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής της Σχολής του, τον Μάιο του 1976, όταν η κομμουνιστική Αριστερά κυριαρχούσε στα Ελληνικά Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο Χρήστος Σκαλούμπακας μετείχε σε ταξίδι στην τότε Ε.Σ.Σ.Δ., επισκεφθέντες τις πόλεις Μόσχα, Κίεβο και Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ), από το οποίο αποκόμισε, αυτός και όλοι οι συμφοιτητές του, τραυματικές εμπειρίες, εμπειρίες που καθόρισαν έκτοτε τις ιδεολογικές τους προσεγγίσεις και επιλογές, κυρίως των αριστερών εκ των συμφοιτητών του.

Στο ταξίδι αυτό τους συνόδευσε ο αείμνηστος καθηγητής Ιωάννης Οικονομόπουλος, τον οποίο το καθεστώς της 21ης Απριλίου, είχε τοποθετήσει, με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια, Διοικητή της ΔΕΗ και ο Χρήστος αισθάνεται δικαιωμένος διότι παρά την μικρή δύναμη της παρατάξεως του τότε στο Πολυτεχνείο, αγωνίστηκε και πέτυχε την μη απομάκρυνση του καθηγητή στο πλαίσιο της «αποχουντοποίησης» το 1975, πρακτική που ήταν τότε του συρμού.

Απεφοίτησε από το Ε.Μ.Π. την 13η Ιουλίου 1977 - σε σειρά τρίτος μεταξύ των συνσπουδαστών του - και έλαβε υποτροφία από την «Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου» (ΔΕΠ Α.Ε.) στο IMPERIAL COLLEGE του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, λαβών την 28η Σεπτεμβρίου 1978 τον τίτλο του Master in Science-M.Sc. in Petroleum Engineering. Η διπλωματική του εργασία, που άφησε πολύ καλή εντύπωση, αφορούσε υπολογιστικό μοντέλο στο Reservoir Engineering με τίτλο: «Methods of handling variable bubble point in numerical simulators–A one-dimensional two-phase gas injection model».

Από 28 Νοεμβρίου 1978 μέχρι 28 Μαρτίου 1981 υπηρέτησε θητεία 28 μηνών στο Τεχνικό Σώμα με την ΣΤ' ΕΣΣΟ/κλάση 137, στο 304 Π.Ε.Β. (Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως) επισκευής και ανακατασκευής αρμάτων μάχης στο Βελεστίνο του Βόλου και στο 301 Ε.Β. (Εργοστάσιο Βάσεως) στην Πετρούπολη Αττικής, σαν έφεδρος αξιωματικός Συνεργείου, ασχολούμενος με τεχνικά θέματα και οργάνωση παραγωγής των Μονάδων, ενώ για διάστημα 3 μηνών, από 17 Ιανουαρίου έως 8 Απριλίου 1980, αποσπάστηκε σαν ειδικός επιστήμων στην ΔΕΠ Α.Ε.

Προήχθη στον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού την 26 Μαρτίου 1997.

Σύμφωνα με την σύμβαση παραχωρήσεως της υποτροφίας για το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο, προσλαμβάνεται την 1η Απριλίου 1981 στην Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου-ΔΕΠ Α.Ε., σαν μηχανικός γεωτρήσεων, την εποχή που μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας το 1972 και του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου το 1974, υπήρχε η ανάγκη εντατικοποιήσεως των ερευνητικών γεωτρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Απασχολήθηκε από τον Απρίλιο του 1981 μέχρι το 1997, κυρίως ως μηχανικός γεωτρήσεων, στην ΔΕΠ Α.Ε. και στην θυγατρική της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. και από το 1998 έως τον Νοέμβριο του 2011 στο «Upstream» στην μετέπειτα δημιουργηθείσα εταιρία ΕΛ.ΠΕ. σαν:

- Μηχανικός γεωτρήσεων στις χερσαίες γεωτρήσεις του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη το 1981 και στις θαλάσσιες γεωτρήσεις στο Κατάκολο το 1982.

- Μηχανικός γεωτρήσεων στην χερσαία γεώτρηση «Παξοί-Γάιος» στους Παξούς το 1983, με ρεκόρ διατρητικού βάθους στα 5.494 μ.

- Εργοταξιάρχης μηχανικός γεωτρήσεων στις χερσαίες γεωτρήσεις της Ηπείρου, της Ζακύνθου, της Κυλλήνης και της Χαλκιδικής την περίοδο 1983-1987.

- Μηχανικός γεωτρήσεων στην πρώτη από τις δύο θαλάσσιες γεωτρήσεις στον Θερμαϊκό το 1986, που έγιναν πέραν των 6 μιλίων αιγιαλίτιδος ζώνης.

- Εργοταξιάρχης μηχανικός γεωτρήσεων, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. στη χερσαία γεώτρηση «Άγιος Γεώργιος III» στην Άρτα, το 1988, με ρεκόρ διατρητικού βάθους στα 4.288 μ. και στην Επανομή της Χαλκιδικής το 1989.

Από το 1990 έως το 2011 απασχολήθηκε σαν μηχανικός πετρελαίου στα κεντρικά γραφεία (1990-1991), σαν μηχανικός ασφαλείας ερευνητικών δραστηριοτήτων (1992-1993), σε Ομάδα Μηχανικών για έλεγχο και αξιολόγηση γεωτρήσεων (1994-1997), σαν μηχανικός πετρελαίου στο Τμήμα Οικονομικής Αξιολόγησης (1998-2000), σαν μηχανικός πετρελαίου στο Τμήμα Εκμετάλλευσης και Παραγωγής (2001-2003) και επιπλέον, σαν μηχανικός ελέγχου εμπορευσιμότητας κοιτασμάτων πετρελαίου/Φ.Α. στο project γεωτρήσεων Λιβύης (2004-2008).

Εκτός από τις μελέτες του κατά την διάρκεια των σπουδαστικών του εργασιών, το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής εργασίας του Χρήστου Σκαλούμπακα (και ιδιαίτερα τα ιστορικά του δοκίμια και τα πονήματά του στο AUDIO) είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Ορισμένα από αυτά, τα οποία διαθέτει και σε «hard copies», είναι τα ακόλουθα:

«Παραγωγή Πετρελαίου και Αερίου εις Ολλανδίαν» (Μεγάλη Μεταλλευτική Άσκηση στην Σχολή ΜΜΜΜ στο ΕΜΠ, Ιανουάριος 1977).

«Μελέτη εργοστασίου εμπλουτισμού χρωμίτου» (Επί Διπλώματι Εργασία στην Σχολή ΜΜΜΜ στο ΕΜΠ, Μάϊος 1977).

«Methods of handling variable bubble point in numerical simulators- An “1-D/2-phase” gas injection model» (Disertation για την απονομή του M.Sc., Σεπτέμβριος 1978.

«LIBYA EPSA 3 Production and Cum NCF for ELPE. Volumetric Scenarios, for 2 Gas Blocks, onshore Libya» (3 Σεπτεμβρίου 2007).

«LIBYA EPSA 3 Production and Cum NCF for ELPE. Volumetric Scenarios, for 4 Oil Blocks, onshore Libya» (14 Σεπτεμβρίου 2007).

«Presentation of Preliminary Commerciality Economics. OIL & GAS LIBYA onshore EPSA 3 Sirte & Murzuq Basins. Introduction to Production Sharing & the Economics PC Model used», (24 Σεπτεμβρίου 2007, υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή) 

«Αλήθειες και Ψέμματα για τα Ελληνικά Πετρέλαια», συνέντευξη του Χρήστου Σκαλούμπακα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χιδίρογλου (Δεκέμβριος 2012).

«ΒΙΒΛΙΑ και ΔΟΚΙΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ της Νεωτέρας Ελλάδος (κυρίως αντικομμουνιστικά), σε ψηφιακή μορφή» (Μάρτιος 2008).

«Έργα & Ημέρες Κομμουνισμού κυρίως στην Ελληνική Πραγματικότητα αλλά και την ζωή στην Ε.Σ.Σ.Δ.» (Μάρτιος 2017).

«Η Προδοσία της Μακεδονίας από τον Σλαβοκομμουνισμό 1924-49 και την οργιώδη Παραχάραξη της Ιστορίας από τις αρχές του 19ου αιώνα» (Ιανουάριος 2018).

«Η Μακρόνησος και ο Διοικητής Παν. Σκαλούμπακας» Συνέντευξη του Χρήστου Σκαλούμπακα στην εφημερίδα «Στόχος» και τον δημοσιογράφο Θεόδωρο Χατζηγώγο (Ιούνιος 2021).

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ και ΕΒΡΑΙΟΙ»-Κατάρριψη Μύθων (Ιούνιος 2021),

«Περιεχόμενα & Βιβλιογραφία 3 Τευχών Μαθημάτων του Παν. Σκαλούμπακα στην Σ.Σ.Ε. (1959)» (Ιούλιος 2021).

«ΠΡΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ του βιβλίου "Μακρόνησος & Σκαλούμπακας"» (Αύγουστος 2021)

«Άγνωστες πτυχές της πολιτικά "μαιανδρικής" διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη» (Σεπτέμβριος 2021)

«Επικαιροποίηση και Ανανεωμένη Σχεδίαση των ιστοδελίδων του ACA.GR, η τελευταία προσπάθεια προσφοράς στο A.C.A.». Η έντυπη μορφή όλου του ιστοτόπου του ACA.GR, με 600 περίπου σελίδες διαστάσεως Α4, όπως ήταν το 2010 σχεδιασμένο και γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα από τον Χρήστο Σκαλούμπακα, όταν αποχώρησε από τον Όμιλο.

«TURNTABLES» (motor capstans, flywheels, platters & rings) - 4 papers 100 pics and a PC mathematical model - Rotational Inertia Calculations Applying a DIY macro-enabled excel Model with Various combinations of platters & flywheels - How they contribute, add up & compare? (Μάιος 2021).

«RT60 - Reverberation Time», a Calculation Macro-enabled Excel Model, dealing with Various Listening Environments. Introductory, Definitions, Theory and Examples (Μάιος 2021).

«Audio Biography of Christos Skaloumbakas» (Μάιος 2021).




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.