Πολύς λόγος έχει γίνει τις μέρες αυτές για το διαβόητο «τάγμα Αζόφ», τη γνωστή νεοφασιστική ουκρανική παραστρατιωτική ομάδα και τη δράση τ...
Πολύς λόγος έχει γίνει τις μέρες αυτές για το διαβόητο «τάγμα Αζόφ», τη γνωστή νεοφασιστική ουκρανική παραστρατιωτική ομάδα και τη δράση της στο Ντονμπάς. Βλέπουμε πολλές αναφορές στην ομάδα αυτή, συχνά σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί η ρωσική εισβολή με το γνωστό επιχείρημα της ρωσικής προπαγάνδας, που θέλει τους Ουκρανούς να είναι ένας λαός… νεοναζιστών! Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, η σπουδή των οπαδών της Ρωσίας για το τάγμα Αζόφ και τα εγκλήματά του, φαντάζει κάπως μονόπλευρη, αν αναλογιστούμε την πλούσια παρουσία του νεοναζισμού στην Ρωσία.
ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr
Η πιο γνωστή νεοφασιστική οργάνωση της Ρωσίας είναι το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα», με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Η οργάνωση αυτή διαθέτει και ένα παραστρατιωτικό τμήμα, την «Αυτοκρατορική Λεγεώνα», καθώς και ένα στρατόπεδο ονόματι «Παρτιζάν», στα περίχωρα της Πετρούπολης, όπου παραδίδει κανονική στρατιωτική εκπαίδευση στα μέλη της. Την ώρα που όσοι αντιπολιτεύονται τον Πούτιν καταλήγουν… στο χώμα ή στη φυλακή, το Ρ.Α.Κ. είναι ελεύθερο, όχι μόνο να λειτουργεί, αλλά και να εκπαιδεύει μισθοφόρους στο στρατόπεδό του. Στις Η.Π.Α., πάντως, η οργάνωση αυτή έχει επίσημα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων[1].
Το στρατόπεδό της, πάντως, έχει γίνει πόλος έλξης πολλών νεοναζί από δυτικοευρωπαϊκές χώρες, που έχουν την ευκαρία να αποκτήσουν στρατιωτική εκπαίδευση και να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους με τους Ρώσους ομοϊδεάτες τους. Εκεί είχαν εκπαιδευτεί, π.χ., οι Σουηδοί νεοναζί Viktor Melin και Anton Thulin, του «Κινήματος Νορδικής Αντίστασης», πριν επιστρέψουν στη Σουηδία και κάνουν μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Είναι ειρωνικό, αλλά στο ίδιο στρατόπεδο εκπαιδεύονται ακόμη και μέλη του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD![2] Είναι προφανής η χρησιμότητα των παραστρατιωτικών ομάδων σε μία πολεμική σύγκρουση, καθώς μπορούν να αναλάβουν τη «βρόμικη δουλειά», χωρίς να εκτίθεται απ’ ευθείας ο τακτικός στρατός ή η κυβέρνησή τους.
Έτσι, ο πόλεμος στο Ντονμπάς είδε την ανάμειξη παραστρατιωτικών ομάδων και από τις δύο πλευρές. Αν το τάγμα Αζόφ είναι έγινε γνωστό για την εγκληματική δράση του στην περιοχή αυτή, το ίδιο συνέβη και με τους νεοναζί της Ρωσίας, οι οποίοι στελέχωσαν τις δυνάμεις των αυτονομιστών. Τον Απελευθερωτικό Στρατό του Ντονμπάς ενίσχυσε τόσο η διαβόητη ομάδα «Βάγκνερ», όσο και το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα, το οποίο έστειλε το 2014 στο Ντονμπάς την «Αυτοκρατορική Λεγεώνα» του, με 100 περίπου ένοπλους. Ήταν τόση, δε, η αγριότητα των ομάδων αυτών, ακόμη και εναντίον των ντόπιων Ρωσόφωνων, που μέχρι το τέλος του 2015 θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις περιοχές των αυτονομιστών[3]. Η δράση της Αυτοκρατορικής Λεγεώνας συνεχίστηκε και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, καθώς ένα τουλάχιστον μέλος της φέρεται να έχει σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης[4].
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.