Μόλις πριν από λίγες ημέρες, Έλληνας ιπτάμενος βρέθηκε μόνος του απέναντι σε τέσσερα Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Δύο από...
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, Έλληνας ιπτάμενος βρέθηκε μόνος του απέναντι σε τέσσερα Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Δύο από αυτά μάλιστα ήταν οπλισμένα.
του Κώστα Σαρικά
Τις προηγούμενες ημέρες γράφτηκαν πολλά και ειπώθηκαν ακόμη περισσότερα σχετικά με το περιβόητο πλέον «φάντασμα του Κιέβου». Το Ουκρανικό μαχητικό Mig-29 Fulcrum το οποίο σε μία και μόνο έξοδο όπως υποστηρίχτηκε κατέρριψε 6 Ρωσικά μαχητικά δηλαδή είχε 100% επιτυχία με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικά 6 α/α πυραύλους κάτω από τα φτερά του. Ενώ στη συνέχεια πετούσε χαμηλά πάνω από την Ουκρανική πρωτεύουσα σε μια επίδειξη ισχύος.
Έμπειροι ιπτάμενοι τονίζουν ότι πρόκειται πιθανότατα για έναν αστικό μύθο στο πλαίσιο την προπαγάνδας που γίνεται κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Πόσο μάλλον όταν μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε πληροφορία που εντυπωσιάζει μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να διακινηθεί παγκοσμίως. Και με δεδομένη την ανάγκη εν μέσω πολέμου να κατασκευαστούν ήρωες με στόχο την ανύψωση ηθικού των εμπόλεμων και κυρίως των αμυνόμενων.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, Έλληνας ιπτάμενος βρέθηκε μόνος του απέναντι σε τέσσερα Τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Δύο από αυτά μάλιστα ήταν οπλισμένα. Το γεράκι όμως της HAF παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, όχι απλά δεν εγκατέλειψε την περιοχή αλλά με την έξυπνη τακτική που ακολούθησε απέκτησε τακτικό πλεονέκτημα. Το οποίο σε πραγματικές συνθήκες θα ήταν μοιραίο για τους θεωρητικά επιτιθέμενους.
Σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν όταν η Τουρκική αεροπορία απογείωνε μεγαλύτερους αριθμούς μαχητικών η HAF επέλεγε να αντιμετωπίσει τους εισβολείς με λιγότερα μαχητικά ακόμα και για λόγους εκπαίδευσης αφού άλλωστε σχεδόν ποτέ δεν ήταν οπλισμένα όλα τα αεροσκάφη των γειτόνων.
Αριστη γνώση του μαχητικού, αλληλοϋποστήριξη και μεγάλη πρακτική γνώση των πιο δύσκολων αλλά αποτελεσματικών τακτικών εναέριας μάχης αποτελούν το κλειδί που κάνει τους Έλληνες ιπτάμενους να υπερέχουν ακόμα και με αριθμητικό μειονέκτημα.
«Τhree Aces» είναι το όνομα μιας από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές ασκήσεις στην οποία εκπαιδεύοντα τα γεράκια της HAF. Οι «Τρεις Άσσοι» προβλέπουν εναέρια μάχη τριων μαχητικών, όπου κάθε ιπτάμενος έχει να αντιμετωπίσει τους άλλους δύο. Όλοι εναντίον όλων δηλαδή, εκεί όπου η απόλυτη αντίληψη του χώρου, των όπλων, του ραντάρ και όλων των δεδομένων της πτήσης αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας. Με τον αεροπόρο να πρέπει ταυτόχρονα να επιβιώσει και στην παραμικρή ευκαιρία να προχωρήσει σε κατάρριψη. Και όλα να κρίνονται ακόμα και σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Eίτε όταν τα σενάρια προβλέπουν χρήση πυραύλων, είτε πυροβόλων, όπου οι αποστάσεις μειώνονται δραματικά.
Εννιά στις δέκα εκπαιδεύσεις των Πολεμικών Μοιρών αφορούν πτήσεις COMAO μεγάλου αριθμού μαχητικών. Όπου τέσσερα, έξι, οκτώ ή ακόμη περισσότερα αεροσκάφη καλούνται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχους ή συχνά μεγαλύτερους σχηματισμούς. Με τεράστιο ρόλο να παίζει και το επίγειο ραντάρ όπου η μεγάλη εμπειρία των Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος που εκτινάσσει τις δυνατότητες του χειριστή. Είναι τα Στελέχη που καθοδηγούν καθημερινά τα Ελληνικά γεράκια πάνω από το Αιγαίο ώστε να αντιμετωπίσουν ακόμα και περισσότερους εισβολείς από όσο το δυνατό ευνοϊκή θέση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.