Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι ευνούχοι ή καστράτοι: Διαβάστε την απόκρυφη ιστορία τους

Η ιστορία των ευνούχων - Μέθοδοι ευνουχισμού - Οι ευνούχοι κάτοχοι υψηλών αξιωμάτων στο Βυζάντιο - Η άποψη της χριστιανικής θρησκείας για τ...






Η ιστορία των ευνούχων - Μέθοδοι ευνουχισμού - Οι ευνούχοι κάτοχοι υψηλών αξιωμάτων στο Βυζάντιο - Η άποψη της χριστιανικής θρησκείας για τους ευνούχους - Ο Ωριγένης και ο εκούσιος ευνουχισμός του
Με ένα θέμα που ούτε και στο διαδίκτυο έχει εξεταστεί διεξοδικά, θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Πρόκειται για τους ευνούχους και την παρουσία τους κυρίως στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, όπου κατά καιρούς διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο.
Να ζητήσουμε προκαταβολικά συγγνώμη για κάποιες σκληρές εικόνες που ίσως σχηματιστούν αυτόματα από τους αναγνώστες. Ειδικά οι μέθοδοι ευνουχισμού είναι ανατριχιαστικές και φυσικά δεν θα αναφερθούμε σ’ αυτές με λεπτομέρειες.





Ο ευνουχισμός στα βάθη των αιώνων

Ένα πήλινο θραύσμα του 2.000 π.Χ. που ανακαλύφθηκε κοντά στις αιγυπτιακές Θήβες μας αποκαλύπτει ότι στην αρχαία Αίγυπτο διακρίνονταν τρία φύλα: άνδρες, γυναίκες και ευνούχοι. Το εύρημα αναπαριστά έναν άνδρα (tai), γονατιστό, με πέος. Ο ευνούχος (hmt) είναι ένας νεαρός γονατιστός επίσης, χωρίς πέος. Η γυναίκα είναι καθιστή, ανώνυμη και δεν αποκαλύπτονται τα απόκρυφα σημεία του σώματός της. Η λέξη hmt κατά τους αιγυπτιολόγους έχει διάφορες σημασίες μεταξύ των οποίων ‘’ευνούχος’’, ‘’άνανδρος’’, ή ‘’ευτελής’’.




Λέγεται ότι και ο Φαραώ Ακενατών της 18ης δυναστείας ήταν ευνούχος. Ο sir Austen Layard, Άγγλος αρχαιολόγος του 19ου αιώνα, ένας από τους πρώτους μελετητές της ασσυριολογίας, στη διάρκεια ανασκαφών στη Μεσοποταμία στις παρυφές της αρχαίας Νινευί έφερε στο φως το ανάγλυφο των τειχών του ανακτόρου του Σαρδανάπαλου Β’, Ασσύριου βασιλιά γύρω στο 1000 π.Χ. Ανάμεσα στους διάφορους αξιωματούχους απεικονίζονται και αρκετοί ευνούχοι: υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, μάγειροι και αρτοποιοί στα βασιλικά μαγειρεία, μουσικοί ή τραγουδιστές.

Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Ελλάνικος χρεώνουν τους πρώτους ευνουχισμούς στη βασίλισσα των Ασσυρίων Άτοσσα και ορισμένοι στην περιβόητη ακόλαστη Σεμίραμη, η οποία σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη διέταζε τα χαράματα να ευνουχιστεί ο κάθε νυχτερινός εραστής της για να μην μπορεί να συνευρεθεί ερωτικά με άλλη γυναίκα! Ο Ολλανδός ανθρωπιστής γιατρός Γιοχάνες Χεράρντους Βόσιους στο κείμενό του ‘’De Historicis Latinis’’ θεωρεί ότι οι πρώτοι ευνουχισμοί έγιναν σε Πέρσες στα χρόνια του Κύρου του Μέγα. Όπως είδαμε όμως αναφορές σε ευνούχους έχουμε και σε πολύ παλιότερα κείμενα, αιγυπτιακά, ασσυριακά, σουμεριακά, κινέζικα και ινδικά κείμενα, αλλά και στη Βίβλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ https://www.protothema.gr/stories/article/877825/oi-eunouhoi-i-kastratoi-diavaste-tin-apokrufi-




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.