Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

NATO: Πού σταθμεύουν τα στρατεύματα της Συμμαχίας και πόσα είναι αναπτυγμένα σε όλη την Ευρώπη;

Θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν τις ομάδες μάχης του NATO στην Ανατολική Ευρώπη ως απάντηση...









Θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν τις ομάδες μάχης του NATO στην Ανατολική Ευρώπη ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από το 2014, η Δύναμη Αντίδρασης του NATO (NRF), η οποία έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ταχεία στρατιωτική απάντηση σε μια κρίση, έχει αυξηθεί από 13.000 σε 40.000 στρατιώτες.

Μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, το NATO ενεργοποίησε στοιχεία της NRF για πρώτη φορά σε «αποτρεπτικό και αμυντικό» ρόλο. Χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα, τεθωρακισμένα οχήματα, μονάδες πυροβολικού, πλοία και αεροσκάφη, έχουν τεθεί σε υψηλή ετοιμότητα.

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει επίσης «τρομάξει» ιστορικά ουδέτερες χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, οι οποίες βλέπουν τώρα μια έκρηξη υποστήριξης για ένταξη στο NATO, αλλά πού βρίσκονται επί του παρόντος τα στρατεύματα;
Εσθονία

Η Βρετανία ηγείται της ομάδας μάχης του NATO που επιχειρεί με τις εσθονικές δυνάμεις στην Τάπα της Εσθονίας, ως μέρος της ενισχυμένης παρουσίας στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας.

Από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε 828 στρατιώτες στη χώρα, ένα τεθωρακισμένο τάγμα πεζικού με κύρια άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, αυτοκινούμενο πυροβολικό, εξοπλισμό αεράμυνας, μηχανικούς και μια ομάδα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Η Γαλλία διέθετε επίσης 337 στρατιώτες, μια μοίρα αρμάτων μάχης με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα.

Μια εβδομάδα πριν οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εισβάλουν στη γειτονική Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διπλασιάσει τον αριθμό του προσωπικού στην Εσθονία και θα στείλει πρόσθετο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τα τανκς Challenger 2 και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Βασιλικής Ουαλικής ομάδας μάχης έχουν φτάσει τώρα στην Εσθονία, με επιπλέον εξοπλισμό και στρατεύματα.
Λετονία

Η παρουσία της ομάδας μάχης του NATO στη Λετονία διευθύνεται από τον Καναδά. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 1.500 στρατιώτες του NATO, με 540 Καναδούς στρατιώτες.

Η συνεισφορά του Καναδά περιλαμβάνει μια μηχανοποιημένη μονάδα πεζικού με τεθωρακισμένα οχήματα. Εκατοντάδες στρατιώτες από την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία αποτελούν επίσης μέρος της ομάδας μάχης.

Λιθουανία

Μια ομάδα μάχης του NATO με επικεφαλής τη Γερμανία ηγείται της ενισχυμένης παρουσίας στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας στη Λιθουανία.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, υπήρχαν περίπου 1.300 στρατιώτες σταθμευμένοι στη στρατιωτική βάση Ρούκλα, αποτελούμενοι από γερμανικές, ολλανδικές, βελγικές, νορβηγικές και τσέχικες δυνάμεις.

Η Γερμανία και η Ολλανδία αυξάνουν την ανάπτυξη των στρατευμάτων τους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των στρατευμάτων του NATO στη χώρα σε 4.000 έως τα τέλη Μαρτίου.

Πολωνία

Η πολωνική ομάδα μάχης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αριθμούσε λίγο περισσότερο από 1.000 πέρυσι, αλλά η παρουσία της Αμερικής στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αναπτύξει 4.700 επιπλέον Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να ενισχύσει την άμυνα της ανατολικής πλευράς του NATO και χιλιάδες ακόμη στη Γερμανία.

Ρουμανία

Το ΝΑΤΟ έχει μια πολυεθνική χερσαία δύναμη έως και 4.000 στρατευμάτων στη Ρουμανία. Την περασμένη εβδομάδα, επιπλέον 500 Γάλλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Ρουμανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ανάπτυξη: «Τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήσαμε την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία μας αναπτύσσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του NATO.

«Τα γαλλικά στρατεύματα έχουν φτάσει στη Ρουμανία ως το κύριο στοιχείο αυτής της δύναμης. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5, τη ρήτρα συλλογικής μας άμυνας, είναι «σιδερένια». Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του NATO».

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία έχει περιορισμένη παρουσία του NATO, με περίπου 150 Αμερικανούς στρατιώτες να έχουν φτάσει τον περασμένο μήνα, αλλά και με τον στρατιωτικό σχηματισμό και τις ασκήσεις υπό την ηγεσία των βουλγαρικών δυνάμεων.

Η χώρα θα φιλοξενεί 1.000 στρατιώτες για εκπαίδευση κάθε φορά, με περίπου τα τρία τέταρτα αυτών να λαμβάνονται από τον εθνικό στρατό, περιορίζοντας την ξένη στρατιωτική παρουσία σε 200-300 στρατιώτες.

Ουγγαρία

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων του NATO στα δυτικά της χώρας και τις αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα μέλη του NATO.
Υπόλοιπη Ευρώπη

Οι ΗΠΑ έχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σταθμευμένους σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η Γαλλία, η οποία ηγείται της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας, της υψηλότερης ετοιμότητας στρατιωτικής ομάδας του NATO, έχει περίπου 5.000 στρατιώτες σταθμευμένους στην ανατολική και δυτική Ευρώπη.

Μεσόγειος

Το HMS Trent βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, διεξάγοντας ασκήσεις του NATO με ελικόπτερα Merlin και αεροσκάφη RAF P-8 Poseidon Maritime Patrol.

Το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό Type 45, πρόκειται να «ενωθεί» μαζί τους τις επόμενες ημέρες. Τα μαχητικά αεροσκάφη RAF Typhoon εκτελούν επίσης αποστολές εναέριας αστυνόμευσης σε όλη την περιοχή από τη βάση τους της RAF στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Τα αεροσκάφη περιπολούν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία με συμμάχους του NATO, μαζί με αεροσκάφη ανεφοδιασμού αέρος-αέρος Voyager.

Πηγή: Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.