Η λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών κατά της ρωσικής εισβολής που έχει αντέξει ήδη δύο εβδομάδες, έχει εμπνεύσει την κοινή γνώμη σε σημείο μά...
Η λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών κατά της ρωσικής εισβολής που έχει αντέξει ήδη δύο εβδομάδες, έχει εμπνεύσει την κοινή γνώμη σε σημείο μάλιστα να είναι χιλιάδες οι άνδρες ανά τον κόσμο οι οποίοι προτίθενται και τελικά ταξιδεύουν στην Ουκρανία προκειμένου να πολεμήσουν τους Ρώσους.
Μάλιστα η ανταπόκριση αυτή έχει οδηγήσει και την κυβέρνηση του Κιέβου να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου η «λεγεώνα των ξένων» που σχηματίζεται να αποκτήσει την ουκρανική υπηκοότητα. Μέχρι στιγμής οι αναφορές μιλούν για σχεδόν 20.000 άνδρες από όλο τον κόσμο που έχουν προσφερθεί να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, χωρίς ωστόσο αυτός ο αριθμός να επιβεβαιώνεται από πηγές πέραν της ουκρανικής κυβέρνησης.
Wali, ο θρύλος του Αφγανιστάν
Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ο εν λόγω βετεράνος του 22ου βασιλικού συντάγματος του Καναδά στο Αφγανιστάν, βρίσκεται ήδη σε ουκρανικό έδαφος φορώντας τα χακί του και αναμένεται να αξιοποιηθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Ο ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος ακούει στο παρατσούκλι που του δόθηκε στο Αφγανιστάν «Wali», είπε ότι επικοινώνησε μαζί του ένας φίλος την Παρασκευή, ο οποίος οργάνωνε πομπές ανθρωπιστικής βοήθειας για να φέρει τρόφιμα στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονμπάς. Ο Wali είπε στη γαλλοκαναδική έκδοση La Presse: «Μου είπε ότι χρειάζονταν ελεύθερο σκοπευτή. Είναι σαν ένας πυροσβέστης που ακούει τον συναγερμό. Έπρεπε να φύγω».
Στο Ιράκ, ο Wali εξουδετέρωσε στόχο σε απόσταση 3.540 μέτρων. Βοήθησε επίσης τις κουρδικές δυνάμεις στον αγώνα τους ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ο ίδιος μιλώντας στο CBC News για την εμπειρία του, αποκρύπτοντας το όνομά του, περιγράφει ως μία σουρεαλιστική εμπειρία το πέρασμα των ουκρανικών συνόρων, ακόμη και για έναν άνθρωπο που έχει επιβιώσει υπό αντίξοες συνθήκες στον καυτό ήλιο της ερήμου Κανταχάρ. Ο Wali είπε ότι ο ίδιος και οι άλλοι τρεις πρώην Καναδοί στρατιώτες που έκαναν το ταξίδι μαζί του έγιναν δεκτοί με αγκαλιές, χειραψίες, σημαίες και φωτογραφίες από Ουκρανούς αφού πέρασαν τα σύνορα.
«Ήταν τόσο χαρούμενοι που μας είχαν», είπε ο Wali. «Είναι σαν να γίναμε φίλοι αμέσως».
Ο Wali δεν είπε από πού πέρασε τα σύνορα. Είπε ωστόσο ότι χτυπήθηκε από το κύμα των προσφύγων που ξεβράστηκε στην Πολωνία. Υπήρχαν λεωφορεία παντού, είπε, και κόσμος έτρεχε με τα πόδια προς το σημείο ελέγχου μέσα στο δριμύ ψύχος. Καθώς πήγαινε βαθύτερα στην Ουκρανία, είπε ότι είδε διάσπαρτα κομμάτια σκουπιδιών και άδεια οχήματα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους - οι οποίοι προφανώς περπάτησαν τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα παγωμένα σύνορα.
«Θέλω να τους βοηθήσω»
Το θέαμα ανθρώπων των οποίων οι ζωές έχουν καταρρεύσει από τον πόλεμο αγγίζει τους πάντες, λέει ο ίδιος, ίσως λίγο παραπάνω τους στρατιώτες και τους βετεράνους, που γίνονται μάρτυρες τέτοιων σκηνών. «Θέλω να τους βοηθήσω. Είναι τόσο απλό», είπε ο Wali, ο οποίος είχε επίσης μια θητεία ως ξένος μαχητής με τις κουρδικές δυνάμεις που πολέμησαν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ πριν από αρκετά χρόνια.
«Πρέπει να βοηθήσω γιατί υπάρχουν άνθρωποι εδώ που βομβαρδίζονται μόνο και μόνο επειδή θέλουν να είναι Ευρωπαίοι και όχι Ρώσοι», λέει.
Από τότε που πέρασε στην Ουκρανία, αυτός και οι άλλοι βετεράνοι έχουν βρει καταφύγιο σε ένα μερικώς ανακαινισμένο σπίτι. Περνούν τα τελευταία βήματα της σύνδεσης με τις ουκρανικές αρχές που θέλουν να τους τοποθετήσουν με τα εδαφικά τάγματα του στρατού, την πρόσφατα αναδιοργανωμένη εφεδρική μονάδα στρατιωτών πολιτών, μια δύναμη που η χώρα ήλπιζε τελικά να δημιουργήσει έως και 10.000 αξιωματικούς και 120.000 εθελοντές.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.