Η ώρα του Πυροβολικού και των Τεθωρακισμένων - Η εμπειρία από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalog...
Η ώρα του Πυροβολικού και των Τεθωρακισμένων - Η εμπειρία από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο
ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
Μετά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ήρθε η ώρα για την ενίσχυση και του Στρατού Ξηράς, με το Πυροβολικό και τα Τεθωρακισμένα να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος. Στις 48 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ουκ ολίγες αναφορές έχουν γίνει στα «βιβλία συμπερασμάτων» του Ελληνικού Επιτελείου σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ισχύ πυρός των συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας και από τις δύο πλευρές.
Αίτημα στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 36 συστήματα MLRS που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Α2 και θα εμπλουτίσουν τη φαρέτρα τους με νέα όπλα και πυρομαχικά.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να απευθύνει επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας να ενημερωθεί για τη διαθεσιμότητα και το κόστος του εκσυγχρονισμού. Καθώς πρόκειται για πρόγραμμα FMS, η Αθήνα θα στείλει LoR για LoA, με την αμερικανική απάντηση να αναμένεται εντός του 2022. Παράλληλα, αναζητείται ο φορέας που θα αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της αναβάθμισης σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin.
Πληροφορίες της «Political» αναφέρουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τα ΕΑΣ, αν και όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, για να στηθεί γραμμή παραγωγής στο Αίγιο απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Η ελληνική πλευρά, όμως, θα μπορούσε να επωφεληθεί πολλαπλώς, καθώς όχι μόνο θα πετύχει την αναβάθμιση των συστημάτων από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία αλλά θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αντίστοιχα συμβόλαια για άλλους χρήστες ίδιου τύπου MLRS, όπως το Μπαχρέιν, που επίσης έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των δικών του συστημάτων.
Απίστευτη εμβέλεια
Πηγές της Lockheed Martin αποκαλύπτουν ότι στο «στόχαστρο» της ελληνικής πλευράς βρίσκονται τα βλήματα GMLRS με βεληνεκές από 15 έως 84 χιλιόμετρα, τα οποία καθοδηγούνται στον στόχο με GPS, αλλά και οι ρουκέτες αυξημένης εμβέλειας ER-GMLRS που φτάνουν τα 150 χιλιόμετρα. Η πιο σημαντική προσθήκη που εξετάζει το ελληνικό Επιτελείο όμως, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς, είναι το PrSM (Precision Strike Missile) της Lockheed Martin με ακόμη μεγαλύτερο βεληνεκές, που αγγίζει τα 500χλμ και έχει εντυπωσιακή ακρίβεια.
Τα εκσυγχρονισμένα MLRS θα αναλάβουν την άμυνα των νησιών καθώς με τον υψηλό ρυθμό βολής τους, 12 ρουκέτες σε λιγότερο από ένα λεπτό, μπορούν να πλήξουν στόχους στα μικρασιατικά παράλια ή να αντιμετωπίσουν αεραποβατικές ενέργειες και εχθρικά προγεφυρώματα στην περιοχή του Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.