Μία προσεκτική ανάλυση των πληροφοριών που έχουν γίνει γνωστές σχετικά με την προσβολή της Ναυαρχίδος του Ρωσικού Στόλου στην Αζοφική θάλασσ...
Μία προσεκτική ανάλυση των πληροφοριών που έχουν γίνει γνωστές σχετικά με την προσβολή της Ναυαρχίδος του Ρωσικού Στόλου στην Αζοφική θάλασσα, οδηγούν στην εκτίμηση ότι είναι ελάχιστες, έως μηδενικές, οι πιθανότητες να είναι οι Ουκρανοί εκείνοι που έχουν καταφέρει το πλήγμα στο «Μοσκβά».
Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ
Αντγος ε.α. – τέως ευρωβουλευτής
Οι Ουκρανοί διαθέτουν Πυραύλους «NEPTUNE» από το 2016. Αυτοί, είναι δυνατόν να εκτοξευθούν είτε από την ξηρά, είτε από αεροσκάφη, είτε από πολεμικά πλοία. Η τελευταία έκδοση είχε προγραμματισθεί να είναι διαθέσιμη εντός του 2022, οπότε, λογικά, δεν πρέπει να είναι ακόμη επιχειρησιακά έτοιμη. Επίσης, η χρησιμοποίηση αεροσκαφών για την προσβολή του πλοίου είναι ελάχιστα πιθανή, διότι, κατά την παρούσα φάση οι δυνατότητες και η δραστηριότητα της Ουκρανικής Αεροπορίας είναι περιορισμένες.
Απομένει, συνεπώς, να εξετασθεί το ενδεχόμενο να έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι «NEPTUNE» εναντίον του «Μοσκβά», από σταθερούς ή κινητούς εκτοξευτές, που είχαν αναπτυχθεί στην ξηρά.
Με βάση την Τακτική χρησιμοποίηση των υπόψη εκτοξευτών, οι Ουκρανοί θα έπρεπε να τους είχαν αναπτύξει σε κάποια περιοχή είτε κοντά στην Μαριούπολη, είτε κοντά στην Οδησσό, που τις ήλεγχαν πριν από τον πόλεμο και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές, ώστε να εκμεταλλεύονται το βεληνεκές τους (280 χιλιόμετρα) και, είτε να παρεμποδίζουν, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να απαγορεύουν την δράση του Ρωσικού Ναυτικού στην Αζοφική Θάλασσα.
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ «NEPTUNE» ΚΑΙ «BAYRAKTAR»
Η εξέλιξη των Επιχειρήσεων, η οποία έφερε τις Ρωσικές Δυνάμεις στις παραπάνω περιοχές, δεν επέτρεψε την χρησιμοποίηση των Πυραύλων, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά πλοία, ενεργούσαν συνεχώς, κοντά στις ακτές της Μαριουπόλεως και της Οδησσού. Ο κίνδυνος να εντοπισθεί η θέση τους και να καταστραφούν, μετά την βολή, θα ήταν μεγάλος. Όμως, ακόμη και αν εκτοξευόταν εναντίον του πύραυλος, το ρωσικό πλοίο διέθετε ισχυρή ολόπλευρη (360 μοιρών) Αντιαεροπορική προστασία, που την παρείχαν Οπλικά Συστήματα ικανά να αποκρούσουν όχι μόνο την πυραυλική αλλά και ταυτόχρονη προσβολή από άλλα μέσα. Αυτή η δυνατότητα περιορίζει σημαντικά το ενδεχόμενο να ασχοληθούν τα προαναφερθέντα Συστήματα με τον εγκλωβισμό του πυραύλου «NEPTUNE» και να αιφνιδιασθούν από ταυτόχρονη προσβολή με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) ΤΒ2 BAYRAKTAR, τα οποία, σημειωτέον, θα έπρεπε να προσεγγίσουν το πλοίο σε απόσταση η οποία θα βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των Αντιαεροπορικών Συστημάτων του.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτυχής προσβολή του «Μοσκβά» θα έπρεπε να υπάρξουν οι εξής δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να γίνεται συνεχής και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση του πλοίου ώστε να εξασφαλίζονται, ανά πάσα στιγμή ακριβή στοιχεία σχετικά με την θέση, την ταχύτητα και την πορεία του στόχου. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται τόσο από τους αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, όσο και από τα Νατοϊκά Αεροσκάφη AWACS (Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου), τα οποία, ιπτάμενα σε μεγάλες αποστάσεις (πέραν των 400 χιλιομέτρων) και σε ύψη 30.000 ποδών, εντοπίζουν και διαβάζουν τα παραπάνω στοιχεία σε μαχητικά και επιθετικά αεροσκάφη. Επίσης και από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 REAPER και RQ-4 GLOBAL HAWK Block 40, τα οποία εδρεύουν στην Αεροπορική Βάση της Σιγκονέλα (Ιταλία) και πραγματοποιούν πτήσεις σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές της Κριμαίας και σε ύψος 50.000 ποδών.
Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ «ΜΟΣΚΒΑ»
Η δεύτερη είναι η πλήρης νέκρωση των Αντιαεροπορικών Συστημάτων του «Μοσκβά» με εφαρμογή μέτρων ισχυρού Ηλεκτρονικού Πολέμου. Η δυνατότητα αυτή εξασφαλίζεται από τα αμερικανικά Αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G GROWLER, 6 από τα οποία, στις 29 Μαρτίου 2022 μεταστάθμευσαν από τις ΗΠΑ στην Αεροπορική Βάση του Σπαγκντάλεμ (ΝΔ Γερμανία). Τα Αεροσκάφη αυτά είναι σε θέση να διεξάγουν Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Πολέμου ευρείας κλίμακος.
Άλλη μία πληροφορία που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η αναφορά του ιστοτόπου “Flightradar”, σύμφωνα με την οποία, όταν εκδηλώθηκε η προσβολή της Ρωσικής Ναυαρχίδος, καταγράφηκε η παρουσία, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από το «Μοσκβά», ενός Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-8A POSEIDON, το οποίο έχει την δυνατότητα να φέρει πυραύλους εναντίον πλοίων AGM-84 HARPOON, βεληνεκούς άνω των 200 χιλιομέτρων.
Με δεδομένο το ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τις δυνατότητες που προαναφέρθηκαν, η πιθανότερη εκδοχή για την προσβολή του «Μοσκβά», είναι, κατά την άποψή μου η ακόλουθη: Τα στοιχεία του πλοίου (θέση, ταχύτητα, πορεία) εντοπίσθηκαν από Μέσα Επιτηρήσεως του ΝΑΤΟ και διαβιβάσθηκαν σε Αεροσκάφος P-8A POSEIDON και αυτό προσέβαλε το «Μοσκβά» με πύραυλο HARPOON, αφού προηγουμένως, είχαν εξουδετερωθεί, με εφαρμογή Ηλεκτρονικού Πολέμου, τα Αντιαεροπορικά Συστήματα του πλοίου. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Αεροσκάφος, έχει την δυνατότητα ταχείας αποχωρήσεως, μετά την εκτόξευση του πυραύλου.
Τέλος, επειδή θεωρώ δεδομένο ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν το «Μοσκβά» με κάποιο από τα άλλα 4 πλοία του ιδίου τύπου που διαθέτουν, θα ασκήσουν διπλωματική πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να ανοίξει τα Στενά, που αυτή την στιγμή έχει κλειστά.
Εφημερίδα «Στόχος» (21.04.2022)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.