Ο Τζούλιους Μαλέμα, ηγέτης της νοτιοαφρικανικής ριζοσπαστικής αριστεράς: «Είμαστε εδώ για να πούμε στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς πως δεν εί...
Ο Τζούλιους Μαλέμα, ηγέτης της νοτιοαφρικανικής ριζοσπαστικής αριστεράς: «Είμαστε εδώ για να πούμε στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς πως δεν είμαστε μαζί τους. Είμαστε με τη Ρωσία και σήμερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Ρωσία. Δώστε τους ένα μάθημα, χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια τάξη και έχουμε κουραστεί να παίρνουμε διαταγές από τους Αμερικανούς».
Αφρικανοί μαχητές και οπαδοί του Πούτιν πολλαπλασιάζουν τους τελευταίους μήνες τις «αντιιμπεριαλιστικές» και υποστηρικτικές προς τις ενέργειες της ρωσικής εξουσίας παρεμβάσεις τους.
«Υπάρχει ένας πολλαπλασιασμός των καναλιών στο YouTube που συνδέονται με αποσταθεροποιητικό λόγο. Δημιουργούν ένα χάσμα ανάμεσα στη Δύση και τα αφρικανικά καθεστώτα και εξυπηρετούν επίσης τα ρωσικά συμφέροντα», εκτιμά ο Μαχάμα Τάουατ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μάλμο στη Σουηδία.
Η ρωσική επιρροή στην Αφρική είναι ολοφάνερη επίσης στους δρόμους του Μπαμακό, της Ν’Τζαμένα ή της Ουαγκαντούγκου, όπου διαδηλωτές που αντιτίθενται στη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Σαχέλ ανέμισαν ρωσικές σημαίες.
Είναι επίσης σαφής σε επικοινωνιακές επιθέσεις.
Στο Καμερούν, το «παναφρικανικό» τηλεοπτικό δίκτυο Afrique Media παρουσιάζει τακτικά απόψεις υπέρ του Κρεμλίνου στη σύγκρουση με την Ουκρανία και καλεί τακτικά τον Κέμι Σέμπα. «Πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: πώς η ηγεσία του Πούτιν προκαλεί πανικό στη Δύση» ,«Σχέδιο δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν: μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Δυτικοί;» είναι για παράδειγμα μερικά από τα θέματα που συζητιούνται στην σελίδα του μέσου στο Facebook.
Αυτό το φιλορωσικό «κλίμα», το εύρος του οποίου είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, ενισχύεται από την ευμένεια ορισμένων αφρικανικών κυβερνήσεων προς το Κρεμλίνο.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία, και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στις 2 Μαρτίου, το καταδεικνύει: από τις 35 χώρες που τήρησαν αποχή, δεκαέξι βρίσκονται στην Αφρική, στις οποίες πρέπει να προστεθούν η Ερυθραία, που ψήφισε κατά, και οκτώ αφρικανικές χώρες που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
«Συνολικά», εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, όπως η Σενεγάλη, «πρόκειται είτε για αυταρχικά καθεστώτα, που τήρησαν αποχή, είτε για χώρες που έχουν ιστορικούς, συχνά στρατιωτικούς, δεσμούς με τη Ρωσία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», λέει ο Μαχάμα Τάουατ.
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν μάλιστα στραφεί ανοικτά προς τη Μόσχα, όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου η εξουσία κάλεσε σε βοήθεια τη Ρωσία στη διάρκεια μιας επίθεσης ένοπλων ομάδων στα τέλη του 2020.
Εκατοντάδες Ρώσοι παραστρατιωτικοί, «μισθοφόροι» του ομίλου Βάγκνερ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν έρθει να ενισχύσουν εκείνους που βρίσκονταν ήδη στη χώρα εδώ και δύο χρόνια.
Πιο πρόσφατα, το Μάλι, που απαίτησε από τις γαλλικές δυνάμεις να φύγουν από τη χώρα, έλαβε ρωσικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς μεταξύ των οποίων δύο ελικόπτερα μάχης, χάρη σε μια «ειλικρινή και πολύ παλιά σύμπραξη», σύμφωνα με τον στρατό.
Το Μπαμακό φιλοξενεί επίσης έναν μεγάλο αριθμό «Ρώσων εκπαιδευτών», πλέον των «μισθοφόρων» του ομίλου Βάγκνερ, σύμφωνα με τη Γαλλία και τους εταίρους της.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.