Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το αμερικανικό ναυτικό καταρρίπτει για πρώτη φορά πύραυλο κρουζ με σύστημα λέιζερ

Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να εξοπλίσει ένα αντιτορπιλικό με ένα ξεχωριστό κατευθυνόμενο ενεργειακό όπλο φέτος. Το Πολεμικό Ναυτικό τω...






Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να εξοπλίσει ένα αντιτορπιλικό με ένα ξεχωριστό κατευθυνόμενο ενεργειακό όπλο φέτος.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει ότι, κατέρριψε για πρώτη φορά έναν προσομοιωμένο πύραυλο κρουζ χρησιμοποιώντας ένα πλήρως ηλεκτρικό όπλο λέιζερ.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει χρησιμοποιήσει λέιζερ για να καταρρίψει έναν πύραυλο στο παρελθόν, αλλά πολύ καιρό πριν, και με μια πολύ διαφορετική τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος χημικών λέιζερ MIRACL στη δεκαετία του 1980-1990, το σύστημα λέιζερ φθοριούχου δευτερίου του Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψε εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας σε πολλαπλές δοκιμαστικές διαδρομές. Αν και εξαιρετικά ισχυρό, το MIRACL εγκαταλείφθηκε τελικά λόγω των προκλήσεων του χειρισμού του τοξικού του καυσίμου στο πεδίο.

Ένα λέιζερ στερεάς κατάστασης, πλήρως ηλεκτρικό είναι ένα εντελώς διαφορετικό οπλικό σύστημα και το Πολεμικό Ναυτικό εργάζεται σε όλο και πιο ισχυρά λέιζερ στερεάς κατάστασης, εδώ και πολλά χρόνια. Το σύστημα που δοκιμάστηκε τον Φεβρουάριο ήταν το Layered Laser Defense (LLD), που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Lockheed Martin. Είναι άλλος ένας τρόπος επίδειξης της τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση των drones και των σκαφών γρήγορης επίθεσης, όπως το παλαιότερο σύστημα LaWS. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιό του υψηλής ανάλυσης για να παρακολουθεί αεροπορικές απειλές και να διεξάγει εκτίμηση ζημιών στη μάχη μετά την εμπλοκή ενός στόχου.





Η κατάρριψη του drone ήταν μέρος μιας πρόσφατης δοκιμής του Πολεμικού Ναυτικού, στο πεδίο πυραύλων White Sands του αμερικανικού στρατού στο Νέο Μεξικό. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δοκιμής στο White Sands, το LLD εντόπισε ή κατέρριψε πολλαπλούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων drones σταθερών πτερύγων, τετρακόπτερων και drones υψηλής ταχύτητας που προσομοιώνουν υποηχητικούς πυραύλους κρουζ.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσει όπλα λέιζερ λόγω της ακρίβειας, της ταχύτητας και του γεμιστήρα «χωρίς πυθμένα», δηλαδή χωρίς τον κίνδυνο διατήρησης προωθητικών και εκρηκτικών επί του σκάφους. Τα σύγχρονα λέιζερ υψηλής ισχύος, λειτουργούν στην ηλεκτρική υπηρεσία του πλοίου, καθιστώντας τα εγγενώς πιο ασφαλή από τα παραδοσιακά όπλα και κανόνια. Μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για όσο διάστημα ένα πλοίο έχει ισχύ, και το κύριο «κόστος ανά γύρο» είναι το κόστος του καυσίμου για τη λειτουργία των γεννητριών.

"Καινοτόμα συστήματα λέιζερ όπως το LLD έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον των ναυτικών επιχειρήσεων μάχης», δήλωσε ο επικεφαλής της Ναυτικής Έρευνας, Αντιναύαρχος Lorin C. Selby. «Παρουσιάζουν μετασχηματιστικές ικανότητες στον στόλο, αντιμετωπίζουν διάφορες απειλές και παρέχουν δεσμεύσεις ακριβείας».

Το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών (ONR),εργάζεται πάνω σε αυτή τη δυνατότητα εδώ και πολλά χρόνια. Το 2014, η ONR δοκίμασε το Laser Weapon System (LaWS) στο USS Ponce στον Περσικό Κόλπο. Πιο πρόσφατα, το ONR παρουσίασε το Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) στο USS Portland το 2021.



Το Πολεμικό Ναυτικό λέει ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του LLD, αλλά παρέχει κάποια εικόνα για το μέλλον των όπλων λέιζερ. Είναι συμπαγές, ισχυρό και πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα συστήματα και το Πολεμικό Ναυτικό λέει ότι, ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της στόχευσης.

«Το LLD είναι ένα παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ένα πολύ προηγμένο σύστημα λέιζερ, για να νικήσει σημαντικές απειλές για τις ναυτικές δυνάμεις», δήλωσε ο David Kiel, πρώην καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού που είναι αξιωματικός προγράμματος στο Τμήμα Αεροπορίας, Προβολής Δυνάμεων και Ολοκληρωμένης Άμυνας του ONR, το οποίο διαχειριζόταν δοκιμές. «Και έχουμε συνεχείς προσπάθειες, τόσο στο ONR όσο και σε άλλα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, για να συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτά τα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον».

Το Ναυτικό και το Πεντάγωνο ευρύτερα, ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα τα τελευταία χρόνια. Η Lockheed, εκτός από την LLD, είναι επίσης ο κύριος ανάδοχος για ένα άλλο υπό ανάπτυξη οπλικό σύστημα λέιζερ του Ναυτικού που ονομάζεται HELIOS. Η Breaking Defense ανέφερε τον Ιανουάριο ότι, η εταιρεία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει αυτό το όπλο σε ένα αντιτορπιλικό κάποια στιγμή μέσα στο 2022.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει ένα κατευθυνόμενο ενεργειακό όπλο στο Πεντάγωνο, είναι η ικανότητα να νικήσει έναν πύραυλο κρουζ ή ένα εναέριο drone με ένα κλάσμα του κόστους που μπορεί να κοστίσει ένα παραδοσιακό πυρομαχικό. Το ONR σημειώνει ότι, επειδή το LLD λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, το μόνο αναλώσιμο που απαιτείται για τη χρήση του είναι το καύσιμο.Ιωάννης Χάρχαρης.pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.