Ο Γέροντας Παΐσιος (και από το 2015 Άγιος Παΐσιος) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην ιστορία της εκκλησίας αλλά και της Ελ...
Ο Γέροντας Παΐσιος (και από το 2015 Άγιος Παΐσιος) είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην ιστορία της εκκλησίας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Ήταν αυτός που άκουγε πλήθος ανθρώπων από το αρχονταρίκι του έξω από το κελί του και οι οποίοι του ζητούσαν να τους βοηθήσει ανεξάρτητα αν το πρόβλημά τους ήταν φυσικής ή πνευματικής φύσης.
Σε αυτό το κείμενο δεν έχουμε σκοπό να αναλύσουμε την αγιοσύνη ή όχι του Άγιου Παΐσιου και το κατά πόσον τα όσα έχουμε ακούσει ή διαβάσει ευσταθούν. Η πίστη και το πώς αυτή βιώνεται είναι μία καθαρά προσωπική συνθήκη. Αυτό που μας απασχόλησε είναι το πού βασίζονται όλες οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αυτιά μας. Είναι κάποιος λαϊκός αστικός μύθος που μεταφέρεται μέσω της προφορικής παράδοσης ή βασίζεται και σε κάποια καταγεγραμμένα ντοκουμέντα.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη και θα μπορούσαμε να απαντήσουμε «και στα δύο».
Άγιος Παΐσιος: Πώς δημιουργήθηκε ο θρύλος γύρω από το όνομά το
Ο Άγιος Παΐσιος έφυγε από τη ζωή το 1994 και ετάφη στη γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Τότε ήταν που εκτοξεύθηκε και η θαυματολογία γύρω από το όνομά του. Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι ένα μοναστήρι που από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε να κτίζεται κάτω από τις δικές του οδηγίες, για να φιλοξενήσει μια αδελφότητα γυναικών μοναχών που τις είχε υπό την πνευματική του καθοδήγηση.
Ο γέροντας Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Ενζιπίδης, (1924-1994) πήγε στο Αγιον Ορος για να μονάσει το 1954 και έγινε μοναχός πρώτα με το όνομα Αβέρκιος, για να περάσει σε μικρό χρονικό διάστημα από τις Μονές Εσφιγμένου, πολύ πριν την καταλάβουν οι Ζηλωτές και μετά στη Φιλοθέου. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε εκτός του Αγίου Όρους, αρχικά στην Κόνιτσα και μετά στο Σινά, και να επιστρέψει πάλι το 1964 και να μονάσει οριστικά μόνος σε ένα μικρό κελί στην περιοχή «Παναγούδα» λίγα χιλιόμετρα -με τα πόδια- από τις Καρυές. Και εκεί άρχισε να δημιουργείται μια μυθολογία γύρω από το όνομά του.
Ο καλόγερος «μάντευε» πράγματα, έκανε «προφητείες» περί παντός και έδινε ελπίδες για «θαύματα» σε εκείνους που έφταναν μέχρι το κελί του και αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Οι πιστοί αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο κάτι που οδήγησε σε διχασμό το Άγιο Όρος. Κάποιοι τον αμφισβητούσαν ανοιχτά και του καταλόγιζαν ακόμη και μαγγανείες και άλλοι τον ξεπερνούσαν αδιάφορα.
Όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος το 2012, ο γέροντας Ιωαννίκειος είχε τοποθετήσει μια πινακίδα στο μονοπάτι που έγραφε «προς θαύματα», σαρκάζοντας με τον τρόπο αυτό τα συμβαίνοντα. «Εγώ δεν είδα θαύματα» θα μας πει αναφορικά με τη δραστηριότητα Παΐσιου ένας γνωστός μοναχός στις Καρυές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.