Ο συγγραφέας παραδέχεται την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου Ογνωστός ιστορικός Νιλ Φέργκιουσον, στη στήλη του για το Bloomberg, συζητά τι...
Ο συγγραφέας παραδέχεται την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου
Ογνωστός ιστορικός Νιλ Φέργκιουσον, στη στήλη του για το Bloomberg, συζητά τις προοπτικές του Ουκρανο-Ρωσικού πολέμου. Το υλικό δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Τα επτά χειρότερα σενάρια για έναν πόλεμο στην Ουκρανία".
«Εάν η Κίνα εξαπολύσει μια εισβολή στην Ταϊβάν τον επόμενο χρόνο και ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Ιράν και των ολοένα και πιο συγκλίνοντων περιφερειακών εχθρών του –τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ– τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι μόνο για τον Β’ Ψυχρό Πόλεμο», γράφει.
Ο συγγραφέας παραδέχεται την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου, αναφέροντας ως επιχείρημα ότι θα είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο ΝΑΤΟ «στο έδαφος» της Ρωσίας.
Μιλά επίσης για τη σιγουριά του περιβάλλοντος του Μπάιντεν ότι η κρίση στη Ρωσία, που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις, θα δημιουργήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέρρευσε η ΕΣΣΔ (δηλαδή θα υπάρξει κατάρρευση της Ρωσίας). Αλλά ο Φέργκιουσον αμφισβητεί αυτά τα επιχειρήματα.
«Ο Πούτιν δεν είναι σαν τους δεσπότες της Μέσης Ανατολής που έχασαν την εξουσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ και της Αραβικής Άνοιξης. Διαθέτει ήδη όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου οπλοστασίου πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, καθώς και χημικών και, αναμφίβολα, βιολογικών όπλων.
Η Κίνα προβλέπεται να στηρίξει τη Ρωσία, «αλλά όχι στο σημείο να προκαλέσει δευτερεύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικά ιδρύματα που συναλλάσσονται με ρωσικούς οργανισμούς».
Μιλώντας για τη Δύση, ο Φέργκιουσον προβλέπει την πιθανότητα «ελλείμματος προσοχής» στο ουκρανικό ζήτημα και υποστηρίζει ότι «τους επόμενους μήνες, η δυτική δημόσια υποστήριξη για την υπόθεση της Ουκρανίας θα δοκιμαστεί από την επίμονη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ιδέα ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο, και όχι απλώς ότι δεν τον χάνει».
Ο πληθωρισμός αναπτύσσεται σοβαρά στον κόσμο και, πρώτα απ 'όλα, οι χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του.
«Όποιος πιστεύει ότι αυτό δεν θα έχει αρνητικές κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες δεν γνωρίζει ιστορία», γράφει.
Μιλώντας για την πιθανή διάρκεια της σύγκρουσης, ο Φέργκιουσον αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία της μέσης διάρκειας των πολέμων για την περίοδο 1816-1985. Περισσότεροι από τους μισούς πολέμους (60%) διήρκεσαν λιγότερο από έξι μήνες και σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) λιγότερο από δύο χρόνια. Μόνο λιγότερο από το ένα τέταρτο των πολέμων (19%) συνεχίζονται για περισσότερα από δύο χρόνια.
Η προοπτική τερματισμού του πολέμου λόγω αλλαγής εξουσίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, είναι ασήμαντη.
Ο ιστορικός πιστεύει ότι οι υπολογισμοί για την πτώση του Πούτιν είναι λάθος. Και ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται απίθανο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.