Η λύση που βλέπει η Αθήνα έρχεται και πάλι από το Ισραήλ, με το «αδερφό» του UAV Heron, μη επανδρωμένο, οπλισμένο UCAV Heron TP, το οποίο ή...
Η λύση που βλέπει η Αθήνα έρχεται και πάλι από το Ισραήλ, με το «αδερφό» του UAV Heron, μη επανδρωμένο, οπλισμένο UCAV Heron TP, το οποίο ήδη το Τελ Αβιβ πουλά τόσο στην Ινδία, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και οι Γερμανοί για την απόκτησή του
του Κώστα Σαρικά
Ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα οπλισμένα μη επανδρωμένα UCAV αναδεικνύεται με τον πλέον έντονο τρόπο στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη μια τα γνωστά Τουρκικά Bayraktar και όχι μόνο, τα οποία χρησιμοποιεί το Κίεβο και απέναντι τα Ρωσικής κατασκευής UCAV Οrion κατέχουν το δικό τους «μερίδιο» στις εχθροπραξίες. Τόσο σε ρόλο επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης όσο κυρίως σε αποστολές κρούσης χωρίς φυσικά να έχουν πάντα απόλυτη επιτυχία αφού ήδη καταγράφονται και αρκετές καταρρίψεις.
H συμφωνία με το Ισραήλ για την μίσθωση τριών UAV Ηeron ήταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις η πρώτη κίνηση εισόδου στον τομέα των μη επανδρωμένων σύγχρονης τεχνολογίας. Αν και η Ελλάδα είχε προηγηθεί των γειτόνων στη χρήση UAV με το Sperwer πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια φαίνεται ότι έχασε πολύτιμο έδαφος με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει άλματα. Τα τρία UAV Heron ήδη επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο με εξαιρετικά αποτελέσματα σε αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και έρευνας όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για UAV τα οποία δεν διαθέτουν όπλα σε αντίθεση με αυτά των γειτόνων τα οποία μπορούν να μεταφέρουν από απλές βόμβες έως και κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-εδάφους.
Χωρίς αμφιβολία, τα ισχυρότερα UCAV παγκοσμίως τα διαθέτουν οι ΗΠΑ μεταξύ αυτών το γνωστό MQ-9 το οποίο πρόσφατα έλαβε μέρος και στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022 ενώ έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς και σε Ελληνικά αεροδρόμια. Όμως το τεράστιο κόστος το οποίο ξεπερνά τα 350 εκ το κάνει απρόσιτο. Ούτε όμως και οι Αμερικανοί δείχνουν διάθεση να το αποδεσμεύσουν τουλάχιστον το προσεχές διάστημα.
Η λύση που βλέπει η Αθήνα έρχεται και πάλι από το Ισραήλ με το «αδερφό» του UAV Heron, μη επανδρωμένο, οπλισμένο UCAV (Unmanned Combat AerialVehicle) Heron TP το οποίο ήδη το Τελ Αβιβ πουλά τόσο στην Ινδία ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και οι Γερμανοί για την απόκτησή του. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο οπλικό σύστημα το οποίο διαθέτει μια σειρά από αισθητήρες οι οποίοι του δίνουν τη δυνατότητα να ερευνά, να στοχοποιεί και να χτυπά με μεγάλη ακρίβεια ημέρα και νύχτα. Τόσο με βόμβες όσο και με κατευθυνόμενα όπλα όπως το γνωστό Spike Nlos το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί στα ελικόπτερα Apache. Με μήκος 14 μέτρα και δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού βάρους έως και 2700 κιλά μπορεί να πετά έως τα 45.000 πόδια για περισσότερο από 30 ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 400 χλμ ενώ η ακτίνα δράσης του ξεπερνά τα 1000.
Η Αθήνα άλλωστε έχει ήδη συμφωνήσει με το Τελ Αβίβ για την απόκτηση των φονικών Spike Nlos, την αναβάθμιση των ελικοπτέρων Αpache A και βέβαια το μεγάλο deal για το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Υπάρχει δηλαδή έδαφος για μια ακόμη σημαντική συμφωνία.
Στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο εντασσόταν η σημερινή (11/4/22) επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου θα συναντήσουσε τον ομόλογό του Αβίβ Κοχάβι, η οποία τελικά αναβλήθηκε. Αναμένονται νέες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας κυρίως σε ζητήματα εκπαίδευσης ενώ συχνά σε τέτοιου είδους επισκέψεις οι Ισραηλινοί παρουσιάζουν και οπλικά συστήματα τα οποία ενδιαφέρουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
Κλικ για μεγέθυνση:
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.