Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πριν λίγο στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Σ...
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πριν λίγο στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός έκανε μία ξεκάθαρη αναφορά για την Κύπρο και τον ελληνισμό, ενώ έστειλε το μήνυμά του και προς την Τουρκία.
«Η γλώσσα του αναθεωρητισμού και της νοσταλγίας μιας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ρωτώ: σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοικτή πληγή στον ελληνισμό και αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε καμία ανοικτή πράξη επιθετικότητας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Σημειώστε επίσης ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στην να πτέρυγα του ΝΑΤΟ και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν λαμβάνεται αποφάσεις για εξοπλισμούς κρατών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Το χειροκρότημα και τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο Κογκρέσο χειροκροτήθηκε και στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες να απευθύνεται στους εκλεκτούς του λαού που έχει υπεραμυνθεί των δημοκρατικών αξιών έκτοτε. Είμαι ευγνώμων και γνωρίζω τους δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Είναι λόγος εορτασμών και ευχαριστιών αλλά και υπενθύμιση των κοινών μας αξιών που δοκιμάζονται. Αποτελούν μια θεμελιώδη σημασία του κανόνος δικαίου, του κράτους δικαίου και του αγώνα κατά τη αναρχίας και του πολέμου.
Ένας Έλληνα ήταν πρώτος που θέσπισε τα ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και αυτός ήταν ο Πλάτων. Κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί τα τελέντα των γυναικών δαπανά το ήμισυ των πόρων του. Ως γιος, αδερφός και πατέρας ισχυρών γυναικών δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί του.
Κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική το μνημείο Λίνκολν μου θυμίζει τον Παρθενώνα πριν εκεί παρέμβει ο Λόρδος Έλγιν για τα δικά του χόμπι.
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ισονομία είπε ότι όλα δημιουργήθηκαν στην Αθήνα αλλά δεν έρχομαι εδώ για να ζητήσω ευγνωμοσύνη αλλά για να γιορτάσω το θαύμα το ελληνικό ιδέωδες που θα άλλαζε τον κόσμο είναι πως η κοινωνία λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο μόνο με την Δημοκρατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.