Μας το έχει πει και ο Andrew Zimmern, παρουσιαστή της αμερικάνικης εκπομπής Bizarre Foods, στη χώρα μας τρώμε μερικά πολύ παράξενα φαγητά....
Μας το έχει πει και ο Andrew Zimmern, παρουσιαστή της αμερικάνικης εκπομπής Bizarre Foods, στη χώρα μας τρώμε μερικά πολύ παράξενα φαγητά.
Εντάξει, για εμάς μια χαρά είναι, γιατί έχουμε μεγαλώσει απολαμβάνοντας τα, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο φαντάζουν από ιδιαίτερα μέχρι πολύ παράξενα!
Αρνί στη σούβλα
Και μπορεί για τους Έλληνες να αποτελεί αγαπημένο πιάτο (πείτε αλήθεια, τσιμπάτε κι εσείς πετσούλα όσο γυρνάει ακόμη πάνω στη σούβλα), για τον υπόλοιπο κόσμο ωστόσο, η θέα ενός ολόκληρου ζώου που γυρνάει πάνω σε μια σούβλα είναι αποκρουστική.
Το έχει πει και η Νία Βαρντάλος στο φινάλε της πρώτης ταινίας “Γάμος αλά Ελληνικά”, εξηγώντας ότι μπορεί οι ελληνική οικογένεια της να έχει παραξενιές, όπως το να σουβλίζει στην αυλή, αλλά τουλάχιστον στέκονται πάντα στο πλευρό της.
Κοκορέτσι
Να σας θυμίσω ότι η Ε.Ε., με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων, είχε εκδώσει οδηγία προς απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών (όπως η σπλήνα, τα μυαλά και τα κεφαλάκια), με αποτέλεσμα να θεωρείται απαγορευμένο και το κοκορέτσι! Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μοιάζει κάπως περίεργο το ότι εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να τιμάμε αυτόν τον μερακλίδικο μεζέ.
Γαρδουμπάκια
Υποθέτουμε ότι στα μάτια τους μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα. Εμείς πάλι ξέρουμε να εκτιμούμε τον κόπο της μαγείρισσας, που βάζει όλη της την τέχνη για να καταφέρει να τυλίξει και να κάνει ευπαρουσίαστα τα γαρδουμπάκια, γι αυτό και δεν θα πούμε ποτέ ότι αυτό το γαστρονομικό αριστούργημα είναι παράξενο!
Πατσάς
Γνωστός και ως η σούπα των ξενύχτηδων, αφού αποτελεί κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά από μια μεγάλη έξοδο με τις ανάλογες κραιπάλες. Συνήθως φτιάχνετε με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια και μεταξύ μας, δεν είναι να απορείς που το βρίσκουν περίεργο. Μέχρι και σε εμάς κάνει εντύπωση πώς κάποιοι όχι απλά το δοκιμάζουν αλλά τους αρέσει και πολύ!
Σπινιάλο
Είναι ο τρόπος που επινόησαν οι παλιοί Καλύμνιου βουτηχτάδες για να διατηρούν για καιρό την ψίχα από τις φούσκες που με τόση δυσκολία έβγαζαν από τη θάλασσα. Αποστειρώνουν λοιπόν, μπουκάλια μέσα στα οποία φυλάνε το φαΐ από τις φούσκες μαζί με θαλασσινό νερό από τις ίδιες τις φούσκες, λίγο επιπλέον αλάτι και λίγο ελαιόλαδο το οποίο σκεπάζει το ζουμάκι και δεν αφήνει τον αέρα να εισχωρήσει στο νερό και να αλλοιώσει τις φούσκες. Τα σφραγισμένα αυτά μπουκάλια με το σπινιάλο διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αντέχετε την έντονη ιωδιούχα γεύση που έχουν οι φούσκες, δοκιμάστε το!
Σαλιγκάρια ή Χοχλιοί
Ναι είναι γεγονός, δεν είμαστε οι μόνοι που τρώμε σαλιγκάρια, τα αγαπούν και οι Γάλλοι. Αλλά μόνο εμείς τα λέμε χοχλιούς (στην Κρήτη τουλάχιστον) και τα μαγειρεύουμε και με τους δικούς μας τρόπους: μπουμπουριστούς, γιαχνί, με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα ή με χόντρο ή ρύζι.
Μαγειρίτσα
Όπως θεωρούν απαγορευμένη λιχουδιά το κοκορέτσι, έτσι και τη μαγειρίτσα που γίνεται με συκωταριά του αρνιού και μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας βράζει μαζί με το κεφαλάκι του αρνιού, άλλοτε και με τα ποδαράκια ή την κοιλιά, ακόμα και με πλεξιδούλες από εντεράκια. Πάντως για εμάς ήταν και θα είναι πάντα η βασίλισσα του πασχαλινού τραπεζιού!
Τζιγεροσαρμάδες
Όπως καταλαβαίνετε στην Ελλάδα έχουμε κόλλημα με τα εντόσθια! Μια ακόμη παραδοσιακή συνταγή λοιπόν είναι και οι τζιγεροσαρμάδες ή αλλιώς ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια). Η ιδιαιτερότητα τους, πέρα από τη γέμιση είναι ότι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια, δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο). Άντε να το εξηγήσεις τώρα όλο αυτό στον τουρίστα και να τον πείσεις να δοκιμάσει κιόλας!
Μπουμπάρι
Σαν τεράστιο λουκάνικο, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου δεν είναι άλλο από έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και μπαχαρικά, που ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να το βάλετε στο πρόγραμμα σας για την επόμενη φορά που θα πάτε Πήλιο.
Κουρκουτζέλια
Κουρκουτζέλια ή καλογεράκια ή καλογήροι, δεν είναι άλλο από αγριολούλουδα που αντί να τα βάλουμε στο βάζο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με σκόρδο και μάραθο και γίνονται εκλεκτός μεζές. Επιπλέον, κάποιοι τα βράζουν και τα σερβίρουν ως σαλάτα, τα τηγανίζουν με αβγά ή τα κάνουν τουρσί. Σύμφωνα με όσους τα έχουν δοκιμάσει δε είναι πολύ νόστιμα.
Κοκορέτσι
Να σας θυμίσω ότι η Ε.Ε., με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων, είχε εκδώσει οδηγία προς απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών (όπως η σπλήνα, τα μυαλά και τα κεφαλάκια), με αποτέλεσμα να θεωρείται απαγορευμένο και το κοκορέτσι! Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μοιάζει κάπως περίεργο το ότι εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να τιμάμε αυτόν τον μερακλίδικο μεζέ.
Γαρδουμπάκια
Υποθέτουμε ότι στα μάτια τους μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα. Εμείς πάλι ξέρουμε να εκτιμούμε τον κόπο της μαγείρισσας, που βάζει όλη της την τέχνη για να καταφέρει να τυλίξει και να κάνει ευπαρουσίαστα τα γαρδουμπάκια, γι αυτό και δεν θα πούμε ποτέ ότι αυτό το γαστρονομικό αριστούργημα είναι παράξενο!
Πατσάς
Γνωστός και ως η σούπα των ξενύχτηδων, αφού αποτελεί κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά από μια μεγάλη έξοδο με τις ανάλογες κραιπάλες. Συνήθως φτιάχνετε με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια και μεταξύ μας, δεν είναι να απορείς που το βρίσκουν περίεργο. Μέχρι και σε εμάς κάνει εντύπωση πώς κάποιοι όχι απλά το δοκιμάζουν αλλά τους αρέσει και πολύ!
Σπινιάλο
Είναι ο τρόπος που επινόησαν οι παλιοί Καλύμνιου βουτηχτάδες για να διατηρούν για καιρό την ψίχα από τις φούσκες που με τόση δυσκολία έβγαζαν από τη θάλασσα. Αποστειρώνουν λοιπόν, μπουκάλια μέσα στα οποία φυλάνε το φαΐ από τις φούσκες μαζί με θαλασσινό νερό από τις ίδιες τις φούσκες, λίγο επιπλέον αλάτι και λίγο ελαιόλαδο το οποίο σκεπάζει το ζουμάκι και δεν αφήνει τον αέρα να εισχωρήσει στο νερό και να αλλοιώσει τις φούσκες. Τα σφραγισμένα αυτά μπουκάλια με το σπινιάλο διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αντέχετε την έντονη ιωδιούχα γεύση που έχουν οι φούσκες, δοκιμάστε το!
Σαλιγκάρια ή Χοχλιοί
Ναι είναι γεγονός, δεν είμαστε οι μόνοι που τρώμε σαλιγκάρια, τα αγαπούν και οι Γάλλοι. Αλλά μόνο εμείς τα λέμε χοχλιούς (στην Κρήτη τουλάχιστον) και τα μαγειρεύουμε και με τους δικούς μας τρόπους: μπουμπουριστούς, γιαχνί, με κολοκυθάκια στην κατσαρόλα ή με χόντρο ή ρύζι.
Μαγειρίτσα
Όπως θεωρούν απαγορευμένη λιχουδιά το κοκορέτσι, έτσι και τη μαγειρίτσα που γίνεται με συκωταριά του αρνιού και μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας βράζει μαζί με το κεφαλάκι του αρνιού, άλλοτε και με τα ποδαράκια ή την κοιλιά, ακόμα και με πλεξιδούλες από εντεράκια. Πάντως για εμάς ήταν και θα είναι πάντα η βασίλισσα του πασχαλινού τραπεζιού!
Τζιγεροσαρμάδες
Όπως καταλαβαίνετε στην Ελλάδα έχουμε κόλλημα με τα εντόσθια! Μια ακόμη παραδοσιακή συνταγή λοιπόν είναι και οι τζιγεροσαρμάδες ή αλλιώς ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια). Η ιδιαιτερότητα τους, πέρα από τη γέμιση είναι ότι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια, δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο). Άντε να το εξηγήσεις τώρα όλο αυτό στον τουρίστα και να τον πείσεις να δοκιμάσει κιόλας!
Μπουμπάρι
Σαν τεράστιο λουκάνικο, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου δεν είναι άλλο από έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και μπαχαρικά, που ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να το βάλετε στο πρόγραμμα σας για την επόμενη φορά που θα πάτε Πήλιο.
Κουρκουτζέλια
Κουρκουτζέλια ή καλογεράκια ή καλογήροι, δεν είναι άλλο από αγριολούλουδα που αντί να τα βάλουμε στο βάζο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με σκόρδο και μάραθο και γίνονται εκλεκτός μεζές. Επιπλέον, κάποιοι τα βράζουν και τα σερβίρουν ως σαλάτα, τα τηγανίζουν με αβγά ή τα κάνουν τουρσί. Σύμφωνα με όσους τα έχουν δοκιμάσει δε είναι πολύ νόστιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.