Η Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια ώστε να πει το «ναι» στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και την Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό ανέδειξαν και οι ση...
Η Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια ώστε να πει το «ναι» στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και την Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό ανέδειξαν και οι σημερινές συνομιλίες στην Άγκυρα ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών, τον εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Οι συνομιλίες είχαν διάρκεια πέντε ώρες και αρχικά οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν ξεχωριστά με την κάθε αντιπροσωπεία και στη συνέχεια και οι τρεις πλευρές μαζί.
Ο Ιμπραήμ Καλίν ξεκαθάρισε πως δεν πρόκεται να προχωρήσει η διαδικασίες αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα της Άγκυρας με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα.
Ποιοι είναι οι όροι που θέτει η Άγκυρα
«Η αίτηση ένταξης για Σουηδία και Φινλανδία είναι ιστορικό ορόσημο και για τις δυο χώρες. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία για την ασφάλεια και οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη πρέπει να διαχειριστούν τις ανησυχίες για την ασφάλεια», τόνισε αρχικά ο Καλίν και ανέφερε πως «στη συνάντηση θέσαμε το θέμα της έκδοσης των τρομοκρατών».
Ακόμη είπε οτι «οι αμυντικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να αρθούν άμεσα. Οι αρχές σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκαν το 1999 και από τότε οι χώρες που εντάσσονται ακολουθούν αυτές τις αρχές. Οι προσδοκίες μας είναι να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέλη σε ένα περιβάλλον όπου η Τουρκία θα έχει ανησυχίες για την ασφάλειά της».
Επίσης τόνισε οτι «δεν παρουσιάστηκε κείμενο διαπραγμάτευσης σε αυτή τη συνάντηση. Δεν καθορίστηκε ημερομηνία νέας συνάντησης. Τώρα έχουν πάρει το μήνυμα μας. Αφού το διαβιβάσουν στους ηγέτες τους, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ανάλογα με τις απαντήσεις τους».
Ο Ταλίν άφησε να ενννοηθεί πως η Τουρκία δεν βιάζεται και πως η επόμενη συνάντηση ενδέχεται να είναι σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών.
Η Τουρκία δεν βιάζεται, άφησε να εννοηθεί ο Καλιν, που δεν απέκλεισε η επόμενη συνάντηση να είναι σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών.
«Κατανοούν τις ανησυχίες της Άγκυρας»
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας άφησε να εννοηθεί πως οι δυο σκανδιναβικές αντιπροσωπείες είπαν πως κατανοούν τις ανησυχίες της Άγκυρας και πως για αυτή τον PKK και οι Κούρδοι της Συρίας είναι το ίδιο και το αυτό και πως η YPG είναι παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης.
Ακόμη τονίστηκε οτι η «FETO, η οργάνωση των οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλένείναι και αυτή τρομοκρατική οργάνωση»και δόθηκαν σε έγγραφα από τις «αρμόδιες αρχές» της Τουρκίας.
Ακόμη πως η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση Κούρδων μαχητών και άλλων υπόπτων από το 2017 αλλά ακόμη δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τη Σουηδία.
Επίσης η Άγκυρα ισχυρίζεται πως η Σουηδία είχε αποφασίσει να παράσχει 376 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών το 2023 και ότι πως παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
9 αιτήματα έκδοσης από τη Φινλανδία
Η Φινλανδία από την άλλη έλαβε 9 αιτήματα έκδοσης υπόπτων απότην Τουρκία σε μια περίοδο για περισσότερο από τρια χρόνια σύμφωνα με το
το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT, επικαλούμενο στοιχεία από το φινλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Από αυτά δυο άτομα εκδόθηκαν και έξι αιτήματα έχουν απορριφθεί και εκκρεμεί απόφαση για ακόμη ένα.
Επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Όσκαρ Στένστρομ, ενώ η Γιούκα Σαλοβάρα, υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.