Οι δοκιμές ενός πυρηνικού πυραύλου "Sarmat" στη Ρωσία ενίσχυσαν τις προβλέψεις για την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου Οκόσ...
Οι δοκιμές ενός πυρηνικού πυραύλου "Sarmat" στη Ρωσία ενίσχυσαν τις προβλέψεις για την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου
Οκόσμος μιλάει όλο και πιο έντονα για την απειλή πυρηνικού πολέμου και προετοιμάζεται για πιθανά αποκαλυπτικά σενάρια.
Σχόλια από αξιωματούχους όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος λέει ότι «η προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου είναι τώρα έντονη» τροφοδοτούν αυτούς τους φόβους.
"Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί", δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για «αστραπιαία» αντίποινα ενάντια σε οποιεσδήποτε στρατηγικές απειλές κατά της Ρωσίας.
Οι ομιλητές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης αναφέρουν ευρέως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι «ο Πούτιν προτιμά να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο παρά να δεχτεί την ήττα στην Ουκρανία».
Και μόλις χθες, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλεφ στο «Vesti nedeli» σκεφτόταν το ενδεχόμενο πυρηνικού χτυπήματος στη Βρετανία.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τζόνσον ότι η Βρετανία θα μπορούσε να χτυπήσει τη Ρωσία εάν η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, ο Kiselev είπε ότι για να εξαφανιστεί η Βρετανία από προσώπου γης, θα ήταν αρκετό ένα χτύπημα ενός πυραύλου Sarmat στη νέα του τροποποίηση. .
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια άλλη επιλογή «να βυθιστεί η Βρετανία στα βάθη της θάλασσας» -από το ρωσικό υποβρύχιο σύστημα Poseidon.
"Η έκρηξη αυτής της θερμοπυρηνικής τορπίλης στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας θα σηκώσει ένα γιγάντιο κύμα ύψους έως και 500 μέτρων. Μια τέτοια καταιγίδα είναι επίσης φορέας ακραίων δόσεων ακτινοβολίας. Περνώντας πάνω από τα βρετανικά νησιά, θα γυρίσει ό,τι μπορεί να έχει απομείνει από αυτούς σε μια ραδιενεργή έρημο», είπε ο Kiselev.
Αυτές οι δηλώσεις έχουν επιδεινώσει μια τάση κλιμάκωσης της ρητορικής και από τις δύο πλευρές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προειδοποιεί τη Δύση για τις «κεραυνικές» συνέπειες της παρέμβασης στη συνεχιζόμενη εισβολή της.
Ο Πούτιν, προειδοποιώντας τις δυτικές χώρες για παρέμβαση στον πόλεμο, αναφέρθηκε στον νέο ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Sarmat».
"Έχουμε όλα τα εργαλεία για αυτό - το είδος που κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί. Και δεν θα καυχηθούμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε εάν χρειαστεί. Και θέλω να το μάθουν όλοι", είπε ο Πούτιν. "Έχουμε πάρει ήδη τις αποφάσεις για αυτό το θέμα».
Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Κίσινγκερ υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος στο Κογκρέσο σχετικά με τη χρήση του αμερικανικού στρατού για την προστασία της Ουκρανίας.
Το έγγραφο «θα εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις μας για να απαντήσει σε ένα σενάριο στο οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας», αναφέρει το επεξηγηματικό σημείωμα στο προσχέδιο.
Αυτά που γράφουν για την απειλή πυρηνικού πολέμου στη Δύση, τακτοποίησαν «Στράνα».
Το «Sarmat» από τη Ρωσία και το «όπλο της μοίρας» της Ουάσιγκτον
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει το ICBM Satan II, γνωστό και ως σύστημα ICBM Sarmat, με πυρηνική κεφαλή ικανή να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μέχρι το φθινόπωρο.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να προετοιμάσει τα πυρηνικά όπλα για χρήση σε πόλεμο, αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών είπαν προηγουμένως στο CNN ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο από ποτέ την απειλή της χρήσης τους από τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπε ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο» για οποιονδήποτε ανώτερο ηγέτη μιας πυρηνικής δύναμης να αρχίσει να «κροταλίζει ένα πυρηνικό ξίφος».
Ο Milley είπε ότι ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί την πυρηνική απειλή από τη Ρωσία μαζί με "φίλους και συμμάχους".
Άλλες χώρες εξέφρασαν διάφορους βαθμούς ανησυχίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία εάν η Μόσχα ηττηθεί στη συνεχιζόμενη εισβολή.
Και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να συγκρατήσει την κλιμάκωση προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.
«Κανείς δεν θέλει να ξεσπάσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία εμμένει στην ίδια ρητορική. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί πυρηνικό πόλεμο και δεν σκοπεύει να ξεκινήσει.
Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο, γράφει η Washington Post, έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια νέα γενιά «όπλων της ημέρας της μοίρας» για να «περιορίσει» τη Ρωσία.
"Μια σύγκρουση τύπου Β 'Παγκοσμίου Πολέμου που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ στην Washington Post. "Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα κάνει το λάθος να αναλάβει επιθετική δράση, σκεπτόμενος ότι η άλλη πλευρά δεν πρόκειται να πολεμήσει και μετά ανακαλύπτει ότι το κάνει».
Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Ρωσία δεν θα διακινδυνεύσει να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ με τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά οι πρόσφατες ρωσικές δηλώσεις υπογράμμισαν τη σημασία ενός «σταθερού αποτρεπτικού μέσου».
Ωστόσο, το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα νέα όπλα του Πενταγώνου είναι κατώτερα από τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά εκσυγχρονίζουν το στρατηγικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Όπως όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, ο Kendall επιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία εάν δεν επιτεθεί το ΝΑΤΟ. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειες στρατηγικού εκσυγχρονισμού που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πεντάγωνο και ανάγκασε τους στρατιωτικούς σχεδιαστές. όπως έκαναν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, για να σκεφτούν περισσότερο το αδιανόητο (πυρηνικός πόλεμος, - Εκδ.)», γράφει η Washington Post.
Πείνα, κρύο και ακτινοβολία
Και ενώ οι περισσότεροι ειδικοί του δυτικού Τύπου επιμένουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η μάχη στην Ουκρανία να κλιμακωθεί σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, το 69% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση από μια τοπική ψυχολογική ένωση δηλώνουν ότι «ανησυχούν ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο ."
Ο δυτικός Τύπος ζωγραφίζει ήδη καταστροφικές εικόνες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Μια πυρηνική έκρηξη θα προκαλέσει μαζικές απώλειες και αφάνταστες καταστροφές, γράφει ο Chris Morris, Αμερικανός συνεργάτης στο Harvard Business Review.
Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the Atomic Scientists, ένα ή δύο πυρηνικά χτυπήματα δεν θα έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Αλλά το να χτυπήσει κανείς 100 όπλα στο μέγεθος αυτού που έπεσε στη Χιροσίμα θα μείωνε τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε αποτυχίες των καλλιεργειών και μαζική πείνα.
"Οι σύγχρονες αμερικανικές βόμβες είναι 80 φορές πιο ισχυρές από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Η Ρωσία έχει δοκιμάσει ακόμη πιο ισχυρά όπλα. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει "τακτικά" όπλα, που είναι λιγότερο ισχυρό από αυτό που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει περισσότερα θύματα λόγω ραδιενέργειας και να προκαλέσει παγκόσμιο λιμό», καταλήγει ο Morris.
«Ανυπολόγιστος θάνατος και καταστροφή»
Ο Christopher Chivvis, διευθυντής του αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος στο Carnegie Endowment for International Peace, συμμερίζεται την απαισιόδοξη προοπτική του, πιστεύοντας ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.
«Δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 καθιστούν σαφές ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν πιστεύει ότι το καθεστώς του κινδυνεύει. Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς ποια εξέλιξη των γεγονότων θα τρομάξει τόσο πολύ ώστε να ξεπεράσει το πυρηνικό κατώφλι. Η υπέρβαση του πυρηνικού ορίου δεν θα σημαίνει απαραίτητα μια άμεση πυρηνική ανταλλαγή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια, έναν παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο. Αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός στον κόσμο», έγραψε ο Chivvis σε στήλη του Guardian.
"Δεν υπάρχει "μικρό" πυρηνικό χτύπημα. Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, θα είναι Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, όσο "μικρά" κι αν είναι, σημαίνει ανυπολόγιστο θάνατο και καταστροφή", προσθέτει η Daily Beast .
Ωστόσο, στη Δύση υπάρχει και η άποψη ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να πατήσει το κουμπί του πυρηνικού.
"Έχω κοιτάξει τον Πούτιν για πολύ καιρό. Είναι ένας πραγματιστής, πρακτικός άνθρωπος. Δεν με νοιάζει τι θηρίο νομίζεις ότι είναι... δεν έγινε από μάστορας σκακιού σε τρελός για να το κάνει [χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο]. Αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω, είπε στην Daily Beast ο Λόρενς Γουίλκερσον, συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού.
Υποστηρίζει επίσης εξαιρετικά κυνικά ότι είναι ακόμη δυνατό να θυσιαστεί η Ουκρανία για να σωθεί ο κόσμος από την καταστροφή.
«Δεν αξίζει να σώσεις ένα έθνος αν αυτό σημαίνει να ανατινάξεις 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Wilkerson.
Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό ότι οι τρέχουσες δηλώσεις της Ρωσίας με υπαινιγμούς για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων έχουν σκοπό να αποτρέψουν την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τη Δύση, καθώς και να εμποδίσουν τους στρατούς του ΝΑΤΟ να επέμβουν απευθείας στον πόλεμο στο πλευρό του Ουκρανία. Και αν αυτό (άμεση παρέμβαση) δεν συμβεί, τότε η πιθανότητα η Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα φαίνεται ελάχιστη. Ωστόσο, η γενική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τη συζήτηση για τις προοπτικές ενός πυρηνικού πολέμου είναι από μόνη της παράγοντας αύξησης της παγκόσμιας έντασης. Και μόνο η πλήρης παύση του πολέμου στην Ουκρανία με τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας αναγνωρισμένης από όλα τα μέρη μπορεί να απομακρύνει τους «πυρηνικούς» κινδύνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.