Επίδειξη από την οποία προκύπτει η ουσιώδης αναβάθμιση των υλικών και λοιπών μέσων των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ήταν η σημερινή παρουσία ...
Επίδειξη από την οποία προκύπτει η ουσιώδης αναβάθμιση των υλικών και λοιπών μέσων των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ήταν η σημερινή παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά. Η επίδειξη των νέων μέσων και επιχειρησιακών δυνατοτήτων έλαβε χώρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) ενώ στη πισίνα του ΚΕΕΔ οι βατραχάνθρωποι της Ζ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών καθώς και του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) επέδειξαν όλα τα νέα αποκτήματα που αναβαθμίζουν κατακόρυφα τη ποιότητα υλικών των ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Το δεύτερο μείζον έκθεμα ήταν τα υποβρύχια σκούτερ για αθέατη και αφανή υποβρύχια διείσδυση. Η υποβρύχια διείσδυση εξασφαλίζει τη πλέον αθέατη προσέγγιση σε βραχονησίδες ή σε άλλες αποστολές των παραπάνω μονάδων (ΕΤΑ/ Ζ ΜΑΚ/ ΔΥΚ). Οι βατραχάνθρωποι του ΕΤΑ και της Ζ ΜΑΚ επέδειξαν τα υποβρύχια σκούτερ DIVEJET RD2 της εταιρείας Rotinor.
To προαναφερθέν σκούτερ φέρει κινητήρας ιπποδύναμης 3.4 ίππων και μπορεί να μεταφέρει έναν ή δύο βατραχανθρώπους σε βάθος έως και 60 μέτρα. Έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί έως 2 ώρες σε μέγιστη απόσταση 5,4 ναυτικών μιλίων. Ζυγίζει 35 κιλά. Το DIVEJET RD2 αποκτήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων διείσδυσης των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
Επιχειρησιακώς αξιοποιείται για την αφανή διείσδυση βατραχανθρώπων. Όπως φαίνεται από φωτογραφία της εταιρείας το προαναφερθέν υλικό ειδικών επιχειρήσεων δύναται να το φέρει αλεξιπτωτιστής ο οποίος αφού εκτελέσει άλμα ελεύθερης πτώσης (είτε HALO είτε HAHO) σε θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να επιχειρήσει με αυτό προσεγγίζοντας μια τοποθεσία. Εναλλακτικά το DIVEJET RD2 μπορεί να αφεθεί από τορπιλοσωλήνα υποβρυχίου ώστε η ομάδα βατραχανθρώπων να προσεγγίζει αφανώς έναν στόχο.
Η απόκτηση τέτοιων υλικών συνιστά κατακόρυφη ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ικανοτήτων των ελληνικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων σε αποστολές διείσδυσης και διαφυγής/ απαγκίστρωσης από μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος. Προσδίδουν τα κατάλληλα σύγχρονα υλικά για την επιτυχημένη εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων με αυξημένη επιβιωσιμότητα των ανδρών ειδικών επιχειρήσεων.
Η υποβρύχια διείσδυση είναι η ιδανική τακτική αφανούς προσέγγισης. Κάνοντας χρήση τέτοιων υλικών όπως το DIVEJET RD2 τριπλασιάζεται η απόσταση υποβρύχιας διείσδυση συγκριτικώς με άλλα υφιστάμενα υλικά ή κολυμπώντας υποβρυχίως φέροντας καταδυτική συσκευή κλειστού κυκλώματος όπως η LAR V.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΑ:
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των καθημερινών επαφών με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετέβη σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου 2022, στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και στη Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Παρόντες κατά τις επισκέψεις ήταν επίσης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) του ΓΕΣ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς και ο Διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον Διοικητή της ΔΕΠ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα και τον Διοικητή του ΚΕΕΔ Συνταγματάρχη Γεώργιο Γκαβούνο, για την οργάνωση, την αποστολή, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το επιχειρησιακό έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες της Διοίκησης, των υπαγόμενων σε αυτή Μονάδες και του Κέντρου, αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χαρδαλιάς περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΔ, του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ, παρακολούθησε στατική επίδειξη οπλικών συστημάτων, υλικών και μέσων του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ, καθώς και τη διεξαγόμενη εκπαίδευση των στελεχών τους σε αντικείμενα Κολύμβησης Μάχης.
Επίσης, ενημερώθηκε και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών αναβάθμισης του λιμένα του ΚΕΕΔ (εμβάθυνση και επέκταση του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα) και την κατασκευή των νέων κτηριακών υποδομών, που θα καλύψουν τις τρέχουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις και την ενιαία υποστήριξη – συντήρηση των πλωτών μέσων και του καταδυτικού εξοπλισμού, τόσο των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, όσο και του συνόλου των Μονάδων του Στρατού Ξηράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.