Ένα γαλλικό εστιατόριο στην παραθαλάσσια πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας απαγόρευσε την είσοδο γυναικών που φορούν χιτζάμπ ή ισλαμικό πέ...
Ένα γαλλικό εστιατόριο στην παραθαλάσσια πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας απαγόρευσε την είσοδο γυναικών που φορούν χιτζάμπ ή ισλαμικό πέπλο, προκαλώντας την οργή των πελατών και των πολιτών του Βασιλείου
Μετά την είδηση από μικρά ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις προσωπικές εμπειρίες των πελατών, το εστιατόριο έλαβε χιλιάδες αρνητικές κριτικές και κριτικές ενός αστεριού στο Google και το Facebook από Σαουδάραβες. Ένα σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook από έναν χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Ameera Al Qahtani, για παράδειγμα, ανέφερε ότι "δεν αξίζει κανένα αστέρι. Επειδή αρνείται να επιτρέψει στις γυναίκες [να φορούν] το χιτζάμπ και αρνείται το σαουδαραβικό ένδυμα για τους άνδρες. Πρέπει να τους διώξουν από την Τζέντα. Δεν σέβονται τη θρησκεία μας και αυτό με θυμώνει πολύ".
Ακόμη και πριν από την προφανώς πρόσφατη υιοθέτηση αυτής της αντιμετώπισης κατά του χιτζάμπ, το εστιατόριο είχε επικριθεί έντονα από πολλούς λόγω του "άγευστου" και άνοστου φαγητού του. Η πολιτική του κατά των ισλαμικών και σαουδαραβικών εθίμων, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρό του, καθώς μια αναζήτηση στο Google δείχνει ότι έχει κλείσει οριστικά.
Το προφανές κλείσιμο του Bagatelle Jeddah φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εκστρατείας πίεσης των Σαουδαράβων πολιτών εναντίον του, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε εντολή των σαουδαραβικών αρχών. Αν και δεν υπήρξε άμεση και δημόσια απάντηση στην οργή των αρχών, ορισμένα περιφερειακά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας της Τζέντα έλαβε την απόφαση να κλείσει το εστιατόριο.
Το περιστατικό έρχεται εν μέσω των αυξημένων προσπαθειών του Βασιλείου τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει ξένους τουρίστες, ιδίως από τη Δύση, σε τοποθεσίες εντός της χώρας. Ένα από αυτά τα αξιοθέατα είναι η ακτογραμμή της Τζέντα, από την οποία το αμφιλεγόμενο εστιατόριο - με θέα την Ερυθρά Θάλασσα - αποτελούσε σημαντικό μέρος και η οποία πιθανώς επηρέασε την πολιτική του.
Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ανησυχιών σχετικά με τις κοινωνικές εντάσεις που προκύπτουν από τη σύγκρουση μεταξύ των συντηρητικών αξιών της σαουδαραβικής κοινωνίας και της νέας εποχής φιλελευθεροποίησης που ενθαρρύνει η σαουδαραβική κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τους τουρίστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.