Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχ...
Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale.
Η Άγκυρα συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων στο Αιγαίο, το οποίο είναι βέβαιο πως θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Συνέπειες που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών!
Όσα ακούστηκαν και σχολιάστηκαν σε εκπομπή του του CNN Turk, για τα ελληνοτουρκικά, είναι τουλάχιστον εξοργιστικά.
Αντιπαράθεση στο πάνελ
Δεν πίστευε στα αυτιά του ο πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα» Μουαρέμ Ιντζέ. Απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νησιά κανενός και ρωτούσε τον δημοσιογράφο εάν αυτό που λέει είναι «να πάμε να τα πάρουμε». Ο απάντησε κυνικά: «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;».
Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών συνεχίστηκε για τη συνθήκη της Λωζάνης με τον μεν δημοσιογράφο να στηρίζει τις επιδιώξεις Ερνογάν περί επικαιροποίησης και τον πολιτικό να απαντά ότι είχαν παραχωρηθεί από την εποχή των σουλτάνων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της Hurriyet Αχμέτ Χακάν που συντόνιζε τη συζήτηση, δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν.
Αναλυτικά ο διάλογος:
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίηση της, έχει πολλές βαθιές έννοιες.
Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας
Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;
Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάννη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη τα είχε παραχωρήσει. Ο Αμπντουλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάννη.
Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Δηλαδή τι θα κάνετε θα καταλάβετε τα νησιά;
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι!
Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες.
Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Έρχεται πόλεμος στο Αιγαίο;
Την ετήσια έκθεση για το «Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2021» δημοσίευσε το Κυπριακό Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) πριν λίγες μέρες.
Παρά τη διαφορά αριθμητικών μεγεθών Ελλάδας - Τουρκίας, εντούτοις διατηρείται ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να σκεφτεί οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή με τη χώρα μας.
Η απόκτηση των 24 αεροσκαφών Rafale, η αναβάθμιση των 84 F-16 Blok 52+ σε επίπεδο Viper και των F-16 Block 50 σε επίπεδο F-16 Block 50 ανατρέπει τα δεδομένα, δίνοντας σαφή εναέρια υπεροχή στην Πολεμική μας Αεροπορία.
Επίσης, η απόκτηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τεσσάρων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου για τα υυποβρύχια 214, αλλά και ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με νέα αντιαρματικά όπλα, νέα τεθωρακισμένα οχήματα και αλλαγή του θρυλικού τυφεκίου G3A3/A4, οι Ένοπλες
Δυνάμεις της χώρας μας γυρίζουν σελίδα και στέλνουν μήνυμα ισχύος προς πάσα κατεύθυνση, την ώρα που ενισχύονται οι αμυντικές συνεργασίες με χώρες - «κλειδιά» της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Ακόμη, τρέχει η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης Επαγγελματικών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.
Τι αναφέρει η Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών
Όπως αναφέρεται, στις χερσαίες δυνάμεις, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.
Όπως αναφέρεται, στις χερσαίες δυνάμεις, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.
Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale. Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, αναφέρεται.
Σύμφωνα με την έκθεση, πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρημένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες - που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.
Αναφέρεται ότι για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε και χώρες της περιοχής, όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται στα 10.761.253 και στην Τουρκία στα 82.017.514. Το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ (εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.
Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα, σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία ένεκα κυρίως της μείωσης της θητείας, της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν. https://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.