Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1917, η Ελληνική Αεροπορία (Ναυτική) θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σε επιχειρήσεις Κατά την εκτέλεση αποστολ...
Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1917, η Ελληνική Αεροπορία (Ναυτική) θρηνεί τον πρώτο της νεκρό σε επιχειρήσεις
Κατά την εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού – εμπρησμού στην πεδιάδα της Κεραμωτής στην Καβάλα, το αεροπλάνο Henry Farman HF 27 στο οποίο ήταν χειριστής δέχεται επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού (Fokker), τραυματίζεται ο παρατηρητής και στην προσπάθεια βίαιης προσθαλάσσωσης ο χειριστής χάνει τη ζωή του.
Ο Αργυρόπουλος με τον παρατηρητή του, Σημαιοφόρο Ψύχα Παντελή, κατά την εκτέλεση της αποστολής τους αναχαιτίστηκαν από καταδιωκτικό Fokker.
Πιθανώς να ήταν Fokker D.VI (αν και είδε συμμετοχή στον πόλεμο σε περιορισμένο αριθμό, όπως και το D.V) καθώς το DR.1 και το D.VII ήρθαν αργότερα ενώ το Eindecker ήταν ένα χρόνο πριν.
Γνήσιοι απόγονοι των ελλήνων πολεμιστών, φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων και παρά το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα πτητικών χαρακτηριστικών του- όποιου- Fokker, απάντησαν στην πρόκληση και ενεπλάκησαν σε αερομαχία μαζί του.
Κατά τη διάρκεια των ελιγμών, το Farman του Αργυρόπουλου προσέκρουσε στη θάλασσα και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ο τραυματισμένος από τις γερμανικές σφαίρες παρατηρητής Σημαιοφόρος, περισυνελλέγη μετά από τιτάνια μάχη με τα κύματα, αλλά ο πιλότος Σημαιοφόρος Αργυρόπουλος Δημήτριος σκοτώθηκε ακαριαία κατά την πρόσκρουση.
Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου, τιμούμε τον πρώτο Έλληνα νεκρό αεροπόρο του Α΄ ΠΠ.
Ποιος ήταν ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Αργυρόπουλος
Γεννήθηκε το 1894.Κατατάχθηκε το 1915, στο Παλαιό Φάληρο. Τον Σεπτέμβριο του 1915 αποσπάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό στο Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα ως μαθητευόμενος παρατηρητής αεροπόρος.
Κατά το τέλος του 1916 βρίσκεται στην αεροπορική σχολή του Μούδρου στη Λήμνο για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του ως χειριστής αεροσκάφους.
Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το αεροδρόμιο Καζαβήτι στη Θάσο.
Ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Αργυρόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που έπεσε σε πολεμική αποστολή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.