Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

BBC: Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που εμπνέει μέχρι σήμερα καλλιτέχνες και σχεδιαστές

Γιατί ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και σχεδιαστές και σήμερα; Η Beverley D'Silva από το BBC, ...





Γιατί ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και σχεδιαστές και σήμερα; Η Beverley D'Silva από το BBC, εξερευνά την αναβίωση και τις ρίζες του στους αρχαίους Μινωίτες της Κρήτης.

Γράφει η Beverley D'Silva: «Κορινθιακοί κίονες- γλυπτά θεών και θεόμορφων φιγούρων- ηλιοκαμένα κτίρια κατάλευκα- γεράνια φυτεμένα σε δοχεία με ελαιόλαδο- οι γάτες που αράζουν - αν ονειρεύεστε όλα τα ελληνικά πράγματα, δεν είστε οι μόνοι.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας ελληνιστικής αναβίωσης, μιας γοητείας με την αρχαία ελληνική αισθητική που αγκαλιάζεται πιο έντονα από τη γενιά Z, σύμφωνα με το Pinterest. Ο ιστότοπος αναφέρει αύξηση στις αναζητήσεις με trending όρους αναζήτησης, όπως τα αρχαία ελληνικά κοσμήματα (αύξηση 120%) και οι ταπετσαρίες με αισθητική Αφροδίτης (αύξηση 180%), καθώς και τριπλή αύξηση στην τέχνη των ελληνικών αγαλμάτων.

Μπορούμε μόνο να εικάσουμε γιατί θα πρέπει να συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως υπάρχει αλήθεια στην ιδέα ότι η φαντασία και η χλιδή της μαγικής Αρχαίας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε μια εποχή μετά το lockdown.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιρροή και ο αντίκτυπος της Αρχαίας Ελλάδας έχει απήχηση σήμερα. Όπως ορίζεται από την Britannica, η φράση αναφέρεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου την εποχή μεταξύ «του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)», όταν ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic. Οι άνθρωποι της Ελλάδος (Hellas) -όπως ονομάζονταν τα εδάφη των Ελλήνων (τα ονόματα Greece και Greek τους αποδόθηκαν αργότερα από τους Ρωμαίους) ήταν σπουδαίοι στοχαστές, συγγραφείς, πολεμιστές, ηθοποιοί, αθλητές, καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Ο Roderick Beaton στο ιστορικό βιβλίο του The Greeks, γράφει ότι οι ελληνικοί πολιτισμοί αποτέλεσαν την «αφετηρία μεγάλου μέρους των τεχνών, της επιστήμης, της πολιτικής και του δικαίου, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο».

Σκεφτείτε τον Αριστοτέλη στις μελέτες του για τα φυτά, τα ζώα και τα πετρώματα- τον Ηρόδοτο στη συγγραφή της ιστορίας- τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα στη φιλοσοφία. Οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στη δημοκρατία, στην ανάγνωση με αλφάβητο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γεωμετρία και στους μαθηματικούς υπολογισμούς, στις καινοτομίες στον τομέα της υγείας (ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί ακόμη πρότυπο δεοντολογίας για τους γιατρούς), στη σπουδαία αρχιτεκτονική, όπως ο Παρθενώνας, ο ναός του Δία και η Ακρόπολη, στο θέατρο, στην ελληνική κωμωδία και τραγωδία, και στη γλώσσα - με περίπου 150.000 αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται ακόμη να προέρχονται από ελληνικές λέξεις.

Όλα αυτά πριν αγγίξουμε τη θρησκεία και τις θεότητες. Για την καθαρή αξία της φαντασίας, τι μπορεί να ξεπεράσει την ιδέα μιας οικογένειας υπερδυνάμεων - όπως ο Δίας, η Ήρα, η Αφροδίτη, η Αθηνά, ο Απόλλων και ο Ποσειδώνας - που κατοικούν σε ένα παλάτι σύννεφων πάνω από τον Όλυμπο, ελέγχοντας ο καθένας μια διαφορετική πτυχή της ζωής; Για ορισμένους, όπως ο Eric Weiner, συγγραφέας του The Socrates Express, μιας πραγματείας για τη φιλοσοφία και τα ταξίδια των αρχαίων, οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις αξίες σήμερα. Σε ένα δοκίμιο σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας εξαπατήσει, ιδίως σε σχέση με την πολεμική αναφορά, γράφει: «Ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα φωτεινότερο μέλλον είναι να ξαναδούμε το παρελθόν. Ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα».

Ο Weiner προσθέτει: «Οι Έλληνες, όσο ατελείς και αν ήταν, τιμούσαν την ομορφιά, τη δικαιοσύνη και την ηθική υπεροχή, και έτσι καλλιέργησαν αυτές τις αξίες. Εμείς τιμούμε την ταχύτητα και τη συνδεσιμότητα και τη φορητότητα, οπότε αυτό είναι που έχουμε».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.