Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, μιλώντας στο Al Jazeera, επαναλαμβάνει τις απειλητικές διαθέσεις της Άγκυρας θέτον...
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, μιλώντας στο Al Jazeera, επαναλαμβάνει τις απειλητικές διαθέσεις της Άγκυρας θέτοντας επί της ουσίας το «δίλημμα» που λέει ότι είτε η Ελλάδα θα συζητήσει με την Τουρκία ό,τι αυτή θέλει (!!!), είτε η κατάσταση θα εκτραχυνθεί.
Ο Αλτούν υποστηρίζει μεταξύ άλλων:
«Γίναμε μάρτυρες των προκλητικών κ ενεργειών της Ελλάδας στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες.
Επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα κλιμακώνει συχνά τις εντάσεις προβάλλοντας αδικαιολόγητους ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο ή διαδίδοντας προπαγάνδα ή ασκώντας πίεση κατά της Τουρκίας σε διεθνείς πλατφόρμες», ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Ερντογάν πρόσθεσε:
«Ορισμένοι πολιτικοί στη γειτονιά μας έχουν την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως εύκολο στόχο για να αποσπάσουν την προσοχή από τις στρατηγικές τους αποτυχίες και να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη εντός της χώρας.
»Τονίζουμε για άλλη μια φορά στον σύμμαχο και γείτονά μας στο ΝΑΤΟ ότι αυτές οι προσεγγίσεις είναι δεσμευμένες να οδηγήσουν σε άλλες στρατηγικές.
»Η συνεχής κλιμάκωση της εχθρότητας στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί κανέναν όφελος.
»Το κόστος αυτής της έντασης αυξάνεται συνεχώς για τον επιτιθέμενο».
Ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Ερντογάν δήλωσε ότι «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφορώντας για την Τουρκική κοινότητα και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου [σ.σ. Κατεχόμενα], καθώς και η προσπάθεια της Ελλάδας, να κρατήσει την Τουρκία μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα παράδειγμα ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που δημιουργούν προκλητικά ζητήματα αντί να βρίσκουν μόνιμες λύσεις…
»Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που έκαναν ένα μοιραίο στρατηγικό λάθος αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, προώθησαν οικονομικά μη εφικτά ενεργειακά έργα που όχι μόνο θα απέκλειαν την Τουρκία αλλά και θα περιφρονούσαν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
»Σίγουρα, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, αλλά φαίνεται ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι ένιωσαν την ανάγκη να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας.
»Η ελληνική πλευρά κατάφερε να χάσει χρόνο με αυτές τις διαβουλεύσεις, παρά το γεγονός ότι είχαμε συμφωνήσει να αποκλιμακώσουμε την ένταση και να συμμετάσχουμε σε μια στρατηγική διαλόγου».
Υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη, επισκέφθηκαν την Τουρκία και τόνισαν την κρίσιμη σημασία της χώρας στην περιοχή. Ο Αλτούν πρόσθεσε:
«Μια άλλη κακή συνήθεια που έχει υιοθετήσει ο γείτονάς μας από ορισμένες δυτικές χώρες είναι να αναγνωρίζει τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας όταν υπάρχει κρίση στην περιοχή, αλλά να την αγνοεί όταν οι δείκτες της κρίσης εξαφανίζονται.
»Αυτοί οι λανθασμένοι υπολογισμοί και η στρατηγική στενομυαλιά κυριαρχούν στις σχέσεις της με την Τουρκία.
»Πολλοί ηγέτες ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους ομολόγους μας στην Αθήνα ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες με αμνησία σχετικά με τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, η Τουρκία και η Ελλάδα μοιράζονται χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
»Θα συνεχίσουμε να ζούμε δίπλα δίπλα και η επιδείνωση των διμερών μας σχέσεων μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στην περιοχή μας.
»Παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να ακολουθεί λάθος δρόμο μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία
»Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό Κογκρέσο ως πλατφόρμα για να επιτεθεί και να ασκήσει πιέσεις εναντίον των τουρκικών εθνικών συμφερόντων και των δεσμών της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες…
»Οι παρατηρήσεις Μητσοτάκη δημιούργησαν περιττές τριβές στο ΝΑΤΟ σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του».
Υπογραμμίζοντας ότι παρά τις πολυάριθμες ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη σε διπλωματικές λύσεις και λύσεις που βασίζονται στον διάλογο, ο Αλτούν είπε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα ανεξάρτητα από το κόστος.
Δηλώνοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί και ορισμένοι δυτικοί ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η προπαγάνδα κατά της Τουρκίας δεν θα ωφελήσει κανέναν μακροπρόθεσμα, επισήμανε ότι τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι προσωρινά και ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες το γνωρίζουν αυτό.
«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα επιλέξει να συνεργαστεί με την Τουρκία για διαρκή ειρήνη στην περιοχή», υποστηρίζει ο Αλτούν.
«Ελπίζουμε ότι η ηρεμία θα επικρατήσει στην Ελλάδα και ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα επιλέξουν να συνεργαστούν με την Τουρκία για να επιτύχουν διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
»Το να κάνουν κάτι διαφορετικό θα ήταν μια μεγάλη στρατηγική αποτυχία για αυτούς.
»Προτρέπουμε επίσης τους δυτικούς ηγέτες να απόσχουν από ενέργειες που δημιουργούν περιττές εντάσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.