Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κι αυτό... Πολεμική προπαρασκευή είναι... Τρία χρόνια φυλακή σε όσους κατηγορούνται για «παραπληροφόρηση»!

Λογοκρισία με νόμο που θα στέλνει τρία χρόνια στη φυλακή τους δημοσιογράφους, επιβάλλει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία. Με νέ...





Λογοκρισία με νόμο που θα στέλνει τρία χρόνια στη φυλακή τους δημοσιογράφους, επιβάλλει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία.

Με νέο νομοσχέδιο, οι δημοσιογράφοι που θα κατηγορούνται για “παραπληροφόρηση” θα κινδυνεύουν με τρία χρόνια φυλακή. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια καταστολής των ΜΜΕ που δεν πρόσκεινται στο πρόσωπο του Ερντογάν, αλλά και απόπειρα του προέδρου της Τουρκίας να αποφύγει τις εναντίον του επικρίσεις , καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους.

Η υπόθεση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς: Μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, στα τέλη Μαΐου, από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα υποβληθεί προσεχώς στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός ως τριών ετών η «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και οι δημοσιογράφοι που κρίνονται ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα θα στερούνται τη δημοσιογραφική ταυτότητά τους.

Ο «νόμος για την παραπληροφόρηση» έχει στόχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους στο Ίντερνετ, από τους οποίους θα ζητείται να δίνουν στις αρχές τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών τους, σε περίπτωση παράβασης.
«Αστυνομία της αλήθειας»

Η αντιπολίτευση προσπάθησε μάταια στις αρχές Ιουνίου να εμποδίσει αυτό το νομοσχέδιο, όμως, καθώς το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία 334 εδρών, από τις 581 έδρες που έχε η Βυλή, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

«Το κράτος επιδιώκει να δημιουργήσει μια αστυνομία της αλήθειας, διατηρώντας την αοριστία όσον αφορά τα όρια της παραπληροφόρησης», καθώς στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται τι συνιστά παραπληροφόρηση, εκτιμά ο Σαρφάν Ουζούνογλου, καθηγητής Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση δεν περίμενε πάντως αυτό το νέο νομοσχέδιο για να θέσει υπό τον έλεγχό της την ελευθερία του λόγου στη χώρα. Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, είχε βασιστεί ένας από τους πιο σημαντικούς διωγμούς που έχουν γίνει εναντίον των μέσων ενημέρωσης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, 16 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Συνολικά 67 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο P24.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.