Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατηγός Ζιαζιάς: Η τουρκική απειλή είναι πραγματική-Απαιτείται προετοιμασία του λαού, όχι απλώς να παρακολουθούμε τα θέματα από τον καναπέ

"Εμείς ακολουθήσαμε ένα δόγμα κατευνασμού και της απόκρυψης των εθνικών μας θεμάτων κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που...



"Εμείς ακολουθήσαμε ένα δόγμα κατευνασμού και της απόκρυψης των εθνικών μας θεμάτων κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα και νομίζω σε αδιέξοδο πλέον"

Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί καθόλου ο κίνδυνος από την πλευρά της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η απειλή είναι πραγματική, μετρήσιμη και δεδομένη και όποιος την υποβαθμίζει ή δεν την αντιλαμβάνεται κάνει τεράστιο εθνικό λάθος, εξέφρασε μέσω του Real Voice 99.5, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τον Τέρη Χατζηιωάννου.

της Νατάσας Παμπρή

Ο κ. Ζιαζιάς, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, τις καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, την παραληρηματική ρητορική από πλευράς των Τούρκων αξιωματούχων και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τις απειλές εναντίον της χώρας μας κλπ. επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ο κίνδυνος, ενώ τονίζει εμφαντικά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε σε ετοιμότητα, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.


Αναλυτικά ο κ. Ζιαζιάς αναφέρει:

Zούμε αυτή την περίοδο μια επικίνδυνη κλιμάκωση με πολεμικές κραυγές και προετοιμασία της κοινής γνώμης στην Τουρκία και μεθοδεύσεις με κάθε τρόπο για πόλεμο. Η τουρκική πολιτική είναι μία αναθεωρητική, επεκτατική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, όπου είτε δια του πολέμου, είτε δια της απειλής του πολέμου, προσπαθεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της και βέβαια εκμεταλλεύεται και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί καθόλου ο κίνδυνος. Η απειλή είναι πραγματική, μετρήσιμη και δεδομένη και όποιος την υποβαθμίζει, όποιος δεν την αντιλαμβάνεται την απειλή για μένα κάνει τεράστιο εθνικό λάθος.

Το αφήγημα δεν πρόκειται να συμβεί θερμό επεισόδιο, σύγκρουση ή πόλεμος αποπροσανατολίζει το λαό μας, δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις ότι δήθεν όλα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, ότι είναι δήθεν ένα στημένο παιχνίδι και κάποια άλλα ευφάνταστα σενάρια που διακινούν βέβαια οι διάφοροι αναλυτές στα κανάλια μας.

Επίσης, σε κάθε ελληνοτουρκική κρίση όταν το πολιτικό σύστημα της χώρας δέχεται διπλωματική και στρατιωτική πίεση μέρος του πολιτικού συστήματος όχι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, τότε καταφεύγει στα περίφημα ερωτήματα: Τι θέλετε να βγάλουμε το στόλο έξω ή ακόμη πιο εμφατικά, τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο; Το ερώτημα θέτει ψευτοδιλήμματα που δεν πρέπει να λέγονται από υπεύθυνους ανθρώπους. Oυδείς λογικός άνθρωπος θέλει να εμπλακεί η χώρα μας σε πόλεμο διότι το πιο δυσάρεστο γεγονός στον κόσμο είναι ο πόλεμος.

Δεν μπορεί όμως να συγχωρεθεί καμία ενέργεια εντοπισμού αδράνειας εφόσον θίγεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές και διακριτό από όλους μας.

Για αυτό πρέπει να υπάρχει μία μέγιστη εθνική προετοιμασία του λαού, ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και ανόρθωση του εθνικού φρονήματος απέναντι στις προκλήσεις και τις απειλές. Η ετοιμότητα και η προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη.

Οταν λέμε προετοιμασία της κοινωνίας του λαού μας δεν εννοούμε απλώς να παρακολουθούμε τα θέματα από τον καναπέ μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ,σημαίνει κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση. Σημαίνει ομοψυχία, έγκυρη ενημέρωση του λαού, καλλιέργεια πατριωτικού φρονήματος. Όμως βλέπουμε στη χώρα μας ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Ενώ η χώρα πάει σε κρίση με την Τουρκία, εμείς ασχολούμαστε πότε θα κάνουμε εκλογές και κυρίως για την πολιτική τους επιβίωση.

Για το θέμα της Ψερίμου και γενικά για τις βραχονησίδες ,υπάρχουν οι ναυτικοί χάρτες, οι οποίοι τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γεωγραφικού Οργανισμού που εδρεύει στο Μονακό και μέλη του είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό κάθε κράτος έχει δικαίωμα να εκδίδει και να κυκλοφορεί χάρτες πάντα σε συνεργασία με το παράκτιο κράτος περιοχές οι οποίες απεικονίζονται στο χάρτη του και οι ονομασίες πρέπει να γίνονται στη γλώσσα του κυρίαρχου Κράτους.

Στο Αιγαίο κυκλοφορούν χάρτες εκτός από τους ελληνικούς βέβαια, του Βρετανικού ναυαρχείου, του ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και τέλος και της Τουρκίας. Οι χάρτες αυτοί απεικονίζουν το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας με τα Ίμια αναγραφόμενα με ελληνική ονομασία και βρίσκονται δυτικά της γραμμής των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δηλαδή στην ελληνική επικράτεια, όπως και η Ψέριμος.

Χάρτης της γενικής διοίκησης χαρτογράφησης του υπουργείου Άμυνας Τουρκίας του 1994 δηλαδή δύο χρόνια πριν τα Ίμια αναγράφει όχι μόνο τα ονόματα των κύριων νήσων αλλά και των βραχονησίδων με το ελληνικό τους όνομα τα Ίμια τα αναφέρει ως νήσος Λιμνιά και την Ψερίμο, δηλαδή το Υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει άμεσα, όχι έμμεσα την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά που σήμερα αμφισβητεί. Το 1997 η Τουρκία απέσυρε ξαφνικά όλους αυτούς τους χάρτες. Το κωμικοτραγικό στην ιστορία της αμφισβήτησης αυτής είναι ότι επανεκδίδει τον ίδιο χάρτη το Υπουργείο Άμυνας το 1997. Όπου με εξαίρεση τα Ίμια όλα τα άλλα νησιά αναφέρονται με το ελληνικό τους όνομα και βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Η χώρα μας λοιπόν έχει τεράστια επιχειρήματα νομικά διπλωματικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απίθανες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Εμείς ακολουθήσαμε ένα δόγμα κατευνασμού και της απόκρυψης των εθνικών μας θεμάτων κάτω από το χαλί με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα και νομίζω σε αδιέξοδο πλέον.

Οι Τούρκοι από χρόνια τώρα δουλεύουν ένα στρατηγικό σχέδιο, η πίεση στη χώρα μας αποτελεί στρατηγική επιλογή δεν έχει σχέση με εκνευρισμούς, με στρίμωγμα, με κατάρρευση της οικονομίας τους, με εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν και λοιπά. Είναι μία στρατηγική επιλογή της Τουρκίας και ανάλογα με την εποχή εμφανίζει και τα ανάλογα θέματα. Η αφύπνιση της Τουρκίας χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάννης και τη συνθήκη των Παρισίων είναι γεγονός ότι είναι ανιστόρητη και νομικώς αβάσιμη.

Οι Τούρκοι με τις συνεχείς υπερπτήσεις πάνω και από τα δικά μας νησιά αποσκοπούν στο να αμφισβητήσουν και το εδαφικό καθεστώς των νησιών μας. Μεσοπρόθεσμα επιχειρούν το διαμελισμό του Αιγαίου στα δυο. Δυτικά και Ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και μεσοπρόθεσμα την κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο.

Όλες αυτές οι δράσεις της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη συνεχή ρητορική περί κινδύνου ασφαλείας της Τουρκίας καταλήγουν στο αφήγημα τους που είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών.

Θέλει να φτιάξει μία ζώνη ασφαλείας μεταξύ της επικράτειάς της και της ηπειρωτικής Ελλάδος η οποία θα επέτρεπε στην Τουρκία εν καιρώ ειρήνης να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της στην περιοχή ενώ ταυτόχρονα θα περιόριζε την ικανότητα της χώρας μας να αμυνθεί σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας των Τούρκων. Το αφήγημα τους ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της Τουρκίας από τις ελληνικές δυνάμεις που είναι επί των νήσων δεν ευσταθεί και αυτό το γνωρίζουν φίλοι και εχθροί.

Οι λόγοι που επέβαλαν τη στρατιωτικοποίηση των νησιών μας είναι η πολύ ισχυρή επιθετική πολιτική της Τουρκίας κυρίως μετά την εισβολή στην Κύπρο, η ίδρυση και οργάνωση της στρατιάς του Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη που βρίσκεται εκτός ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και η οποία διαθέτει κυρίως αεροπορικές δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση στο Ιράκ ή στη Συρία κυρίως όμως το ειδικό επιχειρησιακό περιβάλλον του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή η εγγύτητα των νησιών μας στα μικρασιατικά παράλια , η μεγάλη απόσταση από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας ,οι καιρικές συνθήκες Και βέβαια η εξέλιξη της απειλής η οποία περιλαμβάνει επιχειρησιακά πλεονεκτήματα όπως η πρωτοβουλία δράσεων. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών μας είναι νόμιμη γιατί στηρίζεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ αυτοάμυνας.

Όλα αυτά έπρεπε να τα έχει κάνει πακέτο η πατρίδα μας η χώρα μας και να έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ και σε όλους τους οργανισμούς την τουρκική επεκτατική πολιτική και όχι σήμερα που πιεζόμαστε να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Δεν είναι το σημαντικό να ασχολούμαστε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Είναι δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει τον Οργανισμό ο οποίος θα καθορίζει τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ συμμάχων με αποτέλεσμα μόλις φτάνουμε με την Τουρκία σε ένα επίπεδο κρίσης να μας λένε βρείτε τα μεταξύ σας. Πρέπει να πούμε ότι η στρατιωτική απειλή αυτή την εποχή από την Τουρκία είναι απολύτως ελέγξιμη στρατιωτικά από τη χώρα μας και βέβαια μένει αυτό να το διαχειριστεί ανάλογα η πολιτική μας ηγεσία.

Η Τουρκία έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της χώρας μας και σε ορισμένες περιπτώσεις και ποιοτική ωστόσο με εξαίρεση το προσωπικό η θέση της Τουρκίας δεν είναι ούτε συντριπτική ούτε προεξοφλεί το υπέρ της αποτέλεσμα σε τυχόν σύρραξη.

Στο περιβάλλον το επιχειρησιακό του Αιγαίου δεν θα κερδίσει ο πολυπληθέστερος αλλά ο ευέλικτος, ο πλέον αποτελεσματικός και κυρίως ο πλέον εκπαιδευμένος στο ειδικό θαλάσσιο και νησιωτικό επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου και αυτές είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.

Το καλοκαίρι του 2020 η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μέτρησε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας και είπαν στον Ερντογάν να κάτσει φρόνιμα όπως και έγινε.

Εμείς δεν πρέπει να απαντάμε βέβαια στους Τούρκους με ύβρεις και με λεξιλόγιο το οποίο δεν είναι του επιπέδου μας. Εμείς έχουμε ιστορικά αποφθέγματα, μπορούμε να πούμε “Μολών Λαβέ”…, είπε καταλήγοντας ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.