Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς ό...
Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μας έχει αποσπάσει εδώ και μήνες από το αγαπημένο μας σπορ, την “κορβετοφρεγατιάδα”…
Το θέμα μας είναι πλέον οι απίστευτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, κι από τις δυο πλευρές. Αυτό όμως που κέρδισε το ενδιαφέρον, σε ναυτικό επίπεδο τουλάχιστον, είναι οι ουκρανικές επιτυχίες στη θάλασσα. Μετά το καταδρομικό “Μόσκβα”, αρκετά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχουν βυθιστεί ή υποστεί ζημιές.
Λογικά, η κατάληψη ή ανακατάληψη νησιών γίνεται με τον “κλασικό” τρόπο, όπως μας δίδαξαν οι Αμερικανοί, στον Β’ Παγκόσμιο, στον Ειρηνικό. Αεροπλάνα κερδίζουν την υπεροχή στην ζώνη απόβασης, θωρηκτά ισοπεδώνουν τις εχθρικές οχυρώσεις, και τα αργοκίνητα αποβατικά βγάζουν στρατιώτες και άρματα στην ακτή. Βέβαια, όλα αυτά πριν από 70 με 80 χρόνια. Σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Οι δυνάμεις ανακατάληψης ή κατάληψης νήσου ή βραχονησίδας, μπορούν να εκτελεστούν και με τελείως διαφορετικά μέσα. Για παράδειγμα, δεν απαιτούνται άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα σε μικρά νησιά, στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως κάποια οχήματα. Μικρές μονάδες, συνήθως ειδικών δυνάμεων, μπορούν να αναπτυχθούν από κάθε είδους πλοίο, αρκεί να έχει την πρόβλεψη για μεταφορά τέτοιων αποσπασμάτων.
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Δεν μπορούμε δηλαδή να “φορτώσουμε” μια φρεγάτα S με καταδρομείς και βαρύ οπλισμό, και να τη στείλουμε να κάνει ανακατάληψη βραχονησίδας. Μπορεί ο κυβερνήτης και το πλήρωμα να κάνουν τις απαραίτητες “πατέντες”, το ίδιο και οι καταδρομείς, να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία αν χρειαστεί. Αλλά αυτό θέλει ειδική πρόβλεψη στο πλοίο, από κατασκευής.
Καταρχάς θα πρέπει να υπάρχει υποδομή για φιλοξενία των καταδρομέων. Δεν θα φύγει μια φρεγάτα με καταδρομείς, θα κάνει δηλαδή αποστολή επιβατικού, θα δέσει μόλις φτάσει και θα αποβιβάσει. Θα πάει, από μη αναμενόμενη πορεία, θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή, για ώρες, ίσως και μέρες. Και με την κατάλληλη ευκαιρία, θα στείλει τους καταδρομείς ή τους πεζοναύτες. Οπότε το απόσπασμα εφόδου δεν μπορεί να είναι στο “κατάστρωμα”, ούτε να μην υπάρχουν ενδιαιτήσεις για αυτό.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την εξαπόλυση τους, είτε με φουσκωτά, είτε με ελικόπτερα. Οι εποχές που οι πεζοναύτες κατέβαιναν με δίχτυα στα αποβατικά, έχουν περάσει. Αλλά και πάλι, μπορεί ένας βαρυφορτωμένος καταδρομέας, να κατέβει από σκάλες σε φουσκωτό; Όχι, χρειάζεται ράμπα εξαπόλυσης ελαφρών σκαφών και περισυλλογής τους... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.