Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κόντρα σε Πακιστάν - τουρκία... Ελλάδα – Ινδία: Προωθείται ο νέος άξονας στρατιωτικής συνεργασίας

Η εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η επιλογή της Ινδία η χώρα μας να αποτελέσει ισχυρό σύ...



Η εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η επιλογή της Ινδία η χώρα μας να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχό της στο πλαίσιο της ΕΕ.

του Χρήστου Μαζανίτη



Είναι γεγονός ότι Αθήνα και Νέο Δελχί εξετάζουν τρόπους διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μέσω διακλαδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διακλαδικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς επίσης και ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ινδική πλευρά παρουσίασε συνοπτικά της δυνατότητες της χώρας τους στην αμυντική βιομηχανία και στον αμυντικοτεχνικό τομέα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος με τον Ινδό ομόλογό του κ. Somnath Ghosh (Joint Secretary of International Affairs/Ministry of Defence, India) στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ινδίας.



Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από Αντιπροσωπεία Σπουδαστών του National Defence College της Ινδίας με επικεφαλής τον Διοικητή του Lieutenant General Manoj Kumar Mago σε Υπηρεσίες και Μονάδες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείτο από 18 Ανώτατους Αξιωματικούς και Αξιωματούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους από την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, την Μυανμάρ και την Τανζανία, επισκέφθηκε τις ακόλουθες Μονάδες και Υπηρεσίες και ενημερώθηκε για την λειτουργία και την αποστολή τους:Τη Δευτέρα 06 Ιουνίου, την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).
Την Τρίτη 07 Ιουνίου, το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) και τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Την Τετάρτη 08 Ιουνίου, την Αεροπορική Βάση Τατοΐου.
Την Πέμπτη 09 Ιουνίου, το Στρατηγείο της 5 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (Α/Μ ΤΑΞ), τον Ναύσταθμο Κρήτης και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Διοικητής του Κολλεγίου επίσης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κέλλη, τον Υπαρχηγό ΓΕΝ Υποναύαρχο Γεώργιο Καμπουράκη ΠΝ και τον Υπαρχηγό ΓΕΑ Υποπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, η επίσκεψη εντάσσεται στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ, που έχουν σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων της Χώρας μας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Κοινά συμφέροντα

Ελλάδα και Ινδία έχουν εμμέσως πολλά κοινά συμφέροντα. Ή για την ακρίβεια, έχουν πολλά που τις ενώνουν και μία Τουρκία που τις φέρνει πιο κοντά.

Γεωστρατηγικά, η Ινδία έχει προβλήματα με το Πακιστάν. Μία διαμάχη που κρατά από τον Αύγουστο του 1947 κι έχει να κάνει με τα εδάφη του Κασμίρ. Το μεγαλύτερο τμήμα, μετά από αιματηρές μάχες πέρασε στον έλεγχο της Ινδίας ενώ ένα μικρό τμήμα της κοιλάδας βρίσκεται υπό την κατοχή του Πακιστάν. Εδώ και 70 χρόνια η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς να ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Το όραμα για την ενωμένη Ινδία ήταν του μεγάλου ηγέτη και μεταρρυθμιστή της χώρας, που εδραίωσε την δημοκρατία, Μαχάτμα Γκάντι. Ένα όραμα που υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε.

Στην επίσκεψη του Ινδού υπουργού εξωτερικών στην Αθήνα τον Ιούνιο, πέρυσι το καλοκαίρι, εκτός του ότι έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε και άλλη μία υψηλού συμβολισμού κίνηση από την ελληνική πλευρά. Αποκαλύφθηκε ο ανδριάντας του Μαχάτμα Γκάντι, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, πλησίον της πρεσβείας της Ινδίας.

Τότε, ο υπουργός εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar) συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια.

Επρόκειτο για την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και 18 χρόνια, κάτι που «διανοίγει νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος» όπως είχε επισημανθεί στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Ινδό ομόλογό του έθεσε μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της Τουρκίας, καθώς και τις προοπτικές των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στο στρατηγικό κι αμυντικό πεδίο. enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.