Την 16η Ιουνίου 2022, κατά την συνεδρίαση των υπουργών άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, έξι NATOϊκές χώρες υπέγραψαν το μνημόνιο κατανό...
Την 16η Ιουνίου 2022, κατά την συνεδρίαση των υπουργών άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, έξι NATOϊκές χώρες υπέγραψαν το μνημόνιο κατανόησης για να εργαστούν από κοινού πάνω στις προπαρασκευαστικές εργασίες για το ελικόπτερο επόμενης γενιάς.
Σύμφωνα με δελτίου τύπου του NATO, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευθεί με €26.7 εκατομμύρια, ή περίπου $28 εκατ, για το πρόγραμμα της ικανότητας περιστροφικής πτέρυγας επόμενης γενιάς «Next Generation Rotorcraft Capability» (NGRC). Ο Καναδάς πιθανότατα θα είναι μια χώρα παρατηρητής του έργου.
«Η μετάβαση στο στάδιο του σχεδιασμού πρόκειται να καθορίσει πραγματικά τις απαιτήσεις με βάση τις απειλές που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε παγκοσμίως», δήλωσε ο Συνταγματάρχης Αλεξ Ουίλμαν, υπεύθυνος ικανοτήτων πολεμικής αεροπορίας στη διεύθυνση μέλλοντος του Ηνωμένου Βασίλειου, στην έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory, στο Παρίσι, μόλις μία ώρα αφότου οι χώρες υπέγραψαν την συμφωνία.
«Αυτό που είναι συναρπαστικό για εμένα είναι ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα αεροσκάφη σχεδιασμένο από το μηδέν», δήλωσε, προσθέτοντας: «Το NGRC για εμένα έχει να κάνει με την μεταφορική ικανότητα, την παραλαβή ενός αεροσκάφους ή μιας ατράκτου ή ενός συστήματος που βασίζεται στην ανοιχτή αρχιτεκτονική συστημάτων σε ψηφιακές σπονδυλικές στήλες και προορίζεται και έχει ως στόχο εμείς οι Στρατιώτες και οι Αεροπόροι να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε αυτό το αεροσκάφος για να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη των απειλών».
Οι χώρες θα εξετάσουν τις βελτιώσεις που αφορούν το βεληνεκές και την ταχύτητα για ένα ελικόπτερο μέσης μεταφορικής ικανότητας, τη ικανότητα να επιχειρεί σε σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου και μια ποικιλία άλλων χαρακτηριστικών που θα καθοριστούν κατά τα επόμενα δύο εως τρία έτη. Οι οραματιζόμενες αποστολές περιλαμβάνουν την μεταφορά, την ιατρική διακομιδή, την έρευνα και διάσωση και την έφοδο.
Η Ολλανδία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που εντάχθηκε στο πρόγραμμα NGRC, καθώς οι Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν επιστολές προθέσεως να συμμετέχουν στην προσπάθεια στα τέλη του 2020. Πολλές από τις εμπλεκόμενες χώρες θα δουν τα ελικόπτερα τους να φτάνουν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους και ο στόχος είναι να βρεθούν τα ελικόπτερα που θα τα αντικαταστήσουν μέχρι το 2035.
Το νέο ελικόπτερο πρέπει να διαθέτει εμβέλεια δίχως ανεφοδιασμό άνω των 1650 χιλιομέτρων, με στόχο την αυτονομία οχτώ ωρών και την μεταφορική ικανότητα μεταξύ 10000 και 17000 κιλών.
Ο στόχος είναι επίσης να εξελιχθεί ένα κοινό πλαίσιο ελικοπτέρου τόσο για τις χερσαίες όσο και τις ναυτικές εκδόσεις, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός επιτρέπει τη δυνατότητα ξεχωριστών πλατφόρμων αν αποδεχθεί ότι το κοινό αεροπορικό πλαίσιο είναι πολύ αμφιλεγόμενο.
Η εργασία μεταξύ πολλών διαφορετικών χωρών είναι μια πρόκληση, δήλωσε στη συνεδρίαση, ο Κυρίλ Χέκελ, διευθυντής προμηθειών και εξέλιξης του NATO.
«Μπορείς να το συζητήσεις και να το δεις μέσα σε ένα θεωρητικό αφηρημένο επίπεδο, όλοι το καταλαβαίνουν », είπε, αλλά «γίνεται λίγο πιο πολύπλοκο και δύσκολο όταν προσπαθείς να μεταφράσεις αυτήν την θεωρητική διαδικασία σε πραγματικές πρακτικές ενέργειες. Έξι κυρίαρχες χώρες μαζί, έχουν όλες διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας των κρατικών γραφείων τους, προσέγγιση του θέματος, διαφορετικές δημοκρατικές αντιλήψεις, διαφορετικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης, διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς κύκλους, ίσως και διαφορετικές σκέψεις σχετικά με τις απαιτήσεις».
Όμως οι ευρωπαίοι ενδιαφερόμενοι αεροπορικοί φορείς λένε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθούν ξανά τα προγράμματα ελικοπτέρων στην Γηραιά ήπειρο.
«Όλοι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής για τις περιστροφικές πτέρυγες ή για την κάθετη πτήση εδώ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκαραβαγλία, ανώτερος αντιπρόεδρος για την στρατηγική στην Leonardo Helicopters, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ συζητήσεως στις 15 Ιουνίου στην έκθεση Eurosatory.
Όχι μόνο πολλαπλασιάζονται τα ελικόπτερα στους Στρατούς σε όλον τον κόσμο, αλλά είναι η πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ιδρύθηκε το πρόγραμμα NH-90, που οι ευρωπαϊκές χώρες συζητάνε για τις απαιτήσεις ενός νέου ελικοπτέρου, τόνισε.
Αναγνώρισε πως για οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα ελικοπτέρου, οι βιομηχανικοί εταίροι θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να ξεπεράσουν τις αναπόφευκτές διαφωνίες για τα μερίδια των εργασιών που, κατά το παρελθόν, έχουν εμποδίσει πολλά κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Είναι ευκολότερο να συνδυάσεις τις δυνατότητες που μπορείς να εξελίξεις στην Οκλαχόμα και το Μίσιγκαν από αυτές που μπορείς να εξελίξεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, επειδή διαθέτουμε εκατοντάδες έτη ιστορίας, και ….δεν είμαστε μια ομοσπονδιακή ένωση», σημείωσε.
Ο Τζερόμ Κομπ, επικεφαλής για την πολιτική και την στρατηγική προϊόντων στην Airbus, χαρακτήρισε το πρόγραμμα NGRC μια ευκαιρία για τον «καλύτερο επαναπροσδιορισμό των εταιρικών σχέσεων» και την εξέλιξη ενός περισσότερο «γραμμικού» τρόπου συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της βιομηχανίας.
Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) σχεδιάζει γύρω στον Σεπτέμβριο να επιλέξει έναν νικητή ανάμεσα στην Bell και μια ομάδα των Sikorsky-Boeing για να κατασκευάσει το μελλοντικό επιθετικό ελικόπτερο μεγάλου βεληνεκούς, ή αλλιώς FLRAA. Η υπηρεσία προγραμματίζει να έχει αναπτύξει το αεροσκάφος το 2030.
Την ίδια στιγμή, ο Στρατός των ΗΠΑ εχει δρομολογήσει το μελλοντικό ελικόπτερο ένοπλης αναγνώρισης (FARA) με σχέδια τα πρωτότυπα να πετάξουν το 2023, και η υπηρεσία εξελίσσει αυτόνομα ή ημι-αυτόνομα συστήματα Air-Launched Effects – ALE μαζί με δομοστοιχειωτά συστήματα ανοιχτής αρχιτεκτονικής που εκτοξεύονται από αέρος που ενισχύουν την ικανότητα επιβίωσης, την αναγνώριση των απειλών, την στοχοποίηση και την καταστρεπτικότητα των ταξιαρχιών Αεροπορίας Στρατού και των μέσων των Διοικητών επίγειων δυνάμεων.
Ωστόσο, το πρόγραμμα NGRC αναμένεται να αντιμετωπίσει πιέσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία για να επιλέξει εγχώριες βιομηχανίες για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του μελλοντικού αεροσκάφους.
Νωρίτερα αυτό το έτος ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν διμερή συμφωνία για να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας στα προγράμματα της μελλοντικής κάθετης ανύψωσης (FVL).
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει τη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών στην FLV, αυτό δεν αποτελεί δέσμευση για την αγορά των σχετικών προγραμμάτων, δήλωσε ο Ουίλμαν. «Αυτό συνδέεται με το NGRC».
Η εμβέλεια, η ταχύτητα και άλλες βελτιώσεις επιδόσεων αποτελούν πτυχές του προγράμματος FVL για το οποίο ενδιαφέρεται το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε, αλλά «είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο NGRC».
Ο ιταλικός Στρατός, ενώ δεν διαθέτει παρόμοια συμφωνία σε ισχύ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα συνεργάστηκε στην αεροπορική άσκηση Edge 2022 στο πεδίο ασκήσεων Ντάγκουεϊ στην Γιούτα των ΗΠΑ για να εργαστεί σε ιδέες διαλειτουργικότητας με το FVL.
Μαζί με την Ιταλία, στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παρατηρητές.
Η συμμετοχή της Ιταλίας ήταν απαραίτητη για να κατανοήσει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ για το FVL, όπου τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να ταιριάζουν και όπου υπάρχουν ευκαιρίες διαλειτουργικότητας, δήλωσε ο Συνταγματάρχης του ιταλικού υπουργείου άμυνας Πιερ Λουίτζι Βερντέκια.
Πηγή: Defensenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.