Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία με πολλές χώρες να επ...
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία με πολλές χώρες να επηρεάζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αναμένονται προβλήματα όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οπως είναι φυσικό η αγωνία για την επόμενη μέρα μεγαλώνει…
Η Φινλανδία είναι η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο με το ποσοστό να φτάνει το 94%, ενώ ακολουθεί η Λετονία με 93% σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Από εκεί και πέρα το ποσοστό εξάρτησης της Τσεχίας φτάνει στο 80% και της Βουλγαρίας με 77%, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς δε λειτουργούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Έπεται η Αυστρία με 52% και η Πολωνία, που παρόλο που εισάγει το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όλη η ποσότητα κατευθύνεται στις βιομηχανίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεμείνει, η χώρα δε θα μπορέσει να έχει ούτε τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Από εκεί και πέρα η Γερμανία εισάγει το 39% του αερίου από τη Ρωσία από 49% που έπαιρνε νωρίτερα με την Ιταλία να έχει περιορίσει τις εισαγωγές της από το 46% στο 21%.
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί η οριστική διακοπή θα στενέψει η προσφορά από τις εναλλακτικές πηγές που τροφοδοτείται η ελληνική αγορά και η τιμή του θα φτάσει στα ύψη.
Στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του σταθμού της Ρεβυθούσας. Παράλληλα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Ιταλία και μέσω αυτής με τον αγωγό που την συνδέει με τα Βαλκάνια, θα πάρει αντίστροφη ροή και θα στέλνει αέριο στην Ελλάδα. Ως τρίτη εναλλακτική λύση εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί diesel για τις μονάδες φυσικού αερίου και να μπουν μπροστά και οι λιγνίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.