"Ο Σαίξπηρ έγραψε τα έργα του σε μια εποχή που η δουλεία ήταν κοινή" ΟΚαναδός καθηγητής Ντένις Μπρίτον θέλει να ξαναδουλέψει τα έ...
"Ο Σαίξπηρ έγραψε τα έργα του σε μια εποχή που η δουλεία ήταν κοινή"
ΟΚαναδός καθηγητής Ντένις Μπρίτον θέλει να ξαναδουλέψει τα έργα του θεατρικού συγγραφέα του δέκατου έκτου αιώνα Ουίλιαμ Σαίξπηρ με σεβασμό των σύγχρονων προτύπων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχει πλέον χώρος για πράγματα που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως ρατσιστικά.
Ο Ντένις Μπρίτον είναι καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Εκεί ξεκίνησε πρόσφατα να διδάσκει σε δευτεροετείς μαθητές το «Cancel Shakespeare», το οποίο εστιάζει στην ιστορία της φυλής στα έργα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και ποιητή. Μεταξύ άλλων, μιλά για το πώς απεικονίζονταν οι μαύροι σε παλιά έργα και τι επιρροή είχε αυτή η αναπαράσταση πάνω τους. Επιπλέον, δίνει σημασία και στην κριτική φυλετική θεωρία, η οποία αναφέρει ότι η κοινωνία βασίζεται σε ρατσιστικές δομές και ως εκ τούτου είναι θεσμικά ρατσιστική.
Συμβολισμός
Σύμφωνα με τον Britton, υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τον συμβολισμό που χρησιμοποιεί ο Σαίξπηρ όταν πρόκειται για λευκούς και μαύρους. «Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί το χρώμα συμβολικά, συνδέοντας το μαύρο με το κακό» , λέει. «Η απεικόνιση των μαύρων ανθρώπων τείνει τουλάχιστον να έχει ένα συγκεκριμένο αίσθημα κατά των μαύρων». Επιπλέον, είναι επίσης προβληματικό για τον καθηγητή ότι ο Σαίξπηρ έγραψε τα έργα του σε μια εποχή που η δουλεία ήταν κοινή.
Όλα αυτά τα στοιχεία θα έκαναν τα έργα του Σαίξπηρ να αντικατοπτρίζουν πρωτίστως αυτό στο οποίο πίστευε η λευκή κοινωνία του δέκατου έκτου αιώνα. «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους μαύρους ηθοποιούς που θέλουν να παίξουν σε έργα του Σαίξπηρ, γιατί δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους» , λέει.
Γι' αυτό ο Britton προτείνει να κοιτάζετε λιγότερο τον Σαίξπηρ στο κολέγιο και να δίνετε περισσότερη προσοχή σε συγγραφείς και ποιητές από πιο διαφορετικά υπόβαθρα ή να προσαρμόσετε λίγο τους στίχους. «Υπάρχουν επίσης τώρα κάποια κομμάτια που θέλουμε να αφήσουμε έξω από τα μαθήματα γιατί μπορεί να προσβάλλουν τον κόσμο. Πρέπει να το ξαναερμηνεύσουμε» , καταλήγει ο καθηγητής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.