Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αγωνία για την τύχη του Οτσαλάν-Δικηγόροι: Δεν έχουμε έρθει σε επαφή για 3 χρόνια

  Αναμένουμε από το κοινό να δει την αλήθεια και να πει αρκετά για την αδικία και την ανομία, ώστε να μπορέσουμε να κοινωνικοποιήσουμε την ...

 



Αναμένουμε από το κοινό να δει την αλήθεια και να πει αρκετά για την αδικία και την ανομία, ώστε να μπορέσουμε να κοινωνικοποιήσουμε την ειρήνη και να επιτύχουμε μια πραγματική θεσμοθετημένη δημοκρατία και κράτος δικαίου

Το δικηγορικό γραφείο Asrın έκανε μια δήλωση ότι δεν μπορούσαν να συναντήσουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Abdullah Öcalan), ο οποίος είναι φυλακισμένος στη φυλακή Τύπου F İmralı, για 3 χρόνια.

«Όπως θα θυμάται το κοινό, μετά τη συνάντηση με τον δικηγόρο του στις 27 Ιουλίου 2011, στον Οτσαλάν δεν επετράπη να συναντηθεί με τους δικηγόρους του ούτε μία φορά μέχρι τις 2 Μαΐου 2019, εντελώς παράνομα. Ως αποτέλεσμα της αόριστης και αμετάκλητης απεργίας πείνας της φυλακισμένης βουλευτού του HDP Leyla Güven και στη συνέχεια χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στις 8 Νοεμβρίου 2018, άνοιξε ένα ρήγμα στην απόλυτη απομόνωση στο Ιμραλί, η πρώτη στις 2 Μαΐου 2019 και η τελευταία στις 7 Αυγούστου 2019. Συνάντηση δικηγόρου με τον Οτσαλάν πραγματοποιήθηκε πέντε φορές. Σε αυτές τις πέντε συναντήσεις δικηγόρων, που πραγματοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τριών μηνών, ο κ. Οτσαλάν δήλωσε στο κοινό ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι μπορεί για μια δημοκρατική και ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος.

Λίγο μετά τη συνάντηση του δικηγόρου στις 2 Μαΐου 2019, στις 16 Μαΐου 2019, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε προσωπικά μπροστά στις κάμερες και δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα νομικό πρόβλημα σχετικά με την παρουσία δικηγόρου στο Ιμραλί. Ωστόσο, δυστυχώς, οι αιτήσεις που έγιναν μετά την τελευταία συνέντευξη στις 7 Αυγούστου 2019 άρχισαν να απορρίπτονται ξανά. Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία γνωμάτευση δικηγόρου στο Ιμραλί. Οι απεργίες πείνας κατά της απομόνωσης εκείνη την περίοδο, ακόμη και η σχετική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στη συνέχεια, αποκαλύπτουν επαρκώς ότι στο Ιμραλί είναι καθοριστικές οι πολιτικές της πολιτικής βούλησης και όχι του νόμου.


Όλες οι εβδομαδιαίες αιτήσεις γνωμοδότησης δικηγόρων που έγιναν κατά την πενταετία από τη συνάντηση της 27ης Ιουλίου 2011 έως την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, απορρίφθηκαν με αόριστες αιτιολογίες. Αμέσως μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με την απόπειρα της 15ης Ιουλίου, εκδόθηκε ως μία από τις πρώτες πράξεις η απόφαση του εκτελεστικού δικαστή της Προύσας για απαγόρευση δικηγόρων στις φυλακές Ιμραλί. Στη συνέχεια έγινε ρύθμιση που άνοιξε τον δρόμο για την απαγόρευση των δικηγόρων με παράνομα διατάγματα κατάστασης έκτακτης ανάγκης και επιχειρήθηκε να δοθεί «νόμιμο» κλίμα στην κατάσταση. Έτσι, για πρώτη φορά στο τουρκικό νομικό σύστημα, συμπεριλήφθηκε ένας κανονισμός που περιορίζει τα δικαιώματα των ατόμων να εκπροσωπούνται από δικηγόρο – καταργώντας το στην πράξη στο Ιμραλί. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πώς το σύστημα απομόνωσης στο Ιμραλί επηρεάζει αρνητικά το τρέχον νομικό σύστημα. Ο κανονισμός με στόχο να απαγορεύσει σε άτομα να υπερασπίζονται τους πελάτες τους και όχι το δικαίωμα των δικηγόρων, εκδόθηκε το 2004, με στόχο και πάλι τον πελάτη μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μόλις τέθηκε σε ισχύ το σχετικό άρθρο, απαγορεύτηκε σε 15 δικηγόρους για ένα χρόνο να υπερασπιστούν τον Οτσαλάν. Και στη συνέχεια, στο πλαίσιο αυτού του κανονισμού, συνέχισαν να λαμβάνονται απαγορευτικές αποφάσεις εναντίον πολλών από τους δικηγόρους του κ. Οτσαλάν.

«Να τι εννοούσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης όταν είπε το 2019 «Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο στη συνάντηση του Οτσαλάν και των δικηγόρων του», η οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά από τον δικαστή εκτελέσεων με το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αμέσως μετά την 15η Ιουλίου 2016, και στη συνέχεια παρατείνεται συνεχώς για 6 μήνες. Σήμερα, από τις 7 Αυγούστου 2022, δεν επιτρέπεται να συναντηθούμε με τους πελάτες μας, τον κ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον κ. Ομέρ Χαΐρί Κονάρ, τον κ. Βεΐσι Ακτάς και τον κ. Χαμίλι Γιλντιρίμ, λόγω αυτών των 6μηνων απαγορεύσεων, τα οποία πλέον χορηγούνται αυτόματα από το Δικαστήριο.

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να επισημάνουμε ότι οι εν λόγω απαγορευτικές αποφάσεις δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις που ζητούνται στο σχετικό άρθρο που προστέθηκε στον Κώδικα Ποινικής Εκτέλεσης ως «νόμιμο κάλυμμα». Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πόσο παράνομο και αυθαίρετο είναι το σύστημα απομόνωσης στο Ιμραλί είναι ότι, εκτός από τον κ. Οτσαλάν, στους τρεις πελάτες μας δεν έχει επιτραπεί να συναντηθούν με τους δικηγόρους τους ούτε μία φορά, παρά τις εβδομαδιαίες αιτήσεις από τον Ιανουάριο του 2015. Ωστόσο, στις φυλακές όπου κρατούνταν πριν οδηγηθούν στο Ιμραλί και οι οποίες υποτίθεται ότι είχαν το ίδιο νομικό καθεστώς με τις φυλακές Ιμραλί, μπορούσαν να συναντώνται με τους δικηγόρους τους κάθε μέρα κατά τις εργάσιμες ώρες χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε το κοινό, ιδιαίτερα τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους δικηγόρους και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως δικηγόρους που μπόρεσαν να συναντηθούν με πελάτες τους, που κρατήθηκαν υπό αυστηρές συνθήκες απομόνωσης σε φυλακές του νησιού, μόνο 5 φορές σε 11 χρόνια είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό; Σε μια χώρα της οποίας το σύνταγμα ορίζει ότι υπάρχει «κράτος δικαίου», μπορεί να υπάρξει μια φυλακή όπως η φυλακή Ιμραλί, όπου δεν μπορούν να πατήσουν το πόδι του πολίτες; Μπορεί μια μαύρη τρύπα όπως το σύστημα απομόνωσης Ιμραλί να θεωρηθεί φυσιολογική στο νομικό σύστημα; Ως πότε θα σιωπά η τουρκική κοινωνία για αυτήν την πρωτοφανή ανομία στο Ιμραλί; Ως πότε θα αγνοεί τα γεγονότα;

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα νομικά συστήματα δεν μπορούν να χειριστούν τέτοιες «εξαιρέσεις» για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτές οι «εξαιρετικές» καταστάσεις εξαπλώνονται σε όλο το σύστημα μετά από λίγο, καθιστώντας το σύστημα ανενεργό. Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική εικόνα που ζούμε στην Τουρκία σήμερα είναι ακριβώς η έκφραση αυτού. Αναμένουμε από το κοινό να δει αυτή την αλήθεια και να πει αρκετά για την αδικία και την ανομία, ώστε να μπορέσουμε να κοινωνικοποιήσουμε την ειρήνη και να επιτύχουμε μια πραγματική θεσμοθετημένη δημοκρατία και κράτος δικαίου, και καλούμε όλους να είναι ευαίσθητοι στην απάνθρωπη απομόνωση στο Ιμραλί».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.