Παραγγελία ΑΙΜ-120D από τη Νορβηγία και τελικές δοκιμές της διαμόρφωσης παραγωγής στις ΗΠΑ – Θα περιληφθεί ο νέος AMRAAM μεγάλης ακτίνας στ...
Παραγγελία ΑΙΜ-120D από τη Νορβηγία και τελικές δοκιμές της διαμόρφωσης παραγωγής στις ΗΠΑ – Θα περιληφθεί ο νέος AMRAAM μεγάλης ακτίνας στη φαρέτρα των ελληνικών F-16V; Η Αεροπορία των ΗΠΑ γνωστοποίησε πρόσφατα την επιτυχή πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου AIM-120D3 διαμόρφωσης παραγωγής. Πραγματοποιήθηκε από μαχητικό αεροπλάνο τύπου F-15E στις 30 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις που θα εκτελεστούν από μαχητικά (δεν αναφέρθηκε αν θα συμπεριληφθεί και F-16) της USAF και του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), στο πλαίσιο του προγράμματος F3R.
Του Στεργιου Δ. Θεοφανίδη
Η δοκιμαστική εκτόξευση έγινε εναντίον κατευθυνόμενου στόχου QF-16 ανοικτά των ακτών της Φλόριντα πάνω από το Κόλπο του Μεξικό, από αεροσκάφος της 53ης Πτέρυγας της USAF (Eglin AFB). To πρόγραμμα F3R ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 ως η προ-παραγωγής φάση του προγράμματος. Θα περιλάβει δε και πέντε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του AIM-120C8.
Με την διαδικασία πλήρους ρυθμού παραγωγής να είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει εντός του 2023, μία από τις πρώτες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει πυραύλους AMRAAM των εκδόσεων -D και -C8, είναι η Νορβηγική Αεροπορία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της DSCA, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 205 πυραύλων αέρος – αέρος μεγάλης ακτίνας τύπου ΑΙΜ-120D και άλλων 60 τύπου ΑΙΜ-120C8 στη Νορβηγία, μαζί με τέσσερις μονάδες καθοδήγησης -D και τέσσερις εκπαιδευτικούς (CATM) πυραύλους, καθώς και εξοπλισμό υποστήριξης και βιβλιογραφία εκπαίδευσης.
Δεδομένου ότι η ακτίνα του AMRAAM -D αναφέρεται από τους Αμερικανούς ως ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή του εξοπλισμένου με αυλωθητή (ramjet) ευρωπαϊκού πυραύλου μεγάλης ακτίνας METEOR, o αμερικανικός πύραυλος προωθείται ήδη στις συμμάχους χώρες ως ευθέως ανταγωνιστικό όπλο που θα εξασφαλίσει το τακτικό πλεονέκτημα στα αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικά (F-15, F-16, F-35 και F/A-18E/F) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι αναγκαίο να διερευνηθεί το εάν θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ελληνικό αίτημα για την απόκτηση της νέας έκδοσης του AMRAAM, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η επένδυση της Ελλάδας στο F-16V και μελλοντικά και αυτής που από ότι όλα δείχνουν θα γίνει στο F-35A. Φυσικά, παραμένει άγνωστο το κατά πόσο το F-16V μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ακτίνα και τις νέες δυνατότητες καθοδήγησης του AIM-120D (υποβοήθηση GPS).
Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα δηλαδή εάν το Viper σε ελληνική υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα, όπως το Rafale F3R, να εκτοξεύσει πύραυλο μεγάλης ακτίνας εναντίον ιπτάμενων στόχων, με το ραντάρ του κλειστό και με τη στοχοποίηση σε μεγάλες αποστάσεις να διασφαλίζεται με δεδομένα που θα προέρχονται από άλλες πλατφόρμες (το ραντάρ Erieye του EMB-145H, ή το ραντάρ SeaFire των φρεγατών Belhara FDI επί παραδείγματι), μέσω Link-16.
Υπενθυμίζεται ότι ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-120, ο ΑΙΜ-260 JATM, αναπτύσσεται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στις ΗΠΑ από το 2017, ενώ παράλληλα αναζητούνται τρόποι για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας των μαχητικών αεροσκαφών με χαρακτηριστικά stealth (VLO) για τη μεταφορά περισσότερων πυραύλων αέρος – αέρος στις καταπακτές οπλισμού τους.
Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και η ανάπτυξη μικρότερων διαστάσεων πυραύλων BVR, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πλέον δεν εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές. Τα αερομεταφερόμενα φονικά συστήματα λέιζερ (υψηλής ισχύος) φαίνεται ότι θα είναι τα αποκλειστικά όπλα αέρος – αέρος των μαχητικών πέμπτης και έκτης γενιάς.
Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη φονικών συστημάτων λέιζερ για το σύνολο των ενόπλων τους δυνάμεων, τα πρώτα αερομεταφερόμενα συστήματα, κατάλληλα λόγω βάρους και διαστάσεων μεγάλου ατρακτιδίου και για αξιοποίηση από μαχητικά αεροσκάφη ακόμη και της κατηγορίας του μικρού F-16, βρίσκονται ήδη προ των πυλών. Στις δυνατότητές τους δεν θα περιλαμβάνεται μόνο η προσβολή μαχητικών αεροπλάνων αλλά και επερχόμενων πυραύλων! defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.