Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Λευκωσία: Η πιο τσιμεντωμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και στην δεύτερη θέση η Αθήνα!

  Του Ξένιου Μεσαρίτη Ως η πιο τσιμεντωμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης χαρακτηρίζεται η Λευκωσία ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες....

 



Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ως η πιο τσιμεντωμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης χαρακτηρίζεται η Λευκωσία ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.



Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνουν ότι η πρωτεύουσά μας έχει την μικρότερη επιφάνεια δεντροφύτευσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το ποσοστό επί της συνολικής της έκτασης να κυμαίνεται στο 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Λευκωσία έχει έκταση 206,1 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα οποία μόνο τα 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από δέντρα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,13% της συνολικής έκτασης.

Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων έχει στοιχεία και για την συμπρωτεύουσα, τη Λεμεσό, για την οποία τα δεδομένα δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα. Δηλαδή η Λεμεσός με έκταση συνολικά 210,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων μόνο τα 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από δέντρα.

Η κατάσταση για τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές πόλεις είναι τραγική αν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με τα δεδομένα για 38 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο μέσος όρος κάλυψης από δέντρα κυμαίνεται στο 30%.

Στην σχετική κατάταξη πρώτη στη λίστα είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, με κάλυψη σε δέντρα που προσεγγίζει το 72% ενώ ακολουθεί η Βέρνη με 53%, Λιουμπλιάνα με 50% και μετά το Βερολίνο με 44%.



27950.jpeg


Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος η ύπαρξη χώρων πρασίνου σε αστικές περιοχές είναι σημαντική από πολλές απόψεις. Όχι μόνο παρέχουν στις κοινότητες μέρη για χαλάρωση, άσκηση και κοινωνικοποίηση, αλλά βοηθούν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η κάλυψη των δέντρων μπορεί ακόμη και να μειώσει τη θερμοκρασία μιας πόλης κατά αρκετούς βαθμούς κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα μέσω της παροχής σκιάς και μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξατμισοδιαπνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.