Μένουμε στο γεγονός και μεταφέρουμε, αφού ο συντάκτης φαίνεται να μην θέλει να πιστέψει την ολοκληρωτική μεταστροφή της τουρκίας προς την Ρω...
Του SETH J. FRANTZMAN
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δοκίμασε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 σε αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια άσκησης τον Νοέμβριο του 2019, ανέφερε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS.
Τα ιρανικά μοντέλα ρωσικών συστημάτων σημείωσαν μεγάλη επιτυχία το 2019 με την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone, αλλά οι Ιρανοί κατέρριψαν επίσης ένα πολιτικό αεροσκάφος τον Ιανουάριο. Στη Συρία υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ραντάρ και την αξιοπιστία των S-300 και Pantsir και άλλων συστημάτων για την παρακολούθηση σύγχρονων drones και τζετ πέμπτης γενιάς. Τα Pantsir της Ρωσίας καταστράφηκαν επίσης από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μάχες στο Idlib και στη Λιβύη φέτος. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να γνωρίζει πώς τα S-400 επιχείρησαν έναντι των F-16 ενός μέλους του ΝΑΤΟ.
Το τι έβγαλε η Τουρκία από αυτή τη δοκιμασία είναι λιγότερο σαφές τώρα. Γιατί η Άγκυρα θα δοκίμαζε τους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία έναντι των δικών της F-16, εκτός κι αν ήταν κατόπιν εντολής της Μόσχας, θέλοντας να δει την απόδοση; Η αφήγηση πέρυσι ήταν ότι η Τουρκία ήθελε απλώς να δοκιμάσει τις επικοινωνίες μεταξύ των πλατφορμών, ώστε να μην καταρρίψει τα δικά της τζετ. Το ρωσικό μέσο TASS αναφέρει μόνο ότι μια πηγή κοντά στην τουρκική αμυντική βιομηχανία είπε στο TASS ότι οι S-400 δοκιμάστηκαν στα αμερικανικής κατασκευής F-16. Οι S-400 είναι στο επίκεντρο μιας διαμάχης με την Ουάσιγκτον. Με την απόκτησή τους για δισεκατομμύρια δολάρια, η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί από τον παραδοσιακό σύμμαχό της στις ΗΠΑ και έγινε στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας. Η αμερικανική κυβέρνηση παρακάλεσε την Τουρκία να μην κινηθεί προς τη Μόσχα, με έναν Αμερικανό γερουσιαστή να προτείνει ακόμη και την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία για να ευχαριστήσει την Άγκυρα. Το τι ακριβώς θα έκαναν οι ΗΠΑ με τους S-400 που δεν χρειάζονται είναι ασαφές – και δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα θα άφηνε την τεχνολογία να μεταφερθεί σε φορτηγίδα στις ΗΠΑ για να εξετασθεί από Αμερικανούς μηχανικούς.
Το σκεπτικό της Ρωσίας για την παρουσίαση των δοκιμών του Νοεμβρίου αυτή την εβδομάδα είναι επίσης ασαφές. Η Τουρκία πήρε τους S-400 τον Ιούλιο του 2019. Άρχισε να τους δοκιμάζει τον Νοέμβριο και υποτίθεται ότι θα ήταν επιχειρησιακά τον Απρίλιο του 2020. Αλλά δεν φαίνεται να είναι ακόμη επιχειρησιακά. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιο ήταν το γενικό νόημα της Τουρκίας να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την αεράμυνα που δεν χρειάζεται. Για τη Ρωσία, το θέμα φαίνεται να είναι η επιθυμία της να το θίξει αυτό ως μέρος μιας προσπάθειας να βουλιάξει οποιεσδήποτε κινήσεις σχετικά με την στενότερη συνεργασία Τουρκία και ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.