Οι φίλοι μας θα θυμούνται για την ύπαρξη μιας μεγάλης “άρνησης” σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16C/D Block 52+ & 52+Adv σ...
Οι φίλοι μας θα θυμούνται για την ύπαρξη μιας μεγάλης “άρνησης” σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16C/D Block 52+ & 52+Adv στην απόλυτη διαμόρφωση για F-16, το F-16V Block 72. Οι τότε μεγάλες αντιδράσεις έχουν πλέον ξεχαστεί, λίγες μέρες πριν η Πολεμική Αεροπορία παραλάβει τα πρώτα της Viper, για πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και άλλου. Βέβαια, αν το καλοσκεφτούμε δεν υπάρχει καμία εξοπλιστική αγορά που να έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλους. Απλά, μερικοί το “παρακάνουν”.
Εμείς θυμούμαστε όμως τις συζητήσεις που είχαν γίνει τότε, όταν κάποιοι ισχυρίζονταν πως «μια χαρά είναι το υπάρχον ραντάρ AN/APG-68(V)9» ειδικά αν συγκριθεί σε επιδόσεις (μέγιστη εμβέλεια) με το SABR, που θα εξοπλίσει τα F-16V. Κανείς βέβαια δεν έλεγε πως το SABR έχει πραγματικά εντυπωσιακές ιδιότητες, μπορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου να κάνει χαρτογράφηση, έρευνα εναέριων στόχων υψηλής εμβέλειας, ίσως και στοχευμένη παρεμβολή αντιαεροπορικού ή UAV… Ουσιαστικά είναι ένα ραντάρ με δυνατότητες σχεδόν όσο εκείνο αυτό του F-35. Αλλά μιας και όλα αυτά τα συστήματα είναι αμερικανικά, είναι εκ φύσεως «κακά» ή «περιττά».
Μια μεγάλη συζήτηση είχε ξεκινήσει και για τη συμβατότητα του ολοκληρωμένου συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II των ελληνικών F-16. To ASPIS II είναι εξέλιξη του ASPIS I. Mέσα στην τιμή του εκσυγχρονισμού, δεν μπήκε και η αγορά ενός νέου συστήματος αυτοπροστασίας, καθώς η ΠΑ είναι πολύ ευχαριστημένη από τις δυνατότητες του, έχει τους πηγαίους κώδικες, και θεωρεί πως μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά απειλές όπως ο πύραυλος ΑΙΜ-120 ακόμη και σε σύγχρονες εκδόσεις του.
Βέβαια, το νέο αεροσκάφος έχει νέο υπολογιστή και νέο ραντάρ. Κυκλοφόρησαν φήμες πως το ASPIS II δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νέο ραντάρ, κάτι που το αρνείτο από την πρώτη στιγμή η εταιρεία. Τελικά το πρώτο ελληνικό F-16V που πέταξε στις ΗΠΑ, μπόρεσε και πέρασε επιτυχώς τις δοκιμές που έγιναν εκεί, και επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα συνεργασίας ASPIS II με ραντάρ AN/APG-83 SABR.
Το θέμα μας σήμερα, είναι πως η τεχνολογία του ASPIS II είναι ήδη 20 ετών, ενώ οι απειλές που θα αντιμετωπίσει η ΠΑ εξελίσσονται. Προφανώς και θα υπάρξει αναπρογραμματισμός για όλες τις νέες απειλές, π.χ. πυραύλους SIPER, S-400, S-125, HISAR κ.ο.κ., αλλά και πάλι, μήπως θα ήταν σκόπιμο, ειδικά για τα κορυφαία μας F-16V, να εξετάσουμε την πιθανότητα αγοράς ενός νέου συστήματος EW (Electronic Warfare);
Θα το πούμε μια ακόμη φορά, για να μην παρεξηγηθούμε. Το ASPIS II υπάρχει και λειτουργεί πάνω στα αεροσκάφη, ο λόγος που κάνουμε τη σημερινή συζήτηση είναι ξεκάθαρα η κατακόρυφη αύξηση των δυνατοτήτων των F-16V, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν σύγχρονες και μελλοντικές απειλές. Και ναι, έχουμε κάποιο σύστημα στο μυαλό μας: είναι το Storm EW της BAe Systems. Έχουμε λόγους για να προτείνουμε απευθείας το συγκεκριμένο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.