Την Παρασκευή δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αφορούσε τη ενδεχόμενη διαθεσιμότητα, ως μεταχειρισμένο, του αμερικανικού καταδρομικού Ticonderoga...
Την Παρασκευή δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που αφορούσε τη ενδεχόμενη διαθεσιμότητα, ως μεταχειρισμένο, του αμερικανικού καταδρομικού Ticonderoga USS Vella Gulf, για το Πολεμικό Ναυτικό. Η αποδοχή του άρθρου από τους φίλους μας, ήταν μεικτή, καθώς πολλοί βλέπουν πως ένα τέτοιο πλοίο κοστίζει πολύ στη συντήρησή του, και χρειάζεται μεγάλο αριθμό στελεχών για πλήρωμα. Άλλοι έχουν πειστεί πως τα πλοία είναι πλέον «παλιά και άχρηστα», το είπε και ο Αμερικανός Ναύαρχος Gilday. Ισχύουν όλα αυτά; Αξίζει τελικά να πάρουμε Ticonderoga;
Μέσα στον Αύγουστο, η Κίνα αποφάσισε να οξύνει την κατάσταση με την Ταϊβάν. Μην ξεχνάμε, πως μέσα στην αναταραχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλοί θέλησαν να ανοίξουν ή να αναθερμάνουν γεωπολτικά μέτωπα, όπως το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή η Τουρκία με την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως η Ταϊβάν δεν θεωρείται ανεξάρτητο κράτος από τους Κινέζους, αλλά μια αποσχισθείσα επαρχία άρα κάποια στιγμή, θα πρέπει να επανέλθει στην επικράτειά της. Θεωρητικά δεν είναι τόσο δύσκολο, πρακτικά αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.
Η Κίνα πολύ πρόσφατα συγκέντρωσε σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, με το πρόσχημα γυμνασίων. Και πράγματι, έκαναν γυμνάσια σε μαζική κλίμακα, αλλά παρέμειναν εντός των ορίων τους. Όμως, η συσσώρευση τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, μόνο εφησυχασμό δεν φέρνει. Έτσι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα αναγκάστηκαν να περάσουν σε ανώτερο βαθμό συναγερμού.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, το Αμερικανικό Ναυτικό βρέθηκε στην περιοχή, δίνοντας το μήνυμα πως η Ταϊβάν δεν είναι μόνη της. Πως; με την αποστολή δυο καταδρομικών Ticonderoga, απέναντι στην κινεζική αεροπορία και το κινεζικό ναυτικό.
Η ανάπτυξη εκεί των δυο καταδρομικών, έχει καταρχάς εξηγήσεις αλλά γεννά και ερωτήματα. Γιατί έστειλαν Ticonderoga κι όχι κάποιο DDG Arleigh Burke; Μα τα Τίκο είναι ισχυρότερα από τα ΑΒ. Άλλο το ένα πυροβόλο και τα 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης, κι άλλο τα 2 πυροβόλα και τα 122 κελιά!
Μα καλά, δεν μας λένε κάποιοι πως τα ραντάρ των Ticonderoga “δεν λειτουργούν”, είναι “παρωχημένα”, “χαλάνε”, κι άλλα παρεμφερή; Ναι, και οι ΗΠΑ, έστειλαν προς “σφαγή” 650 άντρες και γυναίκες του USN (καθώς πάντα μια τέτοια επίδειξη ισχύος έχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο), σε πλοία που είναι άχρηστα. Οι αφέλειες αυτές δείχνουν τι είναι ικανοί να πουν όσοι δεν επιθυμούν η Ελλάδα να εξετάσει καν να πάρει Ticonderoga.
Αν όντως ίσχυαν όσα διαδίδονται θα τα έστελναν οι Αμερικανοί; Κι άντε, ας υποθέσουμε πως ισχύουν και τα συστήματα των καταδρομικών είχαν «πρόβλημα». Δεν θα το καταλάβαιναν οι Κινέζοι, και θα έκαναν “πλάκα” στην υπερδύναμη; Τι πιο ωραίο, από δυο “στριμωγμένα” καταδρομικά, από το κινεζικό ναυτικό. Αλλά παραδόξως δεν υπήρξε καμμία κινεζική αντίδραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.