Κανείς στην Μέση Ανατολή δεν επιθυμεί να εξαρτάται από τους Τούρκους που έχουν άλλα σχέδια, έτσι με αφορμή την συνάντηση του Σαουδάραβα ...
Κανείς στην Μέση Ανατολή δεν επιθυμεί να εξαρτάται από τους Τούρκους που έχουν άλλα σχέδια, έτσι με αφορμή την συνάντηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, δεν επιβεβαιώθηκε μόνο η ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα, αλλά αποκαλύφθηκε η μεταφορά υδρογόνου από την Μέση Ανατολή σε Μεσόγειο, Ελλάδα και ΕΕ.
Σύμφωνα με εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας, "οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν για την σύσταση μιας διμερούς Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα διευκολύνει την εφαρμογή Μνημονίου Συνεννόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούλιο του 2022.
Επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τη σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, να συνεχίσουν τη στενή επικοινωνία και να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων και προκλήσεων.
Τόνισαν επίσης την ανάγκη διασφάλισης ασφαλών και αξιόπιστων προμηθειών ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, σημειώνοντας ότι το Βασίλειο συνεχίζει να είναι [ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους και προμηθευτές αργού πετρελαίου της Ελλάδας.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών περιελάμβαναν συνεργασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προώθηση μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα εξάγει καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Συζήτησαν επίσης τη σημασία του καθαρού υδρογόνου και τον βέλτιστο τρόπο μεταφοράς καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας”, καταλήγει το άρθρο.
Τι σημαίνει αυτό και πως μεταφράζεται για την Ελλάδα
Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και εκμεταλλευόμενη την πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας θέση της, καθώς και τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της με χώρες της Μ. Ανατολής, όπως του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκει μαζί με την Κύπρο να γίνουν χώρες transit για την ΕΕ, τόσο για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Αιγύπτου, όσο και για ηλεκτρικό ρεύμα και υδρογόνο από την Αίγυπτο, αλλά και την Σαουδική Αραβία.
Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας όχι μόνο από οικονομικής και ενεργειακής άποψης αλλά και από άποψης ασφαλείας της Ελλάδας-Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αφού πλέον τεράστια οικονομικά συμφέροντα θα "δένουν" Σ. Αραβία-Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ στην περιοχή της Α. Μεσογείου.
Η όδευση μήκους 2800 χιλιομέτρων θα φέρνει ηλεκτρικό ρεύμα και υδρογόνο από την Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Η τουρκική τουρκική απληστία έχει θορυβήσει όλες τις χώρες που έχουν παρτίδες στην Μεσόγειο, και αργά ή γρήγορα θα δούμε κινήσεις τις οποίες ούτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικά χρόνια.
Τα συμφέροντα με τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, είναι τεράστια, ταυτόχρονα με τα κοιτάσματα, και την τουρκική και ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.